A burgonya nem tartozik a legnépszerűbb fogyókúrás alapanyagok közé, pedig helyes mennyiségben fogyasztva és megfelelő módokon elkészítve igenis beépíthető a karcsúsító étrendbe! A gumós zöldség, szénhidráttartalmának köszönhetően, hosszan eltelít, ezért aztán az éhezés ellen is segíthet felvenni a harcot. A főtt krumpli esetében pedig, ha főzés után hagyja kihűlni a burgonyát, az úgynevezett rezisztens keményítők tovább nyújtják a telítettségérzetet.
A klasszikus köretek közül ráadásul a burgonya tartalmazza a legkevesebb energiát: 100 g-jában 70 kcal van, míg ugyanekkora mennyiségű rizsben 95 kcal, a tésztákban pedig 150 kcal. Ráadásul a krumpli káliumtartalma is jelentős, aminek köszönhetően remek vízhajtó.
A burgonya nagyszerű párost alkot a túróval. A kiváló minőségű fehérjeforrás tovább fokozza a karcsúsító hatást. Ráadásul kalciumban is gazdag, márpedig az ilyen ételek a kutatások szerint segítenek a hason és a csípőn felhalmozódott zsírréteg eltüntetésében.
Még egy versenyzőt ajánlunk a nyertes csapatba: a hidegen sajtolt lenmagolaj az egyik legegészségesebb zsiradék. Rengeteg telítetlen zsírsavat tartalmaz, és a krumplival meg a túróval együtt kedvező hatást gyakorol a zsíranyagcserére. A finom, diós íz pedig már csak hab a tortán!
A mesterhármas
Finom és hatásos: ez a 3 alapanyag elűzi az éhségérzetet, így biztosítva a sikeres fogyást.
1. Túró
A magas kalciumtartalom és a kiváló minőségű fehérjék garantálják a hosszan tartó jóllakottságot.
2. Krumpli
A gumós zöldség zsír- és kalóriaszegény mivolta ellenére igazán laktató táplálék. Káliumtartalma révén remek vízhajtó, de rendkívül gazdag ásványi anyagokban és rostokban is.
3. Lenolaj
Az aranysárga növényi zsiradékban kiemelkedő mennyiségben található meg az omega-3 zsírsav. Pozitívan hat a vérzsírszintre és az anyagcserére.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Ínycsiklandó főételek, amikben kötelező elem a fokhagyma
Természetesen a fokhagyma mennyisége ízlés szerint variálható minden receptben.
Olasz fokhagymás tészta (aglio di olio)
Elkészítés:
- A tésztát kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint és félretesszük.
- Amíg a tészta fő, addig egy serpenyőben olívaolajat hevítünk, és alacsony hőmérsékleten megdinszteljük rajta fokhagymát, mellédobjuk a petrezselymet, és fél perc múlva lehúzzuk a tűzhelyről.
- A kifőtt tésztát még langyosan a fokhagymás-petrezselymes olívaolajba forgatjuk. Csilivel megszórjuk, ezzel is összekeverjük, majd tálaljuk. Ízlés szerint parmezánnal megszórhatjuk.