időjárás 30°C Kornél, Soma 2022. július 3.
logo

Djokovics és a világrend: egyszerre szabályszegő és áldozat

Novák Miklós
2022.01.16. 19:15 2022.01.16. 19:27
Djokovics és a világrend: egyszerre szabályszegő és áldozat

Az ausztál szövetségi bíróság elutasította Novak Djokovics fellebbezését, így helybenhagyta Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter pénteki döntését, amellyel visszavonta a szerb teniszező vízumát. Az egy nap híján két hete húzódó ügy végeredményeként tehát a világelsőt kiutasították Ausztráliából, nélküle kezdődik meg hétfőn Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokság. Egy egyszerű egészségügyi esetből az egész világot érintő politikai ügy kerekedett, amelyet még nyilván napokon át többféleképpen magyaráznak, egyvalamiben azonban talán mindenki egyetért: hiba volt hagyni, hogy idáig fajuljon a botrány.

Novak Djokovics január negyediként jelentette be boldogan, hogy a szervezők külön engedélyével elindulhat az Australian Openen, és még aznap útnak is indult. Másnap, amikor megérkezett Melbourne-be, mégis azzal szembesült, hogy nem engedik belépni Ausztráliába. Vissza akarták fordítani, amibe nem egyezett bele, jogi procedúra vette kezdetét, amelynek eredményét a teniszsztárnak egy közepesen lepukkant bevándorlási szálláson kellett kivárnia. Ezalatt szerte a világon azt találgatták, a szervezők vajon Djokovics milyen beadványára alapozva adtak engedélyt a világelső részvételére, és a hatóságok miért tagadták meg a beutazását.

Nos, kiderült, a szerb játékos december 16-án pozitív PCR-tesztet produkált, tehát átesett a betegségen, ami mentességet jelent az oltás alól. Csakhogy az is kitudódott, Djokovics megszegte a karanténkötelezettséget, Belgrádban nyilvános rendezvényen mutatkozott, majd Marbellára utazott. Január 10-én az illetékes ausztrál bíróság helyt adott Djokovics beadványának.

A pontos indoklás nem ismert, csak sejthetjük, a bíróság azért döntött így, mert csak az Ausztráliába való beutazáshoz szükséges egészségügyi feltételt vizsgálta, s mivel Djokovics prezentálta a pozitív PCR-tesztet, a játékos megkaphatta a vízumot.

A címvédő elhagyhatta a karanténhotelt, edzhetett a Melbourne Parkban, a torna sorsolásán is szerepelt a neve. Mégsem lélegezhetett fel. Már akkor ismertté vált, hogy Alex Hawke, Ausztrália bevándorlásügyi minisztere visszavonhatja a vízumát, amit meg is tett január 14-én. Utolsó fázisként Djokovics fellebbezett ez ellen – mindhiába, a bíróság vasárnap Alex Hawke döntését hagyta jóvá.

A döntés részletes indoklásának ismerete nélkül csak találgathatjuk, hogy miért. Persze nem a sötétben tapogatózva. Kínálja magát a következtetés, hogy politikai döntés született. Ezt támasztja alá Alex Hawke pénteki érvelése, aki a következőképpen indokolta a határozatot: „[Djokovics] jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket, ami vezethet (a) egyes oltatlan személyek esetében az oltás elutasításához, (b) más oltatlan személyek számára megerősítést adhat oltásellenes nézetükben, (c) az emlékeztető oltások számának csökkenéséhez.”

Novak Djokovics indulásának engedélyezése tehát nem az Australian Open résztvevőire, szurkolóira, úgy általában az ausztrál emberekre, hanem az ausztrál oltási programra van veszéllyel. Ami természetesen – miként szerte a világon – szoros összefüggésben van a politikai gondolkodással. S a közhangulat egyre inkább Novak Djokovics ellen fordult Ausztráliában, ahol tavasszal szövetségi választásokat tartanak.

Innen nézve Novak Djokovics legalább annyira áldozat, mint szabályszegő. Ő maga azonban nem vágyik szabadságharcos szerepre, beletörődik a döntésbe.

– Rendkívül csalódott vagyok. Tiszteletben tartom a határozatot, és együttműködöm az illetékes hatóságokkal az országból való távozással kapcsolatban. Kényelmetlenül érzem magam amiatt, hogy az elmúlt hetekben a személyem került a középpontba. Bízom abban, hogy mostantól mindannyian arra a játékra koncentrálhatunk majd, amit annyira szeretek. Most időt kell szakítsak a pihenésre és a gyógyulásra. Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, minden szurkolómnak, valamint szerb honfitársaimnak, hogy folyamatosan támogattak – így kommentálta a kiutasítását.

Szerbia elnöke, Alekszandar Vucsics sokkal keményebb szavakkal beszélt Djokovics kitoloncolásáról. Szerinte Djokovics nem is utazott volna Ausztráliába vagy eleve beoltatta volna magát, ha az ottani kormány egyértelműen kimondta volna, hogy az oltatlanoknak nincs joguk belépni az országba. Mivel ezt nem tették meg, meghagyták az orvosi külön engedély lehetőségét, Djokovics ezzel összhangban érkezett meg Ausztráliába. 

Ezt akár válasznak is tekinthetjük arra a kérdésre, Novak Djokovics vajon miért nem oltatta be magát vagy – ne legyünk álszentek – miért nem szerzett oltási igazolást, amit, ha nagyon akart, feltehetőleg el tudott volna intézni. Nyilván kitart az elvei mellett, de abban a hiszemben utazott el Melbourne-be, hogy így is eleget tud tenni az ausztrál elvárásoknak. Bár később a PCR-tesztje körüli kalamajka egyértelműen ártott a hitelességének.

– Akik úgy gondolják, hogy valamilyen elveket védtek meg, csak arra mutattak rá, hogy nem is voltak elveik, hiszen tíz-tizenegy napon át zaklatták a világ legjobb teniszezőjét, hogy aztán a tíz-tizenegyedik napon közöljék vele azt a döntést, amelyről már az első napon tudták, hogy meg fog születni – szúrt oda Ausztráliának a szerb elnök. Mindezt a következőkkel toldotta meg az egész világnak címezve:

– Hajtóvadászat kezdődött a sportoló ellen a médiában, boszorkányüldözés egy ember és egy ország ellen, mert Novak Djokovicson keresztül akarták megmutatni, hogyan működik a világrend, és ezt bárki ellen meg lehet tenni.

Kemény szavak. Nehéz igazságot tenni. Alekszandar Vucsicsnak abban azonban igaza van, új világrend van kialakulóban, ami alól még egy akkora sztárnak, mint Novak Djokovics sincs kibúvó. Ha valamit, akkor tanulságként ezt szűrhetjük le.

Caruso a beugró. A selejtező utolsó fordulójában alulmaradt, a világranglista 150. helyén rangsorolt Salvatore Caruso veszi át Novak Djokovics helyét „szerencsés vesztesként”. Három magyar indul a tornán, Fucsovics Márton és Udvardy Panna már hétfőn pályára lép a szerb Lajovics, illetve a fehérorosz Azarenka ellen, Bondár Anna kedden játszik az orosz Pavljucsenkovával.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.