Teljességélmény: a csóri Fiastyúk, „ahol az Ég és a Föld találkozik”

Az étteremnek és panziónak egyaránt otthont adó, dombtetőn magasodó, impozáns épület a maga szépségében lélegzetelállító, akárcsak az azt körülvevő gyönyörűen gondozott udvar.

Borbély Zsolt Attila
2021. 09. 01. 15:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ne érezte volna azt, egy katartikus élményt adó könyv olvastán, hogy ha író lennék, ilyet szeretnék írni? Vagy, hogy zenészként ezt az albumot szerettem volna megírni. Sorolhatnám a példákat a festészettől az építészeten és a kulinaritásig. 

Nem ötlik fel az emberben e gondolat rendszeresen, jellemzően csak akkor, amikor megéli a teljességélményt, azt, amikor minden a helyén van, ráadásul úgy, ahogy azt ő szubjektíve szeretné, amiből se elvenni nem akar, sem hozzátenni bármit is. Amikor bármilyen, az álobjektivitás jegyében megfogalmazott kritikai megjegyzés kákán csomókeresés, kekeckedés, s végső soron igazságtalanság.

Zenei síkon ilyen élményt adott nekem a kétezres évek elején a Dobogókő zenekar, mely alighanem elviszi a pálmát, ha a méltó megbecsültség hiánya az értékelés szempontja. Ahhoz képest, hogy zenei értékben, gondolatiságban mennyire elképesztő eme együttes teljesítménye, bántóan kicsi az ismertségük, legnépszerűbb youtube-os dalaik letöltése is csak tízezres nagyságrendű. Második, „Labanc ország nem kell” című, 2006-ban megjelent albumuk záróakkordja Szőke István Atilla „Földed illata, földed szaga” című verse, aminek hadd idézzem az első részét.

Akkor érted meg nagyapád igazát, / ha érzed a föld szagát, illatát,  / a földnek, melybe búzamagot ő vetett,  / s ha szárba szökkent, nevetett,  / ha táncolt, hajladozott, nézte azt,  / mert ember volt Ő, magyar paraszt, / ki értette a fájón búgó szeleket, / a fába vésett, karcolt igaz jeleket,  / ki az állatokhoz is beszélt,  / kerülte okosan a szembeszélt, / s megbecsülte a szent rögöt, / az anyait, a zsírosat, az örököt, / s mikor otthon kenyér sült, / kezet mosott, s az asztalhoz ült, / s érezte a sülő kenyér illatát, / s Ő is megértette nagyapja szavát,  / mert a vér nem válik vízzé, / csak cselekedjél, bízzál, s higgyél, / mert vannak még nagyapák, / kiknek nem roppanthatták derekát,  / kik a múltat őrzik ott legbelül  / csak hallgasd őket csendben, emberül, / s mikor a lelked a beszédben elmerül,  / s a múlt szava halkan rád terül, / akkor vidd tovább a hírt, a tudást,  / s ne csak nézzed, de lásd, / érezd, és tedd, és akard”

E sorok ötlöttek fel bennem midőn elolvastam a Székesfehérvár vonzáskörzetében, Csór határában működő „farm to table” étterem honlapján a Rostási-Szabó József tulajdonos által jegyzett bemutatkozó sorokat. 

Legszívesebben a teljes gondolatsort idézném, akárcsak a vers esetében, de elégedjünk meg a lényeggel: „Az egész még gyerekkoromban, egy boltban vásárolt eperrel kezdődött, melytől feldagadt a húgom a szája. A saját, kerti eprünktől azonban semmi baja nem volt. Később édesapám beállított a nagyanyámhoz egy csomag száraz tésztával: “Hoztam a leveshez!”- mondta. “Ne szégyenítsél meg, édes fiam!” – hangzott nagyanyám szelíd szava a vejéhez, s 70 éves korában is a maga gyúrta, aranysárga cérnametéltje került a húslevesbe. Aztán Huba kutya, a hatvan kilós németjuhász a lecsókolbászt nem ette meg, otthagyta a táljában. Azóta keresem az eredetit, a feldolgozatlant, mindazt, melyben a teremtett világ szépsége és tökéletessége ragyog. (kiemelés az eredeti szövegben) (…) 

