Szlovénia öt Európa-bajnokkal jött Szombathelyre

Európa-bajnoki selejtezőket az Európa-bajnoki címvédővel kezdeni nem túl hálás feladat. A magyar férfiválogatottnak ezt hozta a sorsolás szeszélye.

Pajor Gyulai László
2020. 02. 19. 15:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa-bajnoki selejtezőket az Európa-bajnoki címvédővel kezdeni nem túl hálás feladat. A magyar férfiválogatottnak ezt hozta a sorsolás szeszélye, ma azzal a Szlovéniával kezdi meg a remélhetően a 2020-es Eb huszonnégyes döntőjébe vezető utat, amely a legutóbb, 2017-ben nagy meglepetésre megnyerte a kontinenstornát. A sportág hívei ott ismerték meg igazán például az akkor még csak 18 esztendős Luka Dončić nevét, aki jelenleg a Dallas kosarasaként már az NBA alapszakaszának az MVP-címére esélyes, megcsodálhatták a már sztárnak számító Goran Dragić játékát, aki szintén a tengerentúl keresi a kenyerét, a Miami Heat egyik legnagyobb erőssége – még szerencse, hogy ők éppen a klubkötelezettségeik miatt ma nem léphetnek pályára Szombathelyen.

A tavalyi világbajnokságra Szlovénia nem jutott ki, mert a legjobbjai nélkül – a kontinensen a klubversenyeket tekintve a legmagasabb szintnek számító Euroliga és Európa Kupa mezőnyének a csapatai nemigen engedik el a FIBA által rendezett selejtezőkre a játékosaikat – roppant gyengén szerepelt a selejtezőkön, egész pontosan utolsó lett a csoportjában. Ebből tanulva a szövetség most erősebb keretet toborzott össze, amelyben öten is vállalták a játékot az Eb-t nyert csapatból. Ráadásul nem a perememberek közé tartoztak, Klemen Prepelič például négy triplát is dobva 21 ponttal járult hozzá Szerbia legyőzéséhez az isztambuli döntőben, Jaka Blažič és Edo Murić tagja volt ugyanott a kezdő ötösnek, de Aleksej Nikolić és Žiga Dimec is hozzájárult a sikerhez.

– Nem szabad elfelejtenünk, tavaly mekkora kudarcban volt részünk, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra – nyilatkozta a spanyol Juventutot erősítő Klemen Prepelič a szlovén szövetség honlapján. – Ez mindenkit megfelelően kell, hogy motiváljon. Minden pozícióban van két minőségi játékosunk, de mindenekelőtt tizennégy srác vagyunk, akik alig várják, hogy bizonyíthassanak, és magukra ölthessék a szlovén nemzeti mezt. Európa-bajnokok vagyunk, és nemcsak Magyarország, hanem a többi csoportbeli ellenfelünk, Ausztria és Ukrajna ellen is ennek megfelelően kell játszanunk.

A vb-selejtezőkből kiindulni tehát nem szabad, ugyanakkor nincs oka a magyar válogatott játékosainak a félelemre sem. Az utóbbi években Ivkovics Sztojan együttese az eredményeivel és a játékával elérte, hogy itthon minden meccsét telt házak előtt játssza vidéken és Budapesten is, és több értékes skalpot begyűjtött. A legutóbbi Eb-n, majd később felkészülési mérkőzéseken is le tudta győzni azt a Csehországot, amely hatodik lett a tavalyi világbajnokságon, mint ahogy nyerni tudott többször a lengyelek ellen is, akik most éppen vb-nyolcadik hellyel büszkélkedhetnek. A magyar válogatott kulcsemberei közül szokás szerint hiányzik, mert mérkőzése van a Barcelonában, de hiányzik a gerincműtétje után lábadozó Eilingsfeld János, a Japánban légióskodó Golomán György, aki a légmelle miatt most nem ülhet repülőre és a szolnoki Juhos Levente is, akinek a gyomrát támadta meg egy vírus. Utóbbi három ugyanazon a poszton játszik, Ivkovics Sztojan a helyettesítésüket a 33 éves zalaegerszegi Szabó Zsolt behívásával próbálja megoldani, aki hat éve szerepelt utoljára a válogatottban. Az egyébként hat hónapos felmondási idejét töltő szövetségi kapitány derűlátó, mert szerinte jó formában érkeztek a játékosai a kecskeméti edzőtáborba, senki sem sérült meg, és volt ideje gyakorolni a taktikát, amit az U20-as válogatottal játszott edzőmeccsek is jól szolgáltak.

Európa-bajnoki selejtező, 1. forduló, F csoport: Magyarország–Szlovénia Szombathely, 18.00 (tv.: M4 Sport), Ausztria–Ukrajna 19.30.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.