Nemcsak a környezetünket, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, ha a fenntarthatóság szellemében új szokásokat alakítunk ki a konyhánkban – írja a Mindmegette.
De mi is az a fenntartható háztartás?
Egy fenntarthatóbb háztartásra berendezkedve úgy tudjuk kielégíteni a szükségleteinket, hogy az nem veszélyezteti a jövő generációk lehetőségét a saját igényeik kielégítésére. Ez odafigyelést jelent a környezetünkre, az állat- és növényvilágra, valamint embertársainkra is egyaránt.
Hétköznapi életünk során nehéz ennyi dimenziót maradéktalanul szem előtt tartanunk, de több kis lépéssel, a mindennapokban bevált gyakorlatokkal, apró szokásokkal is sokat tudunk tenni mindezért.
Kezdjük a konyhánkban!
Már a konyhánk berendezésének, felszerelésének és bútorainak beszerzése, kiválasztása során is alkalmazhatjuk a fenntarthatóság alapelveit.
A konyha elsősorban funkcionális helyiség. Gondoljuk át a méreteit, figyelembe véve a családtagok számát tekintve és az itt eltöltött idő hosszát. Nem kell túlméretezni, elég a legszükségesebb edényt, tárolóeszközt, étkészletet, konyhagépet beszereznünk – a többi csak a helyet foglalja, ha alig használjuk. Amit vásárolunk, azok pedig lehetőség szerint legyenek jó minőségűek, hogy ne kelljen sűrűn cserélnünk. Tárolásra újrahasznosított üvegeket, dobozokat is használhatunk.
A fenntarthatóság alapköve a hulladék mennyiségének minimalizálása, amihez a bevásárláshoz magunkkal vitt erős, tartós anyagú vászontáska igazán praktikus segédeszköz
Fotó: pexels
Zöld vásárlás
Mindennapi vásárlásainknál törekedjünk arra, hogy minél kevesebb „szemetet” vegyünk! Válasszunk a kimérhető változatok közül, és mindenképpen vigyünk magunkkal vászonzacskókat és bevásárlótáskát. Tudjuk, miért megyünk a boltba, ne ott döntsünk a felesleges vásárlás, esetleges pazarlás elkerülése végett. Ezzel nemcsak a környezetünknek, hanem a pénztárcánknak is jót teszünk!
A teljes cikk ITT olvasható tovább.