Visszavonták az árverésről a József Attila-kéziratot

Az Antikvárium.hu által szervezett 12. dedikált könyvek árverése legizgalmasabb tétele egy eddig ismeretlen nyolcsoros József Attila-vers, az Edit című kézirata volt. Azonban kétségek merültek fel a költemény eredetiségét illetően, így azt a szervező visszavonta a 223 tétel közül.

Munkatársunktól
2021. 02. 23. 13:47
null
József Attila Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A február 18-án indult licit másnapján a József Attila Társaság már jelezte, hogy a vers „vizsgálata során olyan problémák merültek föl, amelyek fölvetik a kézirat hamisítvány voltának gyanúját”, noha a fizikai valójában nem tanulmányozták az árverésre bocsátott dokumentumot. Az Antikvárium.hu által kezdeményezett komolyabb vizsgálatot 22-én végezték a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). A kézirat szemléjén megjelentek a József Attila Társaság képviselői, a PIM restaurátora és gyűjteményi szakemberei, az Antikvárium.hu képviselője, valamint Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. Ő írta az árverésre az ismeretlen versről szóló tanulmányt, melynek megállapításaival megegyező szakvéleményt adott ki korábban Lengyel András József Attila-kutató.

A PIM lapunkkal közölte, hogy a szemle során alapos kétségek merültek fel a József Attila-kézirat eredetiségét illetően.

A PIM és a József Attila Társaság jelenlévő képviselői azt javasolták az aukciót lebonyolító Antikvárium.hu vezetőjének, hogy forduljon igazságügyi írásszakértőhöz a hitelesség megalapozott, a bizonytalanságokat kizáró megállapításáért.

Részlet a feltételezett József Attila versből Forrás: antikvarium.hu

A szemlét követően az Antikvárium.hu szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta, hogy a hitelességgel kapcsolatban semmilyen perdöntő cáfolat nem hangzott el, a szakértők további részletes vizsgálatokat javasoltak. A restaurátor szakértő megállapította, hogy az elkobzó irat ötven évnél nem fiatalabb. Az említett irat – mint korábban beszámoltunk róla – akkor született, amikor a költő barátjától, Barta Istvántól, 1945-ben a rendőrség elkobozta József Attila kézírását.

Az Antikvárium.hu a közleményben úgy fogalmaz: „azt a felvetést, hogy az »Edit« című vers József Attila Számvetés című versének kéziratáról másolt szavakból állna, a szakértők elvetették. A kialakult tudományos véleménykülönbség miatt a József Attila ismeretlen »Edit« című versének kéziratát és a hozzá kapcsolódó Arany János által aláírt Ballagi Mór szótárat (ebből került elő az elkobzási irat) az Antikvárium.hu a 12. dedikált könyvek és kéziratok internetes árveréséről visszavonja.”

A PIM-es szemlén a kézirat autográf hitelességét senki nem cáfolta perdöntő módon. Ezen elvetették az elméletet, miszerint a költő Számvetés című versből ollózták össze a lelet szavait. Az Antikvárium.hu a továbbiakban újra megvizsgáltatja a dokumentumot, s amennyiben igazolódik annak eredetisége, a verset ismét árverésre bocsátják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.