Mindig az IKEA-ban sütizett a vizes vb román csodaúszója

Gerincferdülés miatt kezdett sportolni, minden idők leggyorsabb úszója lehet. David Popovici mindössze 17 évesen 100 és 200 gyorson is aranyérmet szerzett a budapesti vizes vb-n. A tehetsége alapján a román Milák Kristófnak nevezhető úszó a Duna Aréna sajtóközpontjában a wifi-kódot, az IKEA-ban pedig a sütit kereste. A medencében a világrekordot hajtja, és előbb-utóbb azt is „megtalálja”.

2022. 06. 23. 13:00
null
Vizes vb 2022 - Úszás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Popovici nemcsak az uszodában, hanem azon kívül is mindenkit lenyűgözött a budapesti vizes vb-n. A 17 éves román srác szuper közvetlen, amire jó példa volt, hogy a szerdán 100 gyorson aratott győzelme után nemcsak egyszerűen letudta a – sok sportoló szemében kötelező rossz – sajtótájékoztatót a nap legjobbjaként, hanem utána egyszer csak megjelent a sajtóközpontban.

Személyes élmény: a leadásra szánt cikkemben elmerülve egyszer csak azon kaptam magam, hogy egy nyurga, fiatal srác a laptopom mögött kotorászik. Felnéztem, s csak akkor tudatosult bennem, Popovici az, aki az asztalon elhelyezett wifi-kódot nézegette, majd ártatlanul rám mosolygott.

Popovici kifogástalan angolsággal beszélgetett az újságírókkal (mint kiderült a szülei angol nyelvű iskolába járatták), az amerikaiak ugratásait is kedvesen fogadta, miután elfoglalta üresen maradt trónját. A címvédő amerikai azután lépett vissza a 100 gyorstól, hogy az előfutamban Popovici jobb időt úszott nála.

David Popovici most ugyanazt jelenti Romániában, mint Magyarországon.

Megtette, amit 49 éve senki

17 évesen két világbajnoki aranyat szerzett Budapesten, a 200 gyors után a 100-at is megnyerte, nem mellesleg mindkét számban junior világcsúcsot úszott a Duna Arénában.

Popovici mindössze a második a világbajnokságok történetében, aki mindkét távon aranyérmet szerzett, és az első ilyen bravúr sem tegnap történt, hanem 49 évvel ezelőtt: az amerikai Jim Montgomery 1973-ban győzött 100 és 200 gyorson is.

David Popovici (középen) a 100 gyorson aratott győzelme után Fotó: Illyés Tibor

– Jó dolgokat csináltam Budapesten, de úgy hiszem, ez csak a kezdete a nagy utazásnak, ami vár még rám – mondta Popovici. – Most ki kell élveznem a gyümölcsét a sok munkának, amit elvégeztem a múltban. Nagy pillanatok ezek számomra, és készen állok arra, ami a jövőben vár rám.

Popovici ezután bizonyította, hogy a humornak sincs híján:

A nyakamat kicsit lehúzzák ezek az érmek, úgyhogy muszáj lesz ráerősítenem kicsit a következő hetekben.

A román tehetség tavaly a római junior Európa-bajnokságon mutatta meg először, hogy milyen nagy dolgokra hivatott. Ötven, száz és kétszáz gyorson is aranyérmet szerzett, a százon elért idejével megdöbbentette a világot: 47,30-cal nyert, így akkor a világ legjobb idejével rendelkezett 2021-ben többek közt Dresselt is megelőzve a ranglistán.

A cápadresszes világrekordokat üldözi

A tokiói olimpián 16 évesen még rutintalan volt, de így is közel járt az éremszerzéshez, 200 gyorson mindössze két századdal maradt le a bronzról. Idén, egy évvel érettebben, Budapesten már berobbant a felnőttmezőnyben is.

Hasonló cipőben jár, mint Milák Kristóf pillangón. Kétszázon nincs ellenfele, másfél másodperccel a mezőny előtt jár, százon pedig ugyanúgy Dressellel kellene (kellett volna) megküzdenie.

David Popovici Fotó: Kovács Tamás

Milákkal ellentétben Popovici még üldözi a világcsúcsot, de öt évvel fiatalabb is a magyar klasszisnál. Nincs könnyű dolga, hiszen 100 gyorson a brazil César Cielo (46,91), 200-on pedig a német Paul Biedermann (1:42,00) tartja a rekordot – mindkettő a „cápadresszes” világbajnokságon, 2009-ben, Rómában született. Kiindulva abból, hogy egy ilyen fiatal úszó még milyen sokat gyorsulhat, alighanem csak idő kérdése, hogy Popovici mindkét csúcsot megdöntse.

– Megnyitottam a WhatsAppot a telefonomon, és rengeteg üzenetet, gratulációt láttam – árulta el Popovici a budapesti sikere után. – Én a bátyámnak és a nagynénémnek üzentem először. A szüleim nem írtak, mert nem akarnak ilyenkor zavarni, de ott izgultak értem a lelátón, és várják, hogy megöleljenek.

Popovici karrierjében különösen fontos szerepet töltenek be a szülei. Négyévesen kezdett el úszni, orvosi javaslatra, a kezdődő gerincferdülése korrigálása miatt. 

Az apja, Mihai kereskedő, de a fia miatt elmerült a táplálékkiegészítők és a dietetika világában, miközben próbálta felhajtani a szponzorokat. Az anyja, Georgeta pszichológus, aki elvégzett egy doppingellenőri tanfolyamot, hogy ellenőrizni tudja az összetevőket, hogy mit ehet David és mit nem – írja a Romania Insider.

„Köszönöm, Magyarország!”

Popovici edzője, Adrian Radulescu szerint a szülők nagyon ügyeltek rá, hogy a helyes úton tartsák a fiút. Nem gyűjtötték az érmeket és díjakat, nem jutalmazták telefonnal, nem vettek meg neki mindent, amit sok szülő megtesz. Helyette sok időt töltöttek együtt, sokat beszélgettek (nem az úszásról).

Ennek egyik aranyos története, hogy Popovici versenyei után mindig megálltak az IKEA-ban, függetlenül attól, hogy nyert vagy veszített, mert szerette az ott kapható tortát.

Nem meglepő, hogy Popovici a sajtótájékoztatón elárulta, szeretne végre egy jót enni, felfedezni néhány budapesti éttermet.

– Szeretném megköszönni, hogy Magyarország megrendezte ezt a világbajnokságot, gyönyörű ország – fogalmazott David Popovici.

Még sokat hallunk róla.

Borítókép: David Popovici a budapesti vizes vb-n a Duna Arénában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.