idezojelek

Magyar György visszarángatta a földre Márki-Zayt

Péter kezdhet aggódni.

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyar György a Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Csatt című műsorának volt a vendége, Futó Barnabás, Kende Péter és Kiszelly Zoltán társaságában.

A műsorban sok minden szóba került, többek közt az az ellenzéki kampányígéret is, amely mind Dobrev Klára, mind pedig Márki Zay Péter kampányában is fontos szerepet játszott, a feles többséggel való alkotmányozás.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje többször is nyíltan kiállt amellett az álláspont mellet, hogy nem kell feltétlenül kétharmados győzelem az ellenzék számára, ahhoz hogy módosítsa adott esetben a jelenleg érvényben lévő alkotmányt.

Ezzel kapcsolatban az előválasztás lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke, Magyar György úgy fogalmazott, hogy a politikusnak olyanokat kell mondania, ami a választóknak tetszik. De jogászként megint más a helyzet.

"Politikai duma és a jog világa – semmi közük egymáshoz. (...) Tessék kétharmaddal nyerni. És ha tetszett nyerni kétharmaddal, nincsenek jogi problémák. (...)  Mi, akik a jogállamért ordítunk rendszerszerűen, nem tiporhatjuk a jogállamot””.

Magyar György ezzel a kinyilatkoztatásával gyakorlatilag visszarángatta Márki-Zay Pétert a földre, a való világba és vele együtt azokat az ellenzéki szavazókat is, akik bedőltek ennek a politikai kacsának.

A DK közeli ügyvéd szavai nem minden előzmény nélküliek. Nagyon úgy tűnik, hogy váratlan közös miniszterelnök-jelöltté válása óta látványosan magára hagyták Márki-Zay Pétert a mögötte álló pártok. Ennek első jele már október 23-án nyilvánvalóvá vált, amikor a baloldal közös nagygyűlésére, amelynek legfőbb attrakciója Márki-Zay beszéde volt, alig egy-két ezren mentek el – ami aligha magyarázható mással, minthogy szövetségesei nem különösebben mozgósítottak párton kívüli miniszterelnök-jelöltjük sikeres szereplése érdekében - olvasható a Magyar Nemzet szerdai cikkében.

Az azonban nem zárható ki, hogy Márki Zay Péter az alkotmányozás kérdését is felveti a jövő heti Brüsszeli útja során, ahol a híradások szerint találkozik majd az Európai Parlament és az Európai Bizottság több vezető tisztviselőjével is. Tehát külföldi segítségben bízik. Abban, hogy a Soros által támogatott brüsszeli politikusok majd mellé állnak, ha a helyzet úgy alakul.

Mindenesetre azt kijelenthetjük, egyelőre az ellenzéki pártok kivárnak, megnézik mit csinál Péterük, aki a jelek szerint az esetek többségében először beszél és csak utána gondolkodik, mint legutóbb például a rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

Ezzel a hozzáállással azonban a politikában meg vannak számlálva a napjai, előbb-utóbb a sajátjai fogják eltávolítani.

Borítókép: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje beszédet mond az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. (Fotó:MTI/Szigetváry Zsolt)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.