Válogatásunkban hal, csirke, saláta és szuperköretek indítják be a nyálelválasztást.
Sültcékla-saláta
- A céklát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk. Egy tepsit kiolajozunk, beleöntjük a felaprított céklát, meglocsoljuk egy kevés olajjal. Alufóliával lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütjük. Levesszük róla a fóliát és kicsit megpirítjuk.
- Egy tálba összekeverjük a megmosott spenótot, az áfonyát, a szétmorzsolt fetát, a kesudiót, a cikkekre vágott fügét és a céklát.
- A dresszinghez összekeverjük a hozzávalókat, meglocsoljuk vele a salátát és tálaljuk.
Szuprém csirkemell burgonyapürével
- A burgonyát jól megmossuk, és egy edényben feltesszük főni. Ha kész, még forrón lehámozzuk a héját, és egy edénybe tesszük.
- Egy burgonyatörővel alaposan áttörjük, hozzáadjuk a pálmavajat, majd a tejszínt, kevés sót, és jól kikeverjük, majd egy szűrőn átpasszírozzuk, ezáltal szép sima, selymes pürét kapunk.
- A szárnyat második ízületnél levágjuk. A nyaki részből az „Y” csontot kiszedjük. A mell porcos felétől először jobbra haladva elkezdjük leválasztani a mellhúst, majd mindkét oldalán sózzuk,borsozzuk.
- Egy serpenyőben vajat hevítünk, majd a csirkemelleket a bőrös felükkel lefelé beletesszük, majd amikor megpirult, megfordítjuk. Pár perc pirítás után hozzáadjuk a rozmaringot és a fokhagyma gerezdeket, és további, nagyjából 10 percig sütjük, miközben a fűszeres vajjal locsolgatjuk. Ezután 15 percre 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Tálalás előtt 8-10 percig langyos helyen pihentetjük.
- Az elkészült csirkemellet a burgonyapürével tálaljuk, a fűszeres vajjal meglocsolva a húst. Mellétesszük a sült fokhagymát, és rozmaringgal feldobjuk. Nagyon finom omlós szaftos a hús!
Sajtkrémes csirkés leves
- Egy nagyobb edényben egy kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát, közben hozzáadjuk a fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát, és a felkockázott zellert. Nagyjából 5 perc után beledobjuk a kockára vágott csirkemellet is, aztán tovább folytatjuk a főzést rendszeres kevergetés mellett.
- Amikor a husi már jól kifehéredett, hozzáöntjük a húslevesalaplét, a tejszínt és a sajtkrémet, majd lefedve 30 percig főzzük lassú tűzön. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, ha szükséges.
- Ha úgy látjuk, hogy nagyon fő a leves, picit tekerjünk vissza a gázon, aztán mehet bele az eperlevél tészta és további 5-6 percig főzzük. A vége felé hozzáadjuk a spenótleveleket is, majd addig főzzük lassú kevergetés mellett, amíg picit meg nem hervadnak.
Kukoricabundás halszeletek burgonyasalátával
- A salátához a burgonyát megmossuk, majd héjában megfőzzük. Leszűrjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután meghámozzuk, felkarikázzuk, és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a meghámozott, felkarikázott lila hagymát. Az ecetet a porcukorral meg egy kevés sóval 6 dl vízben elkeverjük és a hagymás krumplira öntjük. A salátát betesszük a hűtőbe.
- A halfilét megmossuk, szárazra töröljük, és szeletekre vágjuk. A szeleteket bepanírozzuk: kukoricalisztbe forgatjuk, majd a villával felvert, megsózott tojásba, végül a durvára tört kukoricapehelybe. A pelyhet rányomkodjuk a halra.
- Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük a halszeleteket, majd konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk, majd a burgonyasalátával tálaljuk.