Saját magunk termesztjük a zöldséget, gyümölcsöt, szőlőt szüretelünk, bort készítünk, baromfit nevelünk. Kapálunk, csirkét vágunk, izzadunk a napsütésben, s a föld porát töröljük a homlokunkról. Közünk van az élet valóságához, munkával szenteljük meg azt. Értéket őrzünk, értéket teremtünk. Most is magam előtt látom, ahogy nagyanyám késsel keresztet rajzol a hatalmas házikenyér sötétlő héjára mielőtt megszegi, most is fülembe cseng a kés hegyének sercegése. Érteni is csak most kezdem — a mozdulatát, a lelkét.

Az étteremnek és panziónak egyaránt otthont adó, dombtetőn magasodó, impozáns épület a maga szépségében lélegzetelállító, akárcsak az azt körülvevő gyönyörűen gondozott udvar. A beltér is apró részletekig kidolgozott, meghitt, otthonos, ugyanakkor elegáns. A plafonon belső gerendázat, az asztalon fehér abrosz, vázában élő virág, többfelé zöld növények. Kellemes, jól megválasztott háttérzene szól. Nyáron igényes teraszt működtetnek, mely festői kilátást biztosít a birtokra. 

A jól átgondolt, összefogott választék a magyar és nemzetközi konyha fogásaiból nyújt izgalmas választékot. Kínálnak többek között kacsamájpástétomot kerti zöldekkel, málnával, medvehagymás széles metéltet, zöldborsókrémlevest harcsaropogóssal, csontos mangalicakarajt tökös lecsóval, zellerrel, marhapofa-paprikást túrós-tojásos galuskával, túrókrémet bazsalikomos eperrel.

Több mint negyven bort kínálnak, főként a magyar élvonalból, köztük a birtok két saját borát. A borok felét decire is kimérik. A négyféle sört a Szent András sörfőzde szállítja, nagyipari söreik nincsenek. Említésre méltó, hogy kommersz üdítőket sem tartanak egyáltalán, csak prémium kategóriásakat, továbbá saját főzésű szörpöket, saját készítésű limonádét. A harminc tételes töményválasztékot is kiemelkedő, prémium tétekből válogatták össze, beleértve a nyolcféle pálinkát, melyek négy főzdétől valók, közöttük a saját főzdétől is kínálnak hármat.

Nem állom meg, hogy ide ne szúrjam: lemondani a nagyipari multitermékekről olyan garantált jövedelemkiesés, ami nem térül meg az értékelvű fogyasztóknak köszönhetően, akiknek zöme akkor is eljönne ide, ha tartanának kommersz italokat is a prémium kategóriások mellett. Magyarán ez az anyagi haszon tudatos csökkentése a minőségelv oltárán.

Az árak értékarányosak, A kiszolgálás udvarias, szívélyes, szakszerű. 

A séf üdvözlete könnyed, jó ízű padlizsánkrém céklával marinált hagymával, ehető virággal, kaporszállal, kiváló, helyben sült kenyeret adnak mellé. Kitűnő kezdés. A borjúszív carpaccio tálalása eltér a hagyományostól, salátaszerű, művészi kavalkád, az alkotóelemek egytől egyig remekbe szabottak, az összhatás is pazar. Hasonlóan virtuóz a füstölt harcsasaláta is, mely kifogástalan mind ízre, mind állagra, mind tálalásra. Az ízletes, jó tartású házi krémest málnahabbal tálalják. 

Azzal következtetéssel álltam fel a parádés vacsora után, hogy a fentebb idézett sorokat nem reklámszövegnek szánták, hanem őszinte vallomásnak. S talán iránymutatásnak. Minden sor mögött tartalom, reális teljesítmény van. 

A Fiastyúk, „ahol Ég és Föld találkozik” adja azt a bizonyos teljességélményt.

Elérhetőségek

Fiastyúk Udvarház
Csór, Alsótabán utca 60.
Telefonszám: +36 20 224 1241
Honlap: http://www.fiastyukudvarhaz.hu/
E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: A szerző felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.