Zenés Bach-családfát elevenít meg az Anima Musicae

Joggal tartják a komolyzene legterebélyesebb almafájának a Bach famíliát. Ez adta az ötletet, hogy B. A. C. H. címmel rendezzen sorozatot az Óbudai Társaskör és az Anima Musicae Kamarazenekar.

Breuer Csilla
2020. 01. 21. 11:12
null
Dinyés Soma a sorozatot szervező kamarazenekarral
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kevesebb mint ötven tehetség származott a Bach családból, így joggal tartják a komolyzene legterebélyesebb almafájának a Bach famíliát, amelynek tagjai a barokk zene meghatározó szereplői voltak másfél évszázadon keresztül: udvari és templomi zenészek, zeneszerzők, hangszeres művészek. Ez adta az ötletet, hogy B. A. C. H. címmel rendezzen sorozatot a 2019/20-as koncertévadban az Óbudai Társaskör és az Anima Musicae Kamarazenekar, Dinyés Soma közreműködésével, a négy hangversenyből álló klasszikus zenei kalandozás középpontjába a zenetörténet legnagyobb hatású családját állítva. A dinasztia zeneszerző tagjainak műveiből válogatott műsorok reflektálnak a saját maguk által is oly gyakran használt zenei-névbeli párhuzamra: a B-A-C-H hangok egy-egy koncert kiinduló harmóniai alapját is jelentik. A felcsendülő műveket Dinyés Soma zenetörténeti érdekességekben bővelkedő, rövid bevezetői színesítik.

Dinyés Soma a sorozatot szervező kamarazenekarral

A sorozat harmadik koncertjét most szombaton 19 órakor adják az Óbudai Társaskör Till Ottó-termében. A C koncert – Zeneművek C hangnemben című esten a C hang, valamint a C-tonalitás jelennek meg. Az Anima Musicae Kamarazenekar és vendégszólistáinak műsorában különleges zeneműveket ismerhetünk meg két részletben. A hangverseny első felében Heinrich Bach: Sonata I „a cinque” in C, ­Johann Michael Bach: Ach, wie sehnlich wart ich der Zeit (közreműködik Farkas Simon – fiúszoprán), Johann Sebastian Bach: c-moll kettősverseny oboára és hegedűre, BWV 1060 (közreműködik: G. Horváth László – hegedű, Kai ­Frömbgen – oboa) lesz műsoron. A szünet után Carl Philipp Emanuel Bach: C-dúr szimfónia, Wq 182/3 és Johann Sebastian Bach: C-dúr szvit, BWV 1066 fog elhangzani.

A vendégművész Kai Frömbgen 1977-ben született Koblenzben. Középiskolai tanulmányai után Christian Wetzel professzornál tanult Lipcsében. Kai Frömbgen az Európai Ifjúsági Zenekar (EUYO) tagja volt 1998-ban és 1999-ben. 2005-ben, 2006-ban és 2007-ben is ő volt a Claudio Abbado által vezényelt Luzern Fesztiválzenekar első oboistája. 2012 januárja óta tagja az Európai Kamarazenekarnak és 2014 óta tanít a Robert Schumann Főiskolán Düsseldorfban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.