Történelmi esély egy budapesti olimpiának

Borkai Zsolt szerint a NOB Agenda 2020 nevű csomagja történelmi esélyt jelent a Budapest méretű városoknak.

RZ
2014. 11. 30. 16:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sportvezető a Nemzeti Sport vasárnapi számában megjelent interjúban forradalminak nevezte a változást, s kijelentette: ha a NOB december 9-én Monacóban sorra kerülő kongresszusán elfogadják az Agenda 2020 tervezetet, akkor az valós felkérést jelent a két-hárommilliós nagyvárosoknak arra, hogy gondolkodjanak el komolyan az olimpiai pályázatról.

„A változás lényege, hogy az olimpiarendezés ne elitek kiváltsága legyen, ne csupán a leggazdagabb és legnagyobb városok szűk elitklubja, hanem a közepes méretű nagyvárosok is rendezhessenek olimpiát” – mondta Borkai Zsolt, hozzátéve: a tervezet értelmében eljön az „emberléptékű, fenntartható, megengedhető olimpiák ideje”.

Hangsúlyozta azt is, hogy az elképzelések között szerepel versenyeknek, illetve teljes sportágaknak a házigazdavároson, kivételes esetben az adott országon kívüli megrendezése. Hozzátette: a NOB a jövőben segítséget akar nyújtani a pályázó városoknak a költségeik csökkentése érdekében. A MOB elnöke szerint a reformok elfogadásával Afrikába – ahol eddig még nem volt – is eljuthat az olimpia, s már nem az lesz a kérdés, hogy lesznek-e azon a kontinensen ötkarikás játékok, hanem az, hogy mikor és hol.

Borkai Zsolt azt mondta, a XXI. században – a „gazdaságos, megtérülő” ötkarikás események korszakában – biztosan megrendezik az első közép-európai olimpiát. A NOB reformelképzelései történelmi esélyt jelentenek a Budapest méretű városoknak, és a Magyarország méretű országoknak, különös tekintettel arra, hogy az Agenda 2020-ban foglaltak megengedik több ország közös rendezését is.

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerint kétségtelenül nagyobbak az esélyek Közép-Európa, így Budapest számára is – egy olimpiai pályázatot, illetve rendezést illetően – az Agenda 2020 reformprogram megvalósulása esetén.

A MÚSZ elnöke az MTI-nek vasárnap azt mondta, a kérdés az, hogy mekkorák voltak eddig az esélyek, és mekkorák most, ugyanakkor úgy véli, a NOB új koncepciója, amely a gazdaságos, megtérülő, olcsóbb és kisebb olimpiákat támogatja, „felcsillantja a reményt”.

Gyárfás Tamás kiemelte, „országpromócióra” szükség van, s ha ez tudatosan, az egyik legnagyobb sikerágazatra, a sportra összpontosul, akkor azon a szövetségek és a sportemberek csak nyerhetnek. Szerinte a stadionoknak, uszodáknak, meghatározó létesítményeknek fel kell épülniük, vagy legalább a „visszafordíthatatlan folyamatoknak” el kell kezdődniük, mert egy világváros – olimpiai rendezéstől függetlenül – nem létezhet nélkülük.

A 2021-es budapesti vizes-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke azt mondta, a hét év múlva sorra kerülő esemény „egyfajta próbababa”, de nevezheti akár „csalinak” is az olimpiarendezést illetően. Gyárfás Tamás hozzátette, a 2021-es vb uszodaterveinek különböző változatait folyamatosan követi. Mint megjegyezte, van „igazán kecsegtető”, de „igencsak leegyszerűsített” is, ugyanakkor szerinte ha Magyarország bármikor is olimpiát akar rendezni, „nem lenne ésszerű” a szerényebb megoldás mellett dönteni.

Gyárfás Tamás úgy véli, egy olimpiai pályázat már önmagában is hozzájárul az ország és a főváros fejlődéséhez, ha sikerrel jár, hosszabb távon „kényszerpályára” állítja az országot. „Egy ilyen pályázat kötelezettségekkel jár, a tervek többé nem maradhatnak tervek, maradéktalanul meg kell őket valósítani, és nincs visszaút” – jelentette ki, hozzátéve: ha közös az akarat, akkor az erőket mozgósít, munkahelyeket teremt és befektetőket vonz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.