Az ellenfél edzője: A Győr páratlan és csodálatos

Már most világos, hogy a Győri Audi ETO-t skandináv és délszláv riválisok fenyegetik a BL-ben a triplázásban.

Ch. Gáll András
2014. 11. 17. 17:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt forduló után két csapat százszázalékos a BL-ben: a Győri Audi ETO és a Larvik, a 2013-as finálé két résztvevője. Rajtuk kívül még egy veretlent találunk, a Buducnost Podgoricát, Görbiczék 2014 tavaszi döntős vetélytársát, tehát az ezüstérmest. És ha tippelnünk kellene, ki lehet a negyedik résztvevője a jövő májusi, budapesti Final Fournak, eddigi idei tapasztalataink alapján a Vardar Szkopjéra, az előző évad BL-harmadikjára voksolnánk. Mondhatjuk tehát, hogy megcsontosodtak, kőbe vésődtek az erőviszonyok.

Ennek egyik bizonyítékaként az ETO vasárnap este kismamái (Görbicz Anita, Katrine Lunde) és „szokásos” sérültjei (Susann Müller, Orbán Adrienn) nélkül is elképesztő könnyedséggel nyert 26-15-re Zágrábban a helyi Lokomotiva ellen. A vesztes horvátok mestere, az egykori remek szélső, Irfan Smajlagic okkal áradozott Lökéékről: „A két csapat közötti minőségben nagy különbség van, a Győr jelenleg Európa legjobb klubja. Egyszerűen azt látni róluk, hogy a pályán mindenben százszázalékosak, csodálatos nézni a játékukat, ez a csúcssport valódi demonstrációja.”

Ezzel győztes kollégája, Ambros Martín sem vitatkozott: „Teljes mértékben elégedett vagyok a csapatommal. A BL jelenlegi rendszere nagyon kemény, hiszen az utolsó meccsig tétje van minden percnek, és a lányokat megtizedelték a sérülések is, mégis csak jót mondhatok az egész eddigi szezonunkra, elképesztő teljesítményt mutatott a csapat.”

Ennek jutalmaként biztosra vehető, hogy a maximális nyolc ponttal rajtol a középdöntőben. Az új lebonyolítási rend szerint mind a négy kvartettből hárman jutnak tovább, és magukkal viszik egymás elleni eredményeiket a legjobb tizenkettő közé, ahol két hatosban folytatódik a küzdelem. A második csoportkör első négy helyezettje majd kieséses rendszerű negyeddöntőt játszik keresztbe, az elsők a negyedikekkel, a másodikok a harmadikokkal találkoznak. Az ETO négyeséből a Viborg 3, a Sävehof 1 ponttal jöhet be, az azonos ágon lévő D csoportból a Larvik 8, a Nagybánya és a Metz 2-2 pontot hozhat a papírforma alapján, bár ha a franciák nyernek idegenben, 4 pontjuk lesz, a nagybányaiak pedig nulláról indulnak.

Akárhogy is alakul, az ETO és a Larvik olyan előnyös pozícióból folytathatja, hogy minden valószínűség szerint a középdöntőben egymás között osztja el az első és a második helyet, így a négy közé jutásért a túloldalról a harmadikat és a negyediket kaphatja ellenfélül. Ha odaátról a Buducnost 7, a Volgograd 6, a Vardar pedig németországi sikere esetén 5 ponttal jön be, az első három pozíciót aligha engedik át másnak. Ha azonban a Thüringer legyűri a Szkopjét, a Buducnost mellett a Volgograd kerül majdnem páholyba. Ennek azért nem örülnénk különösebben, mert Győri ETO – Vardar Szkopje negyeddöntőre sem vágynánk; bár aligha kétséges, hogy a macedónok még kevésbé.

Hisz az egész délszláv térség majdnem egy nyelvet beszél Smajlagictyal, aki megmondta: a Győr páratlan, a Győr csodálatos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.