Elképesztő: két 13 éves küzdött meg az olimpiai aranyért!

Hihetetlen adat a tokiói olimpiáról. A női gördeszkások utcai versenyszámában az arany- és az ezüstérmes egyaránt tizenhárom esztendős, a bronzérmes pedig tizenhat. Ezzel az ötkarikás játékok történetének legalacsonyabb dobogós átlagéletkora jött össze, amely mindössze 14 év és 191 nap.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 9:50
null
Tokió, 2021. július 26. A gyõztes japán Nisija Momidzsi (j) és az ezüstérmes brazil Rayssa Leal a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia nõi gördeszkaversenyének döntõjében az Ariake Városi Sportparkban 2021. július 26-án. MTI/AP/Ben Curtis Fotó: Ben Curtis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ön mit csinált 13 évesen? A japán Nisija Momidzsi és a brazil Rayssa Leal ennyi idősen az olimpiai bajnoki címért küzdött meg Tokióban. Hazai győzelem született (akárcsak a férfiak versenyében), Nisija Momidzsi 15,26 pontos teljesítménnyel előzte meg a 14,64 pontos Lealt. A harmadik helyezett, ugyancsak japán Nakajama Funa szinte már idősnek számít mellettük a maga 16 évével.

A második brazil gratulál a győztes japánnak Fotó: MTI/AP/Ben Curtis

Az olimpia érdekesebb statisztikáiról beszámoló Gracenote szerint a három dobogós átlagéletkora 14 év és 191 nap; ilyen alacsony pedig korábban még nem volt ez a szám az ötkarikás játékok történetében. A győztes Nisija Momidzsi egyébként minden idők legfiatalabb olimpiai bajnoka lett a maga 13 évével és 203 napjával, így megelőzte az eddigi rekordert, az 1936-ban 13 évesen és 268 naposan bajnok amerikai műugrólányt, Marjorie Gestringet.

A gördeszka új sportág az olimpián, és a jelek szerint csatlakozik azokhoz a versenyszámokhoz, amelyekben nem meglepő, ha minél fiatalabbak aratják le a babérokat, mint például a torna és az úszás. Magyarország valaha volt legfiatalabb olimpiai bajnoka sem volt sokkal idősebb a gördeszka japán győztesénél. Egerszegi Krisztina az 1988-as szöuli játékokon 14 évesen és 41 naposan nyert 200 méteres hátúszásban. Ezzel egyébként úszásban a mai napig legfiatalabb női olimpiai bajnok is egyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.