A Kárpát medencében van néhány olyan kivételes adottságú, Isten-áldotta, csodálatos hely, ahol egy vendéglátóegység sikerének alapja lehet a kilátás. Nyilván ez nem elég, mellé kell tenni komoly munkát, kreativitást, marketingerőt, de az idilli környezet, a fenséges panoráma olyan vonzerő, mely sokakat rávehet arra, hogy akár többszáz kilométert is utazzanak az élmény kedvéért.
Ide sorolnám a Bálványos Resort Hotelt a maga három éttermével és wellness központjával, a Majtényi Présházat a Balaton déli partján, a Laposa borteraszt az északi parton, a sümegi Terazza éttermet, a szigligeti Villa Kabalát, s sor még folytatható, de nem hiányozhat belőle a Natura Hill nevű létesítmény Zebegényből, mely elképesztő kitettségű, mindent egybevetve egyedülálló intézmény a település volt szőlőshegyén.
A teraszról lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunakanyarra, egyetlen kávét itt meginni maradandó élmény. Miként honlapuk írja: „festői panoráma, lokális slow food, hagyományos értékek, megújuló technológia, ökológiai szemléletű birtok, aktív pihenés, jó élet.”
A terasz bútorzata megnyerő, az egész épület harmóniát, nyugalmat sugároz. A beltér elegáns, esztétikus. A világítótesteket üvegbutykosokból alakították ki, az egyik falon farácsos, tükrös polc, rajta zöld növények és vállfára akasztott kulináris szaklapok. Hajópadlót imitáló csempe, könyvpolc könyvekkel. Otthonos, meghitt, vendégmarasztaló atmoszféra.
Kreatív, igényes magyar és nemzetközi gyökerekből táplálkozó konyhát visznek. Állandó étlap nincs. Mint a honlap írja, a két hektáros birtokon a geotermikus fűtöttségű épületeken kívül találunk még közel fél hektáros levendula mezőt, valamint hetven különböző gyógy- és fűszernövénynek otthont adó bemutató kertet. 12.00 és 14.00 órai kezdettel 3 fogásos bisztró-menüt, 19.00 órakor 4+1 fogásos degusztációs vacsoramenüt kínálnak. Ebéd és vacsoraidőn kívül a szomszédos gazdák finomságaiból rendelhetünk kóstolót. Séfek: Szilvási Mihály és Angeli Mátyás.
Közel félszáz értő kézzel összeválogatott, elsősorban magyar bort kínálnak, melyek zömét kimérik decire is. Szűk, de igényes a töményválaszték. A legjobb magyar főzdék egyikének, a Monyónak a söreit tartják. Kiemelendő a kommersz, nagyipari italok teljes hiánya. Kevés annál becsülendőbb dolog van a vendéglátásban, mint amikor egy étterem üzemeltetője elvi okokból lemond a nagyipari sörök és üdítők által garantált haszonról.