Egyik kedvenc, egészséges munkahelyi ebédem pont ezért a csodásan finom a kuszkuszsaláta, mely annyira laktató, hogy simán kibírom vele vacsoráig. Ez a saláta Buddhatál-szerűen teljes étel, melyben a kuszkusz adja az elegendő mennyiségű szénhidrátot, a sajt és a csicseriborsó biztosítja a megfelelő fehérjebevitelt, a vitamint és rostokat pedig a zöldségek garantálják. Egy saláta gerincét azonban minden esetben a jól elkészített öntet adja, hiszen ennek ízén áll vagy bukik a valódi élmény, így ne bolti változatot használjunk és ügyeljünk arra, hogy olajunk és ecetünk igazán jó minőségű legyen – írja a mindmegette.hu.
Kuszkuszt készíteni rettentő gyors és egyszerű, a boltban kapható instant kuszkusz ugyanis 7-8 perc alatt kész van. Ha nincs mérlegünk, akkor sem kell kétségbeesni, a kuszkusz esetében ugyanis 1:1 arányban adjuk a száraz tésztához a folyadékot. Az 1:1 arány itt nem súlyban, hanem űrmértékben értendő, azaz 1 bögre száraz kuszkuszhoz 1 bögre forró folyadékot tegyünk.
Fotó: Pexels
A KUSZKUSZHOZ (4 FŐ RÉSZÉRE):
- 250 ml (1 bögre) forró víz vagy alaplé
- 150 g (1 bögre) kuszkusz
- só
- 2 ek extraszűz olívaolaj
Forraljuk fel a vizet. Tegyünk bele annyi sót, hogy kellemesen sós legyen. Tegyük a száraz kuszkuszt egy edénybe, és öntsük rá a forró, lobogó vizet. Keverjük gyorsan át és takarjuk le. Hagyjuk pihenni 7 percig. Vegyük le az edény tetejét. Villával lazítsuk fel a kuszkuszt. Adjuk hozzá az olajat, keverjük el, és már tálalhatjuk is.
A MEDITERRÁN SALÁTÁHOZ:
- 1 db nagy vagy 2 db kisebb érett paradicsom (apróra felkockázva)
- 1/2 db kígyóuborka meghámozva (apróra felkockázva)
- 1 db kisebb kalifornia paprika (apróra felkockázva)
- 1/2 konzerv csicseriborsó (lecsöpögtetve és átöblítve)
- 1/2 fej lila hagyma (felkockázva)
- 25 g fetasajt (elmorzsolva)
- 1 nagy marék kalamata olajbogyó
- 1 nagy csokor petrezselyem (apróra vágva)
- 5-6 mentalevél (apróra vágva, de elhagyható!)
AZ ÖNTETHEZ:
- 3-4 ek extraszűz olívaolaj
- 2 ek citromlé vagy vörsborecet
- só
- bors
Tegyük az összes hozzávalót a feta kivételével egy salátás tálba. Keverjük össze és öntsük rá az öntetet, majd az egészet keverjük alaposan össze. Kóstoljuk meg, és ha kell, ízesítsünk utána. Morzsoljuk a saláta tetejére a fetasajtot és tálaljuk azonnal.
A kuszkuszsaláta elkészítéséről szóló eredeti cikk elérhető a Mindmegette oldalán.
Korábbi cikkünkben olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek a diétázók számára is fogyaszthatók. Fogyókúra során ugyanis sokszor gondban vagyunk, hogy mit együnk ebédre, vacsorára, vagy desszert gyanánt: 13+1 étel, amit a diétás étrendbe is beilleszthetünk.