Liberális lecke a sajtószabadságról

A Project Syndicate üzeni Orbán Viktornak: A sajtószabadság fogalmának tulajdonosai mi, liberálisok vagyunk.

Felföldi Zoltán
2020. 11. 27. 10:15
ORBÁN Viktor
Budapest, 2020. november 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök videókonferencián egyeztet a visegrádi partnerekkel (V4) az EU-csúcs előtt a Karmelita kolostorban 2020. november 19-én. Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői csütörtökön tartanak videokonferenciát, melynek fő témája a koronavírus-járvány elleni küzdelem. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem, a sajtószabadságot nem jól értelmezzük. Téves elképzeléseink vannak a sajtószabadságról. És nemcsak megfelelő ismereteink nincsenek, hanem jogunk sincsen gondolkodni erről a fogalomról. A sajtószabadság fogalma ugyanis liberális találmány. Egy szellemi termék, ami – mint minden szellemi termék – szellemi jogvédelem alatt áll, csakúgy, mint egy építészeti terv. A sajtószabadság fogalmának bármilyen célokra történő felhasználása, a fogalom értelmezése, magyarázata, esetleges módosítása a szellemi termék tulajdonosának a kizárólagos joga.

A sajtószabadság fogalmának tulajdonosai pedig a liberálisok.

Éppen ezért engedje meg, miniszterelnök úr, hogy elmondjam önnek, hogyan értelmezik a sajtószabadság fogalmát a liberálisok, a fogalom értelmezésére kizárólagos joggal bíró tulajdonosok!

„A sajtószabadság nem azt jelenti, hogy a konzervatív nézetek mellett számtalan médiumban jelenhetnek meg a liberális nézetek, mint például az önök országában, ahol van liberális szócsőként működő televíziócsatorna, rádiócsatorna, számtalan papír alapú és online médiafelület. Ez nem sajtószabadság, ez jobboldali véleménydiktatúra, hiszen a liberális sajtótermékek mellett olyanok is akadnak, amelyek jobboldali véleményeket fogalmaznak meg.

A sajtószabadság nem azt jelenti, hogy ha valakit megtámadnak, akkor neki teret adunk reagálásra. Ez inkább egyfajta úriemberség vagy korrektség, ami teljességgel elavult, régimódi viselkedésforma, ezért üldözendő. Nem véletlen, hogy ezt csak olyan régimódi médiumok gyakorolják önöknél, mint például a Magyar Nemzet, amely újságról azt hallani, hogy olyan vitáknak ad teret, amelyekben liberálisok is megnyilvánulhatnak.

Nem, miniszterelnök úr! A sajtószabadság azt jelenti, hogy mindenki azt írhat le, amit szabad. Hogy mit szabad, azt természetesen ennek a fogalomnak, mint szellemi terméknek a kizárólagos tulajdonosai, mi, liberálisok vagyunk jogosultak megállapítani.

A helyzet tehát a fentiek alapján az, hogy mi, liberálisok, a sajtószabadság nevében jogosultak vagyunk arra, hogy az Ön írását letiltsuk, ne engedjük azt megjelenni. Egy jogállamban ennek így kell működnie.

Beláthatja, hogy az ön véleménycikkének megjelenése súlyosan sértette volna a sajtószabadságot. Emellett pedig nem felelt meg újságunk alapkövetelményének, miszerint a megjelenő cikkeknek stratégiai vagy politikai kérdéseket kell boncolgatniuk, és elő kell segíteniük a nyilvános vitát ezekben a kérdésekben. Mi, liberálisok úgy gondoljuk, hogy az Európai Unió jövője nem tekinthető olyan stratégiai vagy politikai kérdésnek, amelyben a nyilvános vitának helye volna.

Üdvözlettel: a Project Syndicate csapata”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.