Lőrincz Tamásnak kapálóznia kellett, de elődöntős + videó

A kötöttfogású 77 kg-ban marokkói ellenfele nem állt ki ellene, a negyeddöntőben japán riválist vert 3-1-re.

Magyar Nemzet
2021. 08. 02. 6:11
null
Lőrincz Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olimpián még el sem kezdődtek a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának küzdelmei, az első helyen kiemelt máris a nyolc között volt. Regnáló világ- és Európa-bajnokunk a marokkói Ajt Zied Uagram ellen kezdett volna, azonban riválisa nem jelent meg a mérlegelésen, így versenyzőnk mérkőzés nélkül lépett a negyeddöntőbe. Azt már vasárnap tudhattuk a sorsolás ismeretében, hogy a Honvéd 34 éves birkózójára – aki pályafutása utolsó versenyén szerepel – a lehetőségekhez képest itt is viszonylag könnyű ellenfél várhat, a kazah Demeu Zsadrajev és a japán Jakibu Sohej párharcának győztese. Ez a jelentősebb nemzetközi eredményekkel nem rendelkező japán lett.

Ahogy azt vártuk, Lőrincz aktívabban kezdett, az ellenfelét le is küldték parterhelyzetbe, s versenyzőnktől – aki a 2012-es londoni olimpián még a 66 kg-ban ezüstérmes volt – remek pörgetést láthattunk, 3-0 ide, s így zárult az első menet. A második három percben a bírók Lőrinczet láttak passzívabbnak, 3-1, de a hazai versenyző a lenti helyzetben semmit nem tudott kezdeni a Honvéd birkózójával. A végén azért számunkra volt egy ijesztő pillanat, de maradt a 3-1, így Lőrincz Tamás bejutott a legjobb négy közé.

Lőrincz Tamás elbánt japán ellenfelével
Fotó: Mirkó István

– Jobb lett volna, ha nem marad el az első meccsem, így tudtam, hogy nagyon nehéz lesz birkózni – mondta Lőrincz Tamás. – Az első menetben így is jól éreztem magam, a lenti helyzetben azt hittem, több akció van, de kicsúszott a japán, és nem tudtam folytatni. Ha nem ez történik, nyugisabb második félidő jöhetett volna, így azért eléggé „kapálózni” kellett. A végén az ellenfelem hatalmasat rántott rajtam, de megérte hat percig űzni-hajtani, mert már fáradt volt, nem tudta befejezni az akciót.

Lőrincz Tamás ellenfele a közép-európai idő szerint 11.15-kor kezdődő elődöntős programban a vb-bronzérmes iráni Mohammedali Geraei lesz, a tét a döntőbe jutás. A birkózásban a lebonyolítás úgy néz ki, hogy az adott súlycsoportokban a döntőket és a vigaszági mérkőzéseket másnap rendezik.

is győzelemmel kezdett a 97 kilogrammban. Az ESMTK 21 éves versenyzője a nyolcaddöntőben a cseh Artur Omarovval találkozott, akit 3-1-re múlt felül. Ezután a negyeddöntőben 6-2-re kapott ki a súlycsoport jelenlegi legjobbjának számító, kétszeres világ- és Európa-bajnok Musza Jevlojevtől, de igencsak megszorongatta ellenfelét. Junior Európa-bajnokunk kiléptetéssel, majd az orosz intésével 2-0-s előnybe került, és lentről sem volt messze az akciótól, billentési kísérlete biztató volt. A folytatásra aztán az orosz klasszis felszívta magát és 3-2-re fordított. A második menet elején is Jevlojev volt energikusabb, Szőkét meg is intették (2-4), s ugyan parterhelyzetből szépen védekezett, állásból az orosz levitte (2-6), és ezzel eldöntötte a meccset. Ám ha az első helyen kiemelt orosz fináléba jut, akkor Szőke kedden a vigaszágon harcba szállhat a bronzéremért.

– Harmadszor találkoztunk, de ez volt a legszorosabb meccsünk. Erősebb és tapasztaltabb, a végére pedig el is fáradtam. Bár csalódott vagyok, azért látom, hogy jó az irány – mondta Szőke Alex aki 99 százalékig biztos benne, hogy Jevlojev vigaszágra segíti őt.

Sorsoltak keddre

Kedden három magyar kezdi meg a szereplését. A 2013-as világbajnok, idei Eb-2., összesen 12 világversenyes éremnél járó Sastin Marianna (női 62 kg) a sepsiszentgyörgyi születésű, román színeket képviselő, Eb-ezüst- és bronzérmes Incze Krisztával találkozik először. A vb- és Eb-győztes Korpási Bálint (kf, 67 kg) a sorsolásnál az alsó ágra került, s a háromszoros Eb-3., junior világbajnok örmény Karen Aszlanjan ellen kezd. A mezőny rendkívül erős, Korpásival együtt öt világbajnok és egy olimpiai aranyérmes lép szőnyegre. Utóbbi a kubai Ismael Borrero Molina, aki ráadásul a súlycsoport regnáló vb-aranyérmese. Az Eb-győztes, vb-2., és vb-3., olimpiai 5. helyezett Lőrincz Viktornak (kf, 87 kg) elsőre a vb-5., Ázsia-bajnoki 2. kirgiz Atabek Aziszbekovot hozta a sors(olás), siker esetén a papírforma szerint jöhetne a német Denis Kudla, aki ellen honfitársunk azt a bizonyos elcsalt Rio de Janeiró-i bronzmeccset vívta öt éve.

– Próbálom kizárni a Rióban történteket, csak a pozitív impulzusokra koncentrálok – mondta A regnáló világbajnok Zsan Belenjuk és Kudla mellett is akad még bőven erős vetélytárs, például a háromszoros Eb-győztes szerbiai Zurabi Datunasvili, a vb-1. grúz Lasha Gobadze, valamint az egyaránt Eb-2. azeri Islam Abbaszov és a fehérorosz Kiril Maszkevics.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.