Elhunyt Moravetz Ferenc

A cselgáncsozók egykori szövetségi kapitánya hetvenhét éves korában, hosszan tartó súlyos betegség után hunyt el.

NM
2015. 02. 02. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moravetz Ferenc 1958-ban kezdett dzsúdózni a Lőrinci KISZ-ben, sportolói pályafutását a Budapesti Spartacusban töltötte, ahol tizenhárom év alatt hatszor volt bajnokcsapat tagja. Igazán kiemelkedő sikereket edzőként ért el. 1969-ben kezdett el foglalkozni fiatalokkal, 1974-től öt éven át irányította az utánpótlás-válogatottat, közben  párhuzamosan szakfelügyelőként is segítette a Magyar Judo Szövetség (MJSZ) munkáját.

Két időszakban is ő volt a válogatott szövetségi kapitánya. Először 1980 és 1987, majd 1991 és 1993 között. Pályafutása legsikeresebb, legtöbbet emlegetett állomása a barcelonai olimpia, amely egyben a magyar dzsúdó legfényesebb eseménye. A magyar cselgáncsozók négy érmet szereztek: Kovács Antal arany-, Hajtós Bertalan és Csák József ezüst-, Csősz Imre pedig bronzérmes lett. Moravetz Ferenc Hajtós második helyezésében duplán részt vállalt, hiszen nemcsak kapitányként, hanem a Honvédban edzőként is segítette a kiváló sportoló felkészülését.

Magyar sors, hogy a kiugró sikert nem élvezhette sokáig. Egyrészt kollégái féltékenyek lettek rá, másrészt kedvenc tanítványával megszakadt az együttműködése, amit hosszú éveken át nem tudott megemészteni. A munkát persze folytatta, 1995-től 2003-ig újabb eredményes időszakot töltött el a Honvéd vezetőedzőjeként.

Hétdanos mesterként tisztelte a dzsúdós társadalom a halk szavú edzőt, aki a sportág felejthetetlen alakja marad mindörökre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.