Sok vannak, akiknek a reggeli rituálé elengedhetetlen része, egy jó erős kávé elfogyasztása. A kávéfőző megtisztítása azonban már nem tartozik annyira a napi rutin közé, mint a kávéivás. Pedig a kávéfőző tisztítása igenis fontos, ugyanis nemcsak a vízkő, hanem a baktériumok, szennyeződések, penészgombák is megtelepszenek a tartályban.
Milyen gyakran tisztítsd a kávéfőzőt?
A szakemberek szerint, ha naponta használod a kávéfőzőt, akkor legalább havonta egyszer tisztítani kell. Teljesen mindegy, hogy kotyogós kávéfőződ van, vagy modern géped, a tisztítás elengedhetetlen. Utóbbiak között már vannak olyan gépek, amelyek jelzik a fogyasztónak, ha szükséges a vízkőtlenítés. Sokan állítják, hogy a kotyogóst nem kell tisztítani. Pedig ha nem tiszítjuk meg a hagyományos kávéfőzőt, akkor előfordulhat, hogy a zacc eltömíti a szűrőt, a zamatos kávé helyett pedig égett ízű fekete italt kortyolhatunk.
Hogyan tisztítsuk a kávéfőzőt?
A kávéfőző tisztításakor nem kell nagy ördöngösségre gondolni, csak egy üveg ecet legyen kéznél. Az ecet az egyik leghatásosabb szer a vízkő ellen és baktériumölő hatása is van.
A kávéfőző víztartályát töltsd fel 2:1 arányban vízzel és 10 %-os ecettel. Egy ideig hagyd így állni, majd főzd át üresben. Ezt a folyamatot ismételd meg kétszer. Az ecetes mosás után végezz el néhány főzést vízzel, hogy a következő kávé főzésekor ne legyen ecet ízű és ecet szagú a kávé.
Persze nem csak a tartályt kell tisztítani. Legalább ilyen fontos a kávéfőző többi részének a tisztítása is. A kivehető alkatrészeket, például szűrőkosarat, tejhabosító fúvókáját meleg szappanos vízzel takarítsd át, vagy áztasd be ecetes vízbe és utána mosd el. A kávéfőző külsejét pedig egy ecetes törlőkendővel, szivaccsal töröld át.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Fa vagy műanyag: melyik vágódeszka a nyerő?
A közvélekedés szerint a műanyag vágólap a nyerő, ám vizsgálatok bizonyítják, hogy a fa sokkal inkább mentes a baktériumoktól. Ismerd meg mindkettő előnyeit és hátrányait, valamint helyes tisztításukat – írja a Mindmegette.hu.