időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Novak Djokovics szerint politikai döntés babrál ki vele

Koczó Dávid
2022.07.02. 06:50 2022.07.02. 10:13
Novak Djokovics szerint politikai döntés babrál ki vele

Novak Djokovics magabiztosan menetel Wimbledonban, viszont jelen állás szerint a füves pályás torna az egyetlen Grand Slam-verseny, amelyet megnyerhet idén. A szerb teniszklasszis szerint egészségügyi értelemben logikátlan az amerikai döntés, amely megakadályozhatja indulását a US Openen.

Novak Djokovics a döcögős kezdés második és harmadik meccsét már ellenállhatatlan játékkal nyerte Wimbledonban. A szerb játékos pénteken honfitársát, Miomir Kecmanovicsot mosta le a centerpályáról, amelyen immár harmincöt mérkőzés óta veretlen.

Djokovicsnak élnie is kell a wimbledoni esélyeivel, ugyanis jelen állás szerint ez az egyetlen Grand Slam-torna, amelyet megnyerhet idén. Ausztráliában el sem indulhatott, miután kiutasították az országból, a Roland Garroson a negyeddöntőben a későbbi győztes Rafael Nadaltól kapott ki, a US Openre pedig az aktuális szabályok alapján nem utazhat el, mert nem kapott koronavírus elleni védőoltást.

– Nem hivatalosan hallottam, hogy néhányan megoldották a bejutást vakcina nélkül, de ők nem híresek. De én biztosan nem fogok elindulni, ha nem engedélyezik a számomra.

Ha be is jutnék az Egyesült Államokba, a tévében látnának teniszezni, és fülön csípnének – mondta fanyar humorral helyzetéről Djokovics, aki az ausztráliai hercehurcát semmiképpen sem szeretné újra átélni. – Egyesek azt gondolják, hogy Ausztráliában hibáztam, de valójában éppen az ellenkezője történt: megkaptam a mentességet.

A januári történéseket ennél részletesebben már nem akart újra belemenni Djokovics, akinek a jövő évi melbourne-i szereplése is kérdéses lehet, hiszen kiutasítás után általában három évig nem lehet belépni Ausztráliába.

Az amerikai helyzetet viszont kommentálta, bár talán még éppen időben megállt, mielőtt túlságosan kivívta volna az Egyesült Államok haragját.

– Néhány napja váltottam néhány üzenetet Tennys Sandgrennel, meg akartam neki köszönni, hogy nyilvánosan kiállt mellettem. Teljesen igaza van:

Egészségügyi értelemben logikátlan, hogy ő játszhat a US Openen oltatlanul, míg én nem. Ha lenne amerikai útlevelem vagy zöldkártyám, én is játszhatnék. Talán politikai logika rejlik a háttérben, de ebbe inkább nem mennék bele, az gondolom, értik, miért

– fogalmazott Djokovics.

A szerb játékost arról is megkérdezték Wimbledonban, hogy a pozitív koronavírustesztek miatt visszalépett játékosok esete nagyobb óvatosságra sarkallja-e.

– Csak a teniszkomplexum és a szállás között mozgok, a városba még a torna rajtja előtt látogattam el néhányszor. Nem aggódom túl a helyzetet, hogy vajon elkapom-e a Covidot, de természetesen ami rajtam múlik, azt megteszem annak érdekében, hogy egészséges maradjak – árulta el a wimbledoni címvédő.

Borítókép: Novak Djokovics a pályán gond nélkül menetel (Fotó: Getty Images/Clive Brunskill)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.