Milák halad az újabb arany felé, első helyen döntős a vizes vb-n

Folytatódott a Milák-show a Duna Arénában: Milák Kristóf magabiztos úszással, a legjobb idővel jutott be a 100 pillangó pénteki döntőjébe a budapesti vizes vb-n. Pedig alighanem tartalékolt. Milákkal együtt mind a négy magyar elődöntős bejutott a pénteki fináléba.

2022. 06. 23. 18:22
MILÁK Kristóf
Budapest, 2022. június 23. Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás elõfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön már azt találgatták a sajtóban, hogy a 100 pillangó amerikai címvédője és világcsúcstartója, mentális nehézségek miatt léphetett vissza a budapesti világbajnokságtól annak a kellős közepén. 

A távolmaradásával szegényebbek lettünk egy izgalmas csatával közte és között, ugyanakkor a magyar klasszis így könnyen újabb aranyéremmel gazdagodhat pénteken.

Legalábbis nincs előjele annak, hogy Dressel hiányában lenne olyan a mezőnyben, aki képes lehet meglepni őt. Milák már a délelőtti előfutamból is a legjobb idővel jutott tovább (50,68), és az elődöntőt is az első helyen teljesítette.

Féltávnál a harmadik helyen fordult, de a delfinezés után már szinte az első helyen jött fel a víz alól. A második ötvenen csakhamar át is vette a vezetést, és végül megnyugtató előnnyel, 50,14-gyel csapott be a célba. Ezzel 67 századdal megelőzte az összesítésben második japán Mizunuma Naokit.

Milák ráadásul alighanem tartalékolt is, hiszen neki van még egy szereplése a csütörtök esti programban, amelyben a 4×200-as gyorsváltó tagjaként a döntőben úszik. A 2017-ben az indianapolisi junior vb-t korosztályos világcsúccsal megnyerő magyar négyes akár meglepetést is szerezhet – ehhez azonban padlógázra képes Milák kell.

Két magyar döntős női 200 háton

Női 200 háton magyar meglepetés született csütörtök délelőtt, hiszen a szám kétszeres Eb-bronzérmesét, Burián Katalint megelőzte a mindössze 15 éves Molnár Dóra az előfutamokban, amelyekből mindketten simán továbbjutottak.

MOLNÁR Dóra
Molnár Dóra. Fotó: Illyés Tibor

Az elődöntőben mindketten az erősebb, második futamban úsztak, méghozzá a szám tokiói olimpiai bajnokával, Kaylee McKeownnal együtt. 

A meglepetés folytatódott, ugyanis Molnár ezúttal is megelőzte Buriánt, méghozzá nagy hajrával, mert az utolsó ötvenig a rangidős úszott előrébb. A futamot a negyedik-ötödik helyen zárták, s ami ennél fontosabb: mindketten bejutottak a pénteki döntőbe a hetedik és a nyolcadik idővel.

Szabó: egy nap, két egyéni csúcs

Szabó Szebasztián egy nap alatt kétszer javított egyéni rekordot 50 méteres gyorsúszásban. Emiatt adta fel a 100 pillangót, és úgy tűnik, megérte. Délelőtt az egyéni legjobbját (21,99) megúszva még 12. volt, az elődöntőben viszont tovább faragta a rekordját (21,81), és ezzel már a hetedik legjobb volt, egyúttal bejutott a pénteki döntőbe. Dressel visszalépésével itt is üresen maradt a trón, és Szabó ott lesz a királyjelöltek között.

Vizes vb, úszás, a csütörtök esti elődöntők magyar helyezettjei (vastaggal szedve a továbbjutók):
Férfiak: 100 pillangó: 1. Milák Kristóf (50,14); 50 gyors: 7. Szabó Szebasztián (21,81)
Nők: 200 hát: 7. Molnár Dóra (2:09,94), 8. Burián Katalin (2:10,07)

Borítókép: Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás előfutamában a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.