Újra dobog az Acélszív

Őszi lemezbemutató turnéjának fontos állomásához érkezik az Ossian Budapesten. A reményhozó című lemezüket a lengyel Crystal Viper nevű zenekar tagjaival mutatják be a fővárosi közönségnek szombaton a Barba Negra Trackben.

Pataki Tamás
2019. 09. 11. 6:55
Paksi Endre; Rubcsics Richárd
Az értékek jegyében: a kamaszoktól kezdve az idősebbekig minden nemzedéket megszólítanak Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Készülünk ezerrel a Barbára, gyakoroljuk az új dalok koncertverzióit – üzente rajongóinak a minap Paksi Endre, az Ossian frontembere a közösségi médiában. A zenekar új, A reményhozó című albuma pár hónap alatt dupla platinalemezzé vált, mégis ritkán hallhatjuk a bandát az országos rádiókban.

Pedig az Ossian keményen megdolgozott a sikerért: működésük 33 éve alatt 23 stúdióalbumot szereztek, és a Pokolgéppel együtt több nemzedéket ők vezettek be a heavy metal világába. Sajátos és összetéveszthetetlen zenei stílusukkal, dalszövegeikkel a magyar rock élvonalába tartoznak.

Az értékek jegyében: a kamaszoktól kezdve az idősebbekig minden nemzedéket megszólítanak
Fotó: MTI/Soós Lajos

A hét végi, fővárosi koncertjük többek között azért különleges, mert vendégként fellépnek a lengyel Crystal Viper tagjai is – akik lelkes Ossian-rajongók –, a lengyel banda ráadásul nemrég dolgozta fel az Ítéletnap című dalukat, amellyel a tavalyi Egyek vagyunk című tribute albumon is szerepeltek.

Tehát nem túlzás azt állítani, hogy ma az Ossian az egyik legnépszerűbb magyar heavy metal zenekar. És fennállásuk hosszú ideje alatt nem fáradtak el, az utóbbi években is sikert sikerre halmoztak, elég csak arra gondolni, hogy a Lélekerő, A fényárban és félhomályban, Az igazi Szabadság című albumaik dupla platinalemezek lettek, ezeken kívül két aranylemezük is van: az Az lesz a győztes és a Tűz jegyében.

A kemény, sodró heavy metalt és a balladás, dallamosabb hard rockot egyaránt játszó formáció közönségsikere ellenére sem szerepel súlyához, népszerűségéhez mérten a médiában. Például 2013 óta kevesebb mint húsz lejátszással szerepeltek a Petőfi rádióban.

Összehasonlításképpen: más együttesek számait 4-5 ezerszer is leadták az említett periódusban. Pedig az Ossiant abszurd lenne rétegzenének nevezni, különösen azért, mert aki járt már a koncertjeiken, az láthatta, hogy a kamaszoktól kezdve az idősebbekig az Ossian minden nemzedéket megszólít.

Persze mindehhez az is hozzátartozik, hogy Paksi Endre a színpadon sokszor lengeti a magyar zászlót és konzervatív értékeket vall. Hogy ez állhat-e a médiakirekesztettségük mögött, azt ki-ki döntse el magában.

Paksi Endre egy interjúban erről azt nyilatkozta, hogy a média világában a sikerük nem számít, mert nincsenek benne a „bűvös körben”: „Sok hátrányom származott és származik belőle a mai napig is. Persze sosincs kimondva, hogy ezért vagyok-vagyunk bizonyos, jól behatárolható körök állandó céltáblái, de ez nyilvánvaló számomra.”

Az Ossian őszi turnéja szeptember 20-án Mezőkövesden, október 4-én Békéscsabán, 5-én pedig Kaposváron folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.