Fizetést kapnak a festményrongálók

Németországban fizetésért dolgoznak azok a klímaaktivisták, akik arról váltak hírhedtté, hogy világhírű festményeket öntenek le különböző folyadékokkal, hogy így hívják föl a figyelmet a maguk világvégejóslataira, illetve a műtárgyak keretéhez vagy a múzeum falához ragasztják kezüket, hogy így nehezítsék meg a biztonsági őrök munkáját.

Magyar Nemzet
2023. 01. 02. 15:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban több német újság is beszámolt arról a finanszírozási láncról, amely a klímaaktivista-mozgalmat élteti. A Die Welt arról írt, hogy egy „berlini egyesület fizetéseket utal át az Utolsó generáció klímaaktivistáinak”, a Welt Am Sonntag pedig annak is utánajárt, hogyan működik a finanszírozás. Az újságíró – a Mandineren megjelent cikk szerint – betekinthetett az Utolsó generáció belső chatüzeneteibe és dokumentumaiba, és részt vehetett azokon az online szemináriumokon, amelyeket a nyilvános toborzás útján összeverbuvált leendő aktivistáknak tartanak. A tapasztalatok szerint: 

egy szorosan szervezett mozgalom képe rajzolódik ki, amely folyamatosan új támogatókat szerez.

A tényfeltáró munka nyomán kiderül, hogy az Utolsó generáció aktivistái ​​​​​​​akár 1300 eurós fizetést is kaphatnak havonta, ami ugyan a német átlagfizetésekhez képest nem túl sok, ám a fiatalok gyakorlatilag zsebpénzként tesznek szert erre az összegre, s úgy bizony már komoly summa. 
A cikk szerint az összeg attól függ, hogy az aktivistának mennyi pénzre van szüksége a megélhetéshez. A tudósítás arról is beszámol, hogyan működik a finanszírozási konstrukció: A pénz az Utolsó generációnak adott adományokból származik, miközben a Wandelbündnis, azaz a Változás Szövetsége biztosítja a jogi keretet és adja ki a szerződéseket. 

Ezek olyan emberek, akik néha hajlandók feladni a munkájukat, hogy teljes mértékben az éghajlatvédelemnek szenteljék magukat

– összegzi tapasztalatait a Die Welt két nyomozóriportere, Alexander Dinger és Lennart Pfahler.

Borítókép: Két szövetségi rendőr, egy biztonsági őr és egy aktivista a berlini BER repülőtéren (Forrás: DPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.