A békétlenség Amerikája

Az új elnök és kompániája romlott exportcikküket akarja ránk sózni.

Bódi Ábel
2021. 01. 23. 9:04
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Joe Biden amerikai elnök (j) és Kamala Harris, az Egyesült Államok elsõ színesbõrû nõi alelnöke hivatali eskütételük után. Fotó: Tasos Kapotodis Forrás: MTI/EPA/Pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbukott-e a francia forradalom végül? Hiszen a királyságból császárság lett és Robespierre nemtelen eszméi csak átlényegítették a királyságot császársággá (vagy köztársasággá, jelen esetben ez nem is lényeges). Semmi másról nem szólnak ezek a gyors társadalmi változást ígérő jelszavak, csak hogy adják át a lehető leggyorsabban a hatalmat az újonnan feltörekvő, magát szellemi elitnek kikiáltó tömörülésnek.

Amerika pedig ennek az állatorvosi lova. Az Újvilág pionírjai, miután megvetették a lábukat az óceán túlpartján, gyorsan letudták az országalapításhoz elengedhetetlen szabadságharcukat, polgárháborújukat, majd a belső konfliktusok ellenére világbirodalommá nőttek. Két világháborút is megnyertek, viszonylagos kereszténységben és jólétben érte őket a hidegháború nyomasztó, mégis vágyott miliője.

De a felszín alatt már morajlani kezdett a baloldal forradalma, az, ami Európát kétszer is meszesgödrökbe tette, az, aminek a Nyugat most harmadszor issza a levét. Ha már Párizsnál jártunk, a tisztánlátás és a példa miatt a kommünre, majd a vörös fenyegetésre, végül a '68-as kulturális forradalomra gondolok most. Utóbbi pedig Amerikában igen látványosan történik.

Ha az elmúlt harminc évet nézzük, az Egyesült Államokat majdnem felszámolta a saját imperializmusa, a korlátlan költekezés és a neoliberalizmus pedig a kommunista Kína karjaiba lökte őket. Ezt próbálta megfordítani Donald Trump azzal, hogy a hazai termelést szorgalmazta, a saját népének hozott vissza munkahelyeket és – elődeivel szöges ellentétben – nem indított egyetlen háborút sem. Mégsem volt mindez elég, mert a forradalmi gárda elitje, amely pekingi erővel és párizsi lendülettel érkezett, tisztességtelenül söpörte el azt az embert, aki birodalom helyett "csak" egy országot akart kormányozni és újra naggyá tenni. Az új elnök és kompániája viszont nem fog megelégedni semmivel. Ők a belső békétlenségüket – amelynek a tavalyi BLM-lázadások csupán indikátorai – idéntől már mint egy világméretű vállalkozás romlott exportcikkeként fogják ingyen adni, a hangsebesség feletti acélhenger-forma borítékokban.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.