Légy résen!

Az ünnepelt kis jószág provokatív nevével könnyen bajba sodorhatja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet.

Kruppa Géza
2021. 01. 14. 14:35
Protests Continue In Washington, DC As Presidential Contest Remains Undecided
WASHINGTON, DC - NOVEMBER 05: A chalk message about "Fake News" is written on the street at Black Lives Matter Plaza near the White House, on November 5, 2020 in Washington, DC. With many critical battleground states still not announcing the results of their vote count, the presidential election is still too close to call. Al Drago/Getty Images/AFP Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Besétált a csapdába a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Óvatlan módon a légykapófélék családjába tartozó, gyors röptű cigánycsukot választotta a 2021-es év madarának. Rossz döntés volt. Ez a nálunk fészkelő égi vándor egyáltalán nem olyan ártatlan, mint ahogy az ágakon csiripelve illegeti magát. Az ünnepelt kis jószág provokatív nevével könnyen bajba sodorhatja a kitüntető cím adományozóját. A politikai korrektségre érzéketlen madarászok közösségét ugyanis elhamarkodott választásuk miatt az emberi jogi aktivisták megbélyegezhetik, kirekesztéssel, rasszizmussal megvádolva őket.

Márpedig akkor az egyesületnek annyi. Attól kezdve tagjai hiába fáradoznak a természet évmilliók óta meglévő bonyolult egyensúlyának fenntartásán, a haladó gondolkodású, egyre agresszívebb megmondóemberek kiátkozhatják őket a társadalomból.

Bizony, manapság ajánlatos csínján bánni a megnevezésekkel. Elég a meghurcolt román focibíróra gondolni, aki miatt megszakítottak egy BL-meccset, mert a kispadon renitenskedő fekete bőrű másodedzőt feketének, nem pedig afroamerikainak titulálta. Vagy itt van az amerikai metodista lelkész esete. A tiszteletes a beszédét a gendersemlegességre hivatkozva az amen mellett az awomen szóval fejezte be. Utóbb magyarázkodott, hogy csak tréfált, de a hívek nem nevettek, összezavarodva, behúzott nyakkal kullogtak haza.

Meggárgyult haladó gondolkodókért nekünk sem kell a szomszédba menni. Az ellenzék lecsapott például Orbán Viktorra, amiért elismerően ugyan, de asszonyságnak nevezte a Nobel-díjra esélyes Karikó Katalin szolnoki születésű amerikai tudóst. (Aki cseppet sem vette zokon e megnevezést.) Beindult a (mű)felháborodó kórus, nőgyűlölőnek kiáltották ki a négy leányt felnevelő miniszterelnököt. (Aki a fake news propaganda szerint már nem csupán a feleségét, hanem a három karonülő unokáját is rendszeresen elnáspángolja.)

Földrengés és más természeti csapás többnyire elkerül bennünket, ám helyette megszenvedjük, hogy tehetségtelen, kisszerű, csupa rosszindulat ellenzék sújtotta országban élünk. Ők akarják átvenni a kormányrudat, de a migrációs hullámok csillapítása, a klímaváltás hatásait kivédő agrárstratégia, a demográfia és más sorsdöntő kérdések megválaszolása helyett cigarettacsikket gyűjtögető hajléktalanként a világból csak a flasztert vizslatják. Olyan, a Fidesz által elejtett félreérthető szavakra vadásznak, amelyekből – körbe adva egymásnak – még letüdőzhetnek néhány politikai lózungnyi slukkot. És aluljáró helyett a parlamentben okádják a füstöt.

Friedrich Dürrenmatt svájci író Fizikusok című abszurd komédiájában a tudósok azért menekülnek be a bolondok házába, mert „csak az őrültek házában vagyunk szabadok. Csak itt (a dilisek között) szabad gondolkodnunk”. A ’60-as években írott darab ma a véleményterroristák által túszul ejtett tömegek láttán még inkább aktuális. Ma, amikor minden ország kijárási tilalmakkal, szigorúan lezárt határokkal védekezik a világjárvány ellen, senki nem mehet sehová. De az illegális migránsok tömegeit gondolkodás és tesztelés nélkül, tárt karokkal fogadják.

Szerencsére mi még nem tartunk itt. A cigánycsukot oltalmazzuk, az SZDSZ pökhendi szabad madarait viszont közkívánatra sikerült elhessegetni. De résen kell lenni, mert Momentum néven lila tollazatban ismét csattogtatják szárnyaikat. Felülkerekedésük megakadályozására a washingtoni Capitoliumnál történtekből érdemes okulni. Nehogy 2022-ben véletlenül magunkra zárjuk a palimadár-kalitkát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.