Szalah emiatt nem fogja otthagyni a Liverpoolt

Az angol élvonalban szereplő Liverpool és Mohamed Szalah hosszú hónapok óta nem bír megegyezésre jutni a sztárfutballista szerződéshosszabbításáról. Patthelyzetben állnak a felek, de a Vörösök korábbi játékosa, Michael Owen szerint marad Liverpoolban az egyiptomi szélső. Meg is magyarázta, miért gondolja így.

2022. 03. 25. 14:39
Liverpool FC vs Leeds United
epa09779744 Liverpool's Mohamed Salah in action during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Leeds United in Liverpool, Britain, 23 February 2022. EPA/Tim Keeton EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: Tim Keeton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liverpoolba igazolása óta Mohamed Szalah Jürgen Klopp sikergépezetének egyik legfontosabb eleme. Az egyiptomi játékosnál senki sem szerzett több gólt a Premier League-ben (115) 2017 nyara óta, csapata góljainak majdnem egyharmadát ő jegyezte a bajnokságban, kétszer lett aranycipős, Puskás-díjas, és húsz találatával, valamint tíz gólpasszával ebben az idényben is utcahosszal vezeti a liga góllövőlistáját. 

A 29 éves szélső nemcsak gólszerzésben jeleskedik, hanem egy másik fontos erénye, hogy szinte sosem sérült, edzője mindig számíthat rá. 

Szalah közel öt éve öltötte magára először a Vörösök mezét, és azóta mindössze három mérkőzést hagyott ki az angoloknál valamilyen egészségügyi probléma miatt (ezekből egyet azért, mert megfertőződött a koronavírussal).

A futballista tehát oroszlánrészt vállalt a Liverpool sikereiből az elmúlt években, együttesével megnyerte a Premier League-t, a Bajnokok Ligáját, az angol ligakupát, a klubvilágbajnokságot és az Európai Szuperkupát.

 

Ehhez képest „csupán” heti 200 ezer fontot keres, ami Virgil van Dijkhoz (220 ezer font) képest a második legmagasabb érték a klubnál, viszont messze elmarad a bajnokság legjobban fizetett játékosaitól. A BL-címvédő Chelsea-nél hárman, PL-listavezető Manchester Citynél négyen, a bukdácsoló Unitednél pedig hatan is többet tesznek zsebre: 

  • Romelu Lukaku (325 ezer), N’Golo Kanté (290 ezer), Timo Werner (272 ezer),
  • (400 ezer), (300 ezer), (300 ezer), (250 ezer),
  • (510 ezer), David de Gea (375 ezer), Jadon Sancho (350 ezer), (340 ezer), Paul Pogba (290 ezer), Edinson Cavani (250 ezer).

Szalah az említett labdarúgók többségénél kétségkívül többet tett le az asztalra az elmúlt idényekben, így azt szeretné, ha ezt a fizetése is tükrözné, megközelítené a fenti értékeket. Különböző sajtóértesülések szerint heti 350 és 500 font közötti összegekre vágyik az egyiptomi.

Klopp bízik benne, hogy Szalah maradni fog. Fotó: Tim Keeton

Igen ám, csakhogy ekkora emelés megbontaná a Liverpool fizetési struktúráját, hiszen a mesterlövész nagyjából kétszeresét keresné bármelyik társának. A klubnál pedig ezt szeretnék elkerülni, ezért zsákutcába értek a szerződéshosszabbításról szóló tárgyalások. Szalah kontraktusa 2023 nyarán jár le, és bár mindkét fél szeretné folytatni a házasságot, egyelőre nem jutnak dűlőre. Jürgen Klopp azonban nem aggódik túlságosan a kialakult helyzet miatt.

– Tudjuk, hogy Mo maradni akar. Mi is azt szeretnénk, ha maradna. Jelenleg így állunk – nyilatkozta a Vörösök vezetőedzője a közelmúltban. – Az ilyen dolgok néha sokáig húzódnak, ezen sajnálom, de nem tudok változtatni. Azt hiszem, hogy jó helyzetben vagyunk, más mondanivalóm nincs erről. Optimista vagyok a témát illetően.

Szalah ügynöke viszont nem az. Ramy Abbas a Twitteren reagált az elhangzottakra, sírva nevetős hangulatjelekkel kommentálta a német szakember szavait.

A júniusban a 30. születésnapját ünneplő futballista iránt állítólag a Barcelona és a Juventus is érdeklődik. Bármelyiket választaná, jelen pillanatban visszalépés lenne az egyiptomi gólzsák számára, hiszen a Liverpoollal idén már egy trófeát elhódított, és versenyben van további háromért (Premier League, Bajnokok Ligája, FA-kupa), addig a Juventus hosszú évek óta gyötrődik, az évadban az Olasz Kupa megnyerésére van esélye, míg a Barcelona felszállóágban van, de most csak az Európa-ligában vitézkedik.

 

Miért maradna?

Michael Owen, a Liverpool egykori csatára szerint nincs okuk az aggodalomra a klub szurkolóinak, ugyanis csak egy csapat van, amely jelenleg eléri a Liverpool szintjét, ez pedig nem más, mint a Manchester City. Owen úgy látja, Szalah nem igazolna a fő riválishoz, és végül megegyezésre jut a Vörösökkel az új szerződésről.

– Nagyon meglepne, ha Szalah nem hosszabbítana a Liverpoollal – mondta 2001 aranylabdása a BBC-nek. 

– Milyen lehetőségei vannak most? Csak a vetélytárs Manchester Cityhez mehetne, vagy lejjebb lépne egy szinttel, mivel jelenleg ez a két együttes a legjobb a világon. Adjunk egy kis időt mindenkinek, ezek a tárgyalások néha sokáig eltartanak. A földkerekség egyik legnagyobb klubjáról és a világ egyik legjobb játékosáról van szó, aki élete legfontosabb szerződését kötheti meg. Szerintem nincs abban semmi különös, ha a tárgyalás kicsit tovább húzódik.

Borítókép: Mohamed Szalah a Leeds elleni bajnokin (Fotó: EPA/Tim Keeton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.