Nem ritka, hogy egy kevéssé ismert kistelepülést egy étteremkalauz vagy egy nagy tekintélyű séf tesz fel a nagyközönség képzeletbeli térképére. Ha Pohner Ádám nem nyit éttermet az alig több, mint négyszáz lelkes Mályinkán, ki tudja, mikor szerez tudomást az ínyencek közössége e falu létezéséről. Hasonló a helyzet a sajnos egyelőre zárva tartó kozárdi Vadvirággal vagy a csóri Fiastyúkkal.
Tavaly a Michelin magyar kiadványa két éttermet is díjazott a valamivel ismertebb, de az átlagfogyasztó által nem biztos, hogy jegyzett, közel 3500 lakost számláló Hosszúhetényben: az Almalombot és a Hosszú tányért, amivel az ínyencek körében fontos célponttá tette a Pécs melletti községet.
Idén az Audi Dining Guide Top 100 étteremkalauz két szálkai éttermet is a legjobbak közé sorolt.
Az említett kiadvány, mely 170 éttermet és 155 alternatív vendéglátóhelyet ajánl az érdeklődők figyelmébe, ez idő tájt a legfontosabb szakmai iránytű a gourmet-k kezében. Távol álljon tőlem, hogy vitassam a magyar Michelin jelentőségét, de abban mindössze hatvankét étterem szerepel, melyek fele-harmada az árfekvése miatt szinte elérhetetlen egy átlagos keresetű családnak.
A Dining Guide-ban bemutatott több száz étterem többségének árai nem magasabbak egy átlagos csárdáénál. Nyilván bekerültek a több száz eurós fix menüt kínáló csillagosok, s azok az a la carte éttermek is, ahol három fogás itallal húszezer forint körüli összegbe kerül, de rengeteg olyan egység is helyet kapott a kiadványban, főként persze az alternatív kategóriában, ahol 10 000 forint alatti összegből bőven jóllakhatunk, több fogással, két-három pohár borral vagy sörrel kísérve.
Az 563 lelket számláló, honfoglalás kori, 1015-ben már okiratban említett Szálka Szekszárd mellett fekszik, a város központjától tizenkét kilométerre. Mindkét jegyzett éttermét sikerült a minap meglátogatni. legyen szó először a Noresáról, mely a 119. helyet foglalja el a Dining Guide étteremkalauz 165-ös toplistáján. (A 170 étteremből öt séfcsere miatt nem kapott pontszámot, ezek a korábbi séf által kiérdemelt pozícióban szerepelnek, de sorszám nélkül.)
Mielőtt valaki ezt szerény eredménynek gondolná, hadd illesszem ide az utolsó öt helyezettet. A 161. helyen az Émile-t találjuk, mely a Gerbeaud-portfólióhoz tartozik, remek a konyhája, csodás a beltér s a kert, csúcsminőségűek a sütemények. Saját beszámolóm itt olvasható.
162. a Búsuló Juhász, mely az újragondolt, „új hullámos” magyar konyha egyik stabil képviselője hosszú ideje, 2021-es élménybeszámolóm itt érhető el.
163. a tavaly zöld Michelin-csillagot nyert Almalomb, ahol 2019-ben jártam, azóta vélhetően még fejlődtek is.
164. a legendás Ráspi. 2000 és 2010 között három ízben is megfordultam ott, azóta nem jutottam el ismét, de aligha vitathatja bárki Horváth „Ráspi” József éttermének kimagasló teljesítményét.
A lista utolsó, 165. tagja a Fiastyúk, mely legjobb élményeim egyike volt a Kárpátiaéttermek.hu adatbázis összeállításakor, e rovatban is megemlékeztem a róla. Ilyen mezőnybe bekerülni hatalmas fegyvertény a sorszámtól függetlenül.