Öt nap alatt négy meccset játszik az Eb-ért a magyar válogatott

A sok pozitív koronavírusteszt miatt a magyar férfi kosárlabda-válogatott november végén nem léphetett pályára a ljubljanai Európa-bajnoki selejtező tornán, ezért kevesebb meccsnél tart, mint a vetélytársai. Emiatt a februári, Kijevben sorra kerülő buborékban öt nap alatt négy meccset kell lejátszani, és a FIBA elkészítette a menetrendet. Ivkovics Sztojan csapatának elég egy meccset megnyernie az üdvösséghez.

2020. 12. 09. 13:59
null
Vojvoda Dávid kulcsembere a magyar válogatottnak Fotó: fiba.basketball
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port kavart november végén a magyar válogatott kálváriája. A Magyar Nemzet is megírta, hogy a ljubljanai férfi kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőtornára kissé kalandosan készült a keret a járvány miatt, és csak olyan játékosok utaztak el a szlovén fővárosban megrendezett buborékba, akik negatív koronavírusteszteket produkáltak. Ennek ellenére több olyan játékos is, aki már átesett a fertőzésen, pozitív mintát adott a helyszínen, az eredmények egyes esetekben egyik napról a másikra változtak, a csapat karanténba került, majd a nemzetközi szövetség úgy vetett véget a káosznak, hogy a magyar válogatottat hazaküldte. Így Ivkovics Sztojan együttese nem játszott le egyet sem a három soros mérkőzéséből, ami a szövetségi kapitányt egyáltalán nem tette boldoggá. A magyar szövetség, az MKOSZ pedig úgy döntött, hogy új megközelítéssel a saját költségén letesztelteti a teljes magyar női és férfi élmezőnyt.

 

Vojvoda Dávid kulcsembere a magyar válogatottnak
Fotó: Fiba.basketball

 

A riválisok természetesen játszottak, és az eredmények alapján az már eldőlt, hogy a címvédő Szlovénia és Ukrajna már kijutott a jövő nyárról 2022-re halasztott Európa-bajnokságra. Az F csoportból kizárólag a magyar válogatott százszázalékos, ám két meccsel kevesebbet játszott. Ez azt jelenti, hogy februárban akár csoportelsőként is zárhatja a selejtezőket, ugyanakkor elég egyetlen mérkőzést megnyernie az Eb-részvételhez, mert a csoportból az első három kapja meg ezt a jogot.

Az már korábban is tudott volt, hogy a következő buboréknak Ukrajna, egész pontosan Kijev ad otthont február derekán, a FIBA pedig most elkészítette annak a hétnek a részletes programját. Eszerint a magyar válogatott 2021. február 18-án Szlovénia, 19-én pedig Ausztria ellen lép pályára. Egy nap pihenőt követően ismét az osztrákokkal mérkőzünk, míg 22-én a házigazda Ukrajna ellen zárjuk a sorozatot – öt nap alatt négy mérkőzés vár tehát a válogatottra.

– Úgy tűnik, mintha könnyű feladat állna előttünk, de ha az első meccsen kikapunk, akkor roppant nehéz lesz. Komolyan kell készülnünk, fejben ott kell majd lennünk, mert bár van egy kis előnyünk, egy rossz lépés mindent romba dönthet. Két csapat már kijutott a kontinensviadalra, pedig abban bíztunk, hogy mi is köztük leszünk mostanra. Az, hogy Ukrajna és Szlovénia már ott van az Eb-n, nem tudhatjuk, hogy mit hoz ki belőlük. Lehet, hogy nem érdekli őket már a hátralevő két meccs, de az is lehet, hogy lazán, teher nélkül, felszabadultan kosárlabdáznak majd, bár én inkább az előbbit várom. Nem mindegy nekik, ahogy nekünk sem, hogy elsők vagy harmadikok vagyunk a csoportban, mert ez alapján kerülünk a kalapokba, ami arról dönt, hogy ezután könnyebb vagy nehezebb ellenfelet kapunk. Várhatóan mindenki ránk lesz kihegyezve ebben a pozícióharcban, ránk összpontosítanak majd. Nem örülök, hogy mi játsszuk az első meccset, mert az osztrákok így pihentebben várnak minket, de azért voltunk már nehezebb helyzetben is. Egyelőre nincs más dolgunk, mint reménykedni, hogy visszavonul a járvány, a játékosaink egészségesek lesznek, és februárban jó formában várjuk majd a selejtezőket. Minden másról akkor beszélhetünk, ha ismerjük a vetélytársak kereteit, csak úgy tudjuk majd kidolgozni a stratégiánkat.

 

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hátralévő Eb-selejtezői:

2021. 02. 18. Szlovénia – Magyarország

2021. 02. 19. Ausztria – Magyarország

2021. 02. 21. Magyarország – Ausztria

2021. 02. 22. Magyarország – Ukrajna

Az F csoport állása: 1. Szlovénia 7 (4 mérkőzés), 2. Ukrajna 6 (4), 3. Magyarország 4 (2), 4. Ukrajna 4 (4). Szlovénia és Ukrajna már kijutott az Európa-bajnokságra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.