Borbisztró a halászlé fővárosában

Baja az a hely, ahol nemcsak a patinás csárdákban kínálnak halászlevet, de még a város szívében működő borbárban is, igaz csak rendelésre.

Borbély Zsolt Attila
2021. 11. 08. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy összeforrott Somló neve a juhfarkkal, Tokajé a furminttal, Csopaké az olaszrizlinggel, Soproné a kékfrankossal, úgy vált az tiszai halászlé szinonimájává Szeged és a dunaié Baja. Akkor is, ha mindkét változatot főzik nemcsak a két folyó mentén, hanem országszerte. S próbálja valaki egy mohácsinak azt mondani, hogy bajai halászlét főz, nem lesz barátságos a válasz. Ezzel együtt Baja méltán viseli a halászlé fővárosának büszke címét. A bajai halászléfőző fesztivál az ország egyik legnépszerűbb gasztronómiai programja, több száz bogrács alatt ég a tűz, tíz-húszezer adag halászlé fogy, a hangulat fergeteges. Baja az a hely, ahol nemcsak a patinás csárdákban, a Potykában, a Vizafogóban vagy a Sobriban kínálnak halászlevet, de még a város szívében működő borbárban is, igaz csak rendelésre.

S ezennel helyben vagyunk.

A Borbistro az a bajai vendéglátó egység, ahová, ha bár többéves kihagyással, de visszajárok. Első ízben 2014 novemberében egy villányi bortúra után tértünk be hozzájuk az egyik meglátogatott borász javaslatára. Egyből megnyert a boltíves beltér, a pácolt fából készült bárpult és asztalok, a terem végében elhelyezkedő borospolc jobbnál jobb borokkal megrakva. A pult vitrinjében prémiumsonkák és -sajtok. Nyáron igényesen kialakított teraszt üzemeltetnek, csodás kilátással a város patinás főterére, bár ezt akkor még nem érzékeltük.

A konyha fő iránycsapása nemzetközi pub- és street food, de tartanak néhány magyar és délszláv fogást is. Kínálnak többek között cigánypecsenyét, salátákat választható feltétekkel, így garnélával, roston sült csirkemellel, füstölt lazaccal vagy grillezett kecskesajttal, pasta-kat, pizzákat, burgereket, érlelt steakeket és tiramisut. Hétköznap délben kedvező árú kétfogásos menüt kínálnak, a leves mellé négyféle főételt lehet választani.

Kínálnak rántott fledermaust azaz denevérhúst is, ami a sertés hátsó combjának különlegesen puha, szaftos része. Láttuk már étlapon, közelebbről a székelyudvarhelyi Páva étteremben pajzán megnevezéssel is szerepelni, 18-as karikával ellátott borítékba zárva. Félszáz, értő kézzel összeválogatott bort tartanak, melyek felét kimérve is adják. A borlapon külön szedték a natúrborok élvonalába tartozó nedűket, olyan különlegességeket is a választékban tartanak, mint a Posta borház amforás olaszrizlingje és pet-natja, Sziegl Balázs öt különböző bora a Jónástól a Bábelig vagy Dobosyék biojuhfarkja és kéknyelűje. (Cseppnyi hiányérzete azért van az embernek, elférne néhány felvidéki, délvidéki és/vagy erdélyi tétel is a natúrválasztékban.) Tartanak kézműves söröket, s a tömények között is találunk izgalmas tételeket, köztük a Nobilis, s a Brill főzde pálinkáit, nem szólva a hagyományos kisüsti eljárással készült bajai pálinkákról.

Az árak értékarányosak. Pasta-k 2050 és 4450, pizzák 2050 és 2950, hús- és halételek körettel együtt 3250 és 4450 forint között kaphatók, a desszertek ára 950 forint. Az érlelt Rib eye steak tíz dekája 2250 forintba kerül. 

Az ételkínálat első látogatásunk idején még csak hidegtálakra szorítkozott, de így is kiváló élménnyel gazdagodva távoztunk. 

Másodszor 2020 augusztusában néztünk hozzájuk, délelőtt, a konyha nem volt még nyitva, így csak egy remek sonkás szendvicset ettünk a reggeli italok mellé. Olyan ez, mint a jó burger, csak jó kenyér és jó betét kell hozzá, meg persze némi arányérzék. Mégis sokkal több gyenge, érdektelen, izgalommentes szendvicset eszik az ember, aminek egyrészt a költséghatékonyságra való túlzott törekvés, másrészt az ignorancia az oka, hogy ne beszéljek a rossz ízlés olyan katasztrofális eseteiről, mint amikor képesek margarint kenni egy szendvicsnek szánt kenyérre. 

Nos, itt nem volt probléma sem a ropogós héjú, friss kenyérrel, sem a belevalókkal. 

A közvetlen, motivált és minőségorientált üzletvezetővel, Stefánovits Leventével tartalmas beszélgetést folytattunk, elmesélte, hogy az egész csapat együtt talál ki minden fogást, s a felszolgálók is mindent meg kell kóstoljanak, hogy a vendég esetleges érdeklődésére hiteles és pontos választ adhassanak. Sajnos igen ritka, hogy erre odafigyeljenek, még átlag feletti helyeken is megesik, hogy banális kérdésekre adandó válaszért a konyhára szaladnak a felszolgálók. 

Már akkor eldöntöttem, hogy harmadszor is meglátogatom őket. 2021 októberében vacsoraidőben érkeztünk. Mivel aznap már több helyen is megfordultunk, aránylag szűk rendelést adtunk le. Krumplipürével körített kaprimártásos süllőt ettünk, ami megelégedésünkre szolgált, a hal friss volt, ízletes, szaftos, a püré meggyőző, a mártás kellemesen savas. Másik fogásunk egy selymes, természetes ízű gyümölcsmártással felszolgált sült túrótorta volt, ami egyben napzárást is jelentett számunkra, legalábbis kulináris szempontból, mert azért várt még ránk 200 kilométer. 

A kiszolgálás ezúttal is kifogástalan volt. Nemcsak az üzletvezető, hanem a velünk foglalkozó felszolgáló is lelkes, felkészült, szívélyes, udvarias, kommunikatív. 

Három a magyar igazság, tartja a mondás, de egy a ráadás. Úgyhogy megyünk még a Borbistróba. A negyedik látogatást követi majd az ötödik s a hatodik, ha kell, gyártunk mellé ideológiát is. 

Elvégre ismétlés a tudás anyja.

Elérhetőségek:

Borbistro

Baja, Szentháromság tér 4.

Telefonszám: +36 30 203 0203

Honlap: http://www.borbistro.hu/

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Borbisztro (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.