Hegedüs Csabát két vállra akarják fektetni

2015. január 30-án tartja tisztújító közgyűlését a Magyar Birkózó Szövetség, amelyen az 1992 óta regnáló elnök, Hegedüs Csaba komolynak tűnő ellenfelet kapott a bíróbizottságot decemberig vezető egykori válogatott olimpikon, Bacsa Péter személyében.

Deák Zsigmond
2014. 12. 12. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A versenyzőként olimpiai, világ- és Európa-bajnok, stílusából adódóan Mr. Tus becenévvel illetett Hegedüs Csaba immár huszonkét éve, 1992 óta elnöke a Magyar Birkózó Szövetségnek (MBSZ). A tisztújítások során rendre akadtak riválisai, de mindenkit legyűrt, volt, akit nehezebben, volt, akit könnyebben. Legutóbb az egykori szabadfogású Eb-győztes Ritter Árpád próbálkozott ellene, de hiába.

Most is egy egykori szabadfogású válogatott „lép a szőnyegre” vele szemben Bacsa Péter személyében, aki kiváló nemzetközi bíróként egészen decemberig vezette a szövetség bíróbizottságát, de jelöltsége miatt lemondott e pozíciójáról. Ő küldött szerkesztőségünkbe egy közleményt, amely alapján össze tudjuk foglalni, mit akarnak a reformerek. A birkózás az elmúlt években egyrészt megvédte olimpiai létjogosultságát, másrészt világszinten zajlik a sportág megújítása, amelyre szerintük itthon is nagy szükség van. „Az elmúlt évtizedekben nem sok változás történt az egyébként szép számú magyar sikert elért sportág területén. Miközben az MBSZ sikeresen lebonyolította a piacgazdasági átalakulás okán keletkezett űrt a birkózósportban, és a szűkülő források ellenére is fenntartotta viszonylagos eredményességét, a sportág népszerűsége fokozatosan visszaesett, az életpályaprogram hiánya miatt egyre nehezebb helyzetbe kerültek az edzők, a fiatal és már bizonyított sportolók is.”

A most bejelentett reformok támogatói az Új-Szövetség elnevezésű szerveződés kereteiben fogalmazták meg legfontosabb programpontjaikat. Ezek között kiemelten szerepel az életpályamodell bemutatása a sportág résztvevői számára, az eredmény orientált támogatások kialakítása, a versenyrendszer megreformálása és az átláthatóbb, demokratikusabb szövetségi irányítás felállítása. Bacsa Péter, az Új-Szövetség alapítója a sportág harminc éve aktív résztvevőjeként így fogalmazott: „A 2015-ös választásoknak meghatározó jelentősége van, hisz a birkózás következő évtizedeinek irányvonalait fogja végérvényesen meghatározni. A fejlesztési pénzek optimális felhasználása kulcskérdés a jövőt illetően. Ha szeretnénk 2020-ban is magyar sikereknek tapsolni, a sportágfejlesztési program fókuszát erre az eseményre kell helyezni. Az Új-Szövetség kezdeményezés azért jött létre, hogy egy hiteles alternatívát mutasson fel a magyar birkózótársadalom számára.”

Az Új-Szövetség tagjai azzal a szándékkal indították mozgalmukat, hogy változást hozzanak a magyar birkózótársadalomba. Szerintük az elmúlt választási ciklusban már láthatóan jelentkeztek azok a „szervezeti betegségek”, amelyek a túl sokáig tartó hatalomgyakorlás ismertetőjegyei. A bizalomhiány, az egyszemélyes döntéshozatal, az elkényelmesedett struktúrák, az alkalmatlan vezetők pozícióban tartása, a motivációhiány, az automatizmus a döntéshozóknál mind-mind ennek a jeleit mutatják. Az Új-Szövetség tiszta, átlátható viszonyokat, nyílt döntéseket, pontos elszámolást ígér. A mozgalom tagjai új lendületet szeretnének adni a sportágnak, ötleteikkel, újszerű gondolataikkal el szeretnék érni, hogy a sportágat megújítva, egységes és tevékeny tagja legyen a megújult Egyesített Birkózó Világszövetségnek (United World Wrestling – UWW). E szövetség vezető testületéből tizenkét év után idén kikerült Hegedüs Csaba, ezt a hazai reformerek jelzésként értékelik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.