idezojelek

Megint akcióba léptek a világ legidegesítőbb aktivistái

„Többé nem engedhetjük meg magunknak a gazdagokat!” – írták a transzparensre.

Teveli Zoltán avatarja
Teveli Zoltán
Cikk kép: undefined
Fotó: Paul Zinken

Ezúttal egy berlini luxusáruházat rongáltak meg Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) környezetvédő csoport aktivistái, miután festékkel fújták le azt. A klímavédelmi aktivisták azzal indokolták tettüket, hogy szerintük a tehetős réteg életvitele hatványozottan termeli az üvegházhatású gázokat, ugyanakkor a hétköznapi embereknek kell viselniük a felmelegedés következményeit.

„Többé nem engedhetjük meg magunknak a gazdagokat!” – írta transzparensére az Utolsó Nemzedék egyik elkötelezett tagja.

 

Fotó: Paul Zinken

Fizessenek a gazdagok!” – mintha már hallottuk volna valahol ezt a szlogent, méghozzá a Jámbor András-féle Szikra mozgalomtól. (Esetükben is erősen felmerült a német kapcsolat lehetősége – reméljük, a brutális budapesti támadások kapcsán mielőbb sikerül mindent elkövetőt és felbujtót beazonosítani és elfogni.

De térjünk vissza az Utolsó Nemzedékre. 

Ezeket a kedélybeteg embereket nem zavarja, hogy a világ egyik leggazdagabb országának polgáraként tüntetnek a gazdagok ellen úgy, hogy a hírek szerint nemcsak felszerelést és kiképzést, hanem konkrétan pénzt is kapnak ezekért az akciókért.

Az egyik legutóbbi ilyen cselekedetük különösen barbárra sikeredett, akkor egy köztéri hatalmas karácsonyfát csonkítottak meg. Ugyan miért pont egy kereszténységgel kapcsolatos szimbólumot hagytak volna ki ezek a nagy környezetvédők?

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi csak csodálkozunk ezeken az akciókon, talán mosolygunk is rajta, pedig nagyon szomorú, hogy ezeket a rongálásokat különösebb következmények nélkül hajthatják végre ezek az emberek. 

Nyugat-Európában már évtizedes hagyománya van az ilyesminek, hentesboltokat, áruházakat, újabban műkincseket támadnak meg a szélsőbaloldali emlőn nevelkedett fanatikusok.

Ezeket az akciókat addig fogják csinálni, ameddig tudják, hogy különösebb következmények nélkül megtehetik.

Egy holland bíróság például nemrégiben enyhítette két belga klímaaktivista büntetését, akik egy festménynél tiltakoztak tiltakoztak olyan módon, ami az ügyészség szerint „túllépett az elfogadhatóság határán”.  A bíró azonban enyhébb büntetést szabott, mert úgymond „nem akart eltántorítani másokat a tiltakozásuk kifejezésétől”.

Másként gondolkodnak a kérdésről viszont Olaszországban, ahol az eddigieknél keményebb büntetésekkel tervez fellépni az emlékműveket és műalkotásokat rongáló klímaaktivistákkal szemben az olasz kormány.

Egy biztos: csak az utóbbi gondolkodásmód állíthatja meg ezeket a fanatizált vandálokat. Ezt jó ha tudjuk, ha majd egyszer ez a hóbort is ideér Nyugatról.

Borítókép: A Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) környezetvédő csoport aktivistái festékkel fújják le a Prada luxusáruház kirakatát a Kurfürstendamm sugárúton Berlinben 2023. április 22-én (Forrás: MTI/AP/DPA/Paul Zinken)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyar Péter nagy hibát követett el

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Élnek, mint (Gulyás) Marci Hevesen

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

A magyar érdek a legfontosabb

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Az elbeszélési módok és a valóság

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.