időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kakaskodás, idény eleji forma, gól nélküli döntetlen

Magyar Nemzet
2022.07.06. 18:02 2022.07.06. 21:07
Kakaskodás, idény eleji forma, gól nélküli döntetlen

Idény eleji formában, nem túl színvonalas és különösebben nem is nagy irámú mérkőzésen a Ferencváros 0-0-t játszott a kazah Tobol otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, az első forduló első meccén. A jövő szerdai visszavágóra maradt tehát a döntés.

Kissé furcsálhattuk, amikor a mérkőzés előtti napon Sztanyiszlav Csercseszov úgy jellemezte a kosztanaji időjárást, hogy Budapesthez képest ott szinte tél van. Nos, ha kicsit természetesen túlzott is a Ferencváros orosz trénere, azért nem a levegőbe beszélt. A tévéközvetítés alapján egyrészt a szikrázó napsütés tűnt fel, ami ellentmondani látszott Csercseszovnak, másrészt viszont a nézők hosszú nadrágban és zömében pulóverben, felöltőben foglaltak helyet a lelátón. A meteorológiai oldalak tanúsága szerint 21 fok volt a hőmérséklet Kosztanajban a mérkőzés alatt.

A város a zömében sivatagos Kazahsztán északi, zöld részén fekszik, durván Varsóval azonos északi szélességi fokon, ottani mércével is hűvös volt az idő. Másfelől viszont a labdarúgáshoz ideális.

Dibusz – Botka, S. Mmaee, Kovacevic, Civic – Laidouni, Vécsei – Traoré, Zachariassen, Tokmac – Boli összeállításban kezdett a Fradi, tehát a nyáron igazolt labdarúgók közül csak a mali Traoré került be a csapatba.

A holland Knoester és francia Mercier kispados volt – csakúgy, mint a télen érkezett Esiti, Bassey, Auzqui és Marquinhos –, a dán Rasmus Thelander pedig egyelőre a keretbe sem került be.

Nem is árt a fokozatosság, tanulni kell még az újak nevét.

A meccs elején az FTC tűnt határozottabbnak, az első nagy helyzet mégis a Tobol előtt adódott. A 14. percben Civic adta el a labdát, a hazaiak talán legveszélyesebb embere, a portugál Brígido lódult meg bal oldalon, a beadását Tosics kapásból vágta kapura, Vécsei mentett szögletre. A támadás közben Kovacevic került földre, ekkor érthetetlenül, három perc múlva azonban aggódhattunk érte, amikor közelről fejen találták. A bosnyