Szerb vízilabdás módi: kevés gól, sok pofon

Másfél évtizede a szerbek a fő ellenfeleink férfipólóban. Ők ennél messzebbre mennek: mi nekik olykor ellenségeik vagyunk.

Ch. Gáll András
2014. 07. 17. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még egységes Jugoszlávia a közép- és kelet-európai határok átrajzolása előtti két utolsó pólós olimpiai bajnoki címet (1984, 1988) besöpörte. Aztán elemeire esett, és mire a Belgrád központú, szerb többségű utódállam újra felépítette a vízilabdázását, már megkezdődött a magyar aranykor. Amitől a délszláv aranykor elmaradt. A 2000-es, sydney-i olimpia elődöntőjében Kásásék úgy gyűrték le 8-7-re Vujasinovicékat, hogy Kemény Dénes magyar szövetségi kapitány a meccs sorsdöntő időszakában kapust cserélt; a tapasztalt, de arra a találkozóra „kilyukadt” Kósz Zoltánt a még rutintalan Szécsi Zoltán váltotta. Istenkísértésnek tűnt, de bejött, és együttesünk meg sem állt a dobogó tetejéig.

Mint ahogyan 2004-ben, Athénban sem. Amikor már az első csoportfordulóban összecsapott a két vetélytárs, és a mieink azzal nyertek 6-4-re, hogy 3-0-ra hozták az utolsó negyedet. Aztán a döntőben újra egymásba akadtak a felek, és a szerb-montenegrói vegyes alakulat 3-0-s rohammal nyitott. Sőt, az utolsó játékrész előtt is vezetett 7-5-re, de megint jött a magyar átok. Együttesünk ismét 3-0-s utolsó negyeddel fordított, ráadásul újra 8-7-re diadalmaskodott, mint négy évvel korábban. A balkáni alakulat romokban hevert, különösen az egyik kulcsfigura, Dejan Savic. Aki a 2008-as bronzcsapatnak is tagja volt – a mieink ekkor tripláztak, de a két gárda ezúttal elkerülte egymást –, majd Peking után lemondta a válogatottságot, mert mint fogalmazott, már soha nem lehet olimpiai bajnok.

Most ő a szerb szövetségi kapitány. Játékosként is többször vett részt a magyarok elleni győztes ütközetekben, de csupán Eb-n, vb-n, világkupán sikerült bosszút állnia. A számunkra legkeservesebb módon talán éppen a legutóbbi margitszigeti Eb csoportmeccsén, 2001 júniusában, amikor a még Jugoszlávia néven szereplő alakulat a gólok tekintetében 8-5-re, a pofonokat számlálva mintegy 108-5-re múlta felül fiainkat.

Aligha kétséges, hogy mindkét „műfajban” ismét készek a csatára, és nemcsak a múlt, hanem a jövő miatt is. A győztes ugyanis jelentős lépést tesz a csoportelsőség és a közvetlenül négybe kerülés felé. A szerbek nem is titkolják, hogy számukra a csütörtöki rangadó az Eb fő meccse, maga Savic is kijelentette a németek keddi legyűrése után: „Világossá vált, mit kell még pontosítanunk a magyarok elleni meccs előtt.”

A balkezes bombázó, Filip Filipovic még eltökéltebben mondta: „Tudjuk, mire számíthatunk a magyarok ellen, de állunk elébe.”

Remélhetőleg a mieink is. Tizenhárom esztendeje joggal sopánkodtunk azon, hogy beértük a rokonszenves áldozat szerepével; nem baj, ha Vargáék csütörtökön nem lesznek rokonszenvesek, de áldozatok semmiképpen ne legyenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.