időjárás 12°C Szimonetta 2021. October 28.
logo

„Testileg és lelkileg is kiégtem” – visszavonult Európa-bajnoknőnk

Magyar Nemzet
Forrás: KIMBA
2021.09.22. 16:16
„Testileg és lelkileg is kiégtem” – visszavonult Európa-bajnoknőnk

Lezárta versenyzői pályafutását, és az Európa-bajnok, háromszoros világbajnoki bronzérmes Barka Emese szeptembertől  csatlakozott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) edzői csapatához.

Mint ismert, Barka Emesének márciusban, a budapesti európai olimpiai kvalifikációs versenyen és májusban, a szófiai világkvalifikáción sem sikerült kvótát szereznie. A november 4-én a 32. születésnapját ünneplő klasszis elismeri, megtört benne valami, emiatt úgy döntött, felhagy az élsporttal.

– Számos világ- és Európa-bajnokságon indultam már, és ezek a versenyek annak idején nagy motivációt adtak. Az összes sportoló álma az olimpia, és az enyém is az volt, ráadásul szép eredményt szerettem volna elérni. Realizáltam azonban a tényt, egyáltalán nem biztos, hogy három év múlva, a párizsi játékokra sikerül kvalifikálnom. Elveszítettem a legnagyobb motivációmat és a lelkesedésemet, testileg és lelkileg is kiégtem. Közel sem vagyok olyan állapotban már, mint tíz évvel ezelőtt, szóval hosszas gondolkodás után arra jutottam, itt a vége, elég volt – fogalmazott Barka Emese a KIMBA honlapján

Barka májusban felhagyott a rendszeres edzéssel. Elmondta, most már jobban van, de olykor még mindig adódnak nehéz pillanatai.

– Az olimpián például nem esett jól nézni a súlycsoportom, az ötvenhét kiló küzdelmeit. Ennek szimplán az az oka, hogy nehéz szembenéznem azzal, nem sikerült. A „gyászfolyamat” még zajlik, de hamarosan minden rendben lesz.

Augusztusban a KIMBA női szakágának vezetője, Ritter Diletta meghívta a nevelőműhely tatai táborába.

– Azt mondta, számítanak rám az akadémián. Nem sokat vacilláltam, tudtam, hogy jó lehetőség, szívesen kipróbálnám magam. Szóval megbeszéltünk mindent, és belevágtunk.

Barka Emese a tudásából minél többet át szeretne adni a gyerekeknek.

– Szerintem különösen sokat tudok segíteni nekik, hiszen nemrégiben jöttem le a szőnyegről, tisztában vagyok azzal, mit érezhetnek. Szerencsés helyzetben vannak, ahogyan azt sokan elmondták már, nekünk nem adatott meg az, hogy a Csepelen tapasztalható körülmények között készüljünk. A KIMBA-ban ugyanakkor nemcsak a sporteredmények fontosak, hanem az is, milyen embereket nevelünk a tanítványainkból. Figyelünk a tanulmányi eredményükre és arra, hogy becsületesek, rendesek és fegyelmezettek legyenek. Szeretnénk minél több emberi értéket átadni, ez nagyon fontos.

Az Európai Játékokon is győztes Barka Emese az eddigi tapasztalatairól szintén beszámolt: – A teljes akadémiai programban van néhány olyan lány, aki már az előző tanévben is a KIMBA-ban nevelkedett, ők jobban tisztában vannak a rendszerrel, segítik az újonnan érkezett társaikat. A fizikai állapotuk és a technikai felkészültségük nagyon változó, szóval a legfontosabb feladatunk most az, hogy kiegyenlítsük a differenciát. Összességében elmondhatom, remek közösség alakult ki, és tetszik az új kihívás.

Borítóképünkön Barka Emese. Fotó: MTI/Czagny Balzs