Péni ezt elpuskázta, Sidi szelleme kísértett Tokióban

Péni István a tizedik, Pekler Zalán pedig a 18. helyen végzett a férfi kisöbű szabadpuska 3×40 lövéses összetett számában hétfőn a tokiói olimpia sportlövőversenyeinek zárónapján. Így válogatottunk érem nélkül maradt az ötkarikás játékokon.

Magyar Nemzet
2021. 08. 02. 9:36
PNI Istvn
Tokió, 2021. július 25. Péni István a férfi légpuska 10 méteres versenyszám döntõjében a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a tokiói Aszaka Lõtéren 2021. július 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2004-es athéni olimpián Igaly Diána koronglövésztben, skeetben aranyérmes lett, azóta viszont sportlövészetben hiába várunk az éremre az ötkarikás játékokon. 2008-ban (Peking) öt versenyzőnk indult, a legjobb eredményünk Sidi Péter hatodik helye volt a légpuskaszámban. Igaly itt a 11. helyen zárt, nem jutott döntőbe. 2012-ben (London) három indulónk volt, s mindhárman olimpiai hatodik helyezettként jöttek haza: Sidi a sportpuska összetett számában, Bognár Richárd dupla trapban, Csonka Zsófia sportpisztolyban érte el ezt az eredményt. 2016-ban (Rio de Janeiro) nyolc versenyzőnk léphetett lőállásba, de csak egy ötödik hely jött össze, ezt Sidi légpuskában szállította. Mindhárom olimpián sokkal többet várhattunk versenyzőinktől, most pedig Tokió előtt okkal bizakodhattunk, hogy megszakad az érem nélküli sorozat. Ám négy indulónk összességében egy ötödik helyet szerzett, ezt Péni István légpuskában jegyezte.

Péni István a férfilégpuska 10 méteres versenyszám döntőjében az ötödik helyen végzett
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A 24 éves Péni István három számban indult, légpuskában és a kisöbű szabadpuska összetett számában világranglista-vezetőként, de a légpuska vegyescsapat versenyében Mészáros Eszterrel is éremre pályázhatott. Az idei eszéki világkupán aranyérmes duónk Tokióban hetedik lett, Péni pedig a sportág „király számát” hétfőn a 10. helyen zárta, nem jutott döntőbe. Miként Pekler Zalán sem, aki a 18. helyen végzett a kisöbű szabadpuska összetett számában.

– Köregységben és helyezésben is többet, jobbat szerettem volna lőni. A helyzet nem volt egyszerű, mert nagyon meleg volt, de a körülmények mindenkinek ugyanazok voltak, úgyhogy ezzel nem szabad foglalkozni – nyilatkozta Péni István. Hozzátette: megpróbálta a lehető legtöbbet kihozni magából, az állólövészete a mostaninál általában jobban szokott sikerülni, ezúttal azonban nem úgy ment, már az edzéseken sem.

– Igazából amióta volt a hosszabb kihagyásom tavasszal, azóta nem nagyon volt időm ezt rendesen összerakni – mondta Péni, hangsúlyozva, hogy a felkészülését nagymértékben megzavarta az ellene elkövetett szabotázs, melyből doppingügy, illetve egy hónapos kényszerszünet is lett. – Lendületben voltam tavasszal, és ebben a lendületben megtörtek, de sajnos ilyen körülmények között kellett helytállni. Fel voltunk készülve arra, hogy ez az időszak nem lesz egyszerű, évek óta tudtuk, hogy valamivel úgyis meg lesz nehezítve az én felkészülésem. Azt mondhatom, hogy a végletekig meg lett nehezítve – fogalmazott a 24 éves lövő. Kiemelte: elégedett a légpuskában elért ötödik helyével, miután soha nem lőtt még ilyen jó eredményt a döntős mezőny, mint most. A Mészárossal közösen elért hetedik helyét jónak tartja, és úgy véli, abban a számban később még erősebbek lesznek, míg a hétfői 10. helyezését tisztes helytállásnak nevezte.

Mint ismert, Péni István márciusban az indiai világkupán a doppingellenőrzésen pozitív mintát adott, de a nemzetközi szövetség közvetlenül a májusi, eszéki Európa-bajnokság előtt felmentette, miután illetékes testülete arra a megállapításra jutott, hogy a versenyző ártatlan a szóban forgó doppingügyben, szabotázs történt. Az UTE puskása Horvátországban megvédte Eb-címét légpuskában. A magyar szövetség az ügyben két évre eltiltotta a Pénivel közismerten rossz viszonyban levő Sidi Pétert, aki a világkupán bement Péni szobájába, ott hosszú időn át tartózkodott, ezt a szálloda biztonsági felvétele is tanúsítja. A zavaros ügyben Sidi tagadja, hogy doppingszerrel manipulálta volna Péni vitaminjait – a tiltott szert ezek tartalmazták –, állítása szerint csapattársát várta, mert megbeszélték a találkozót. Bár Sidi megszerezte az olimpiai kvótát, Tokióban Pekler Zalán indult helyette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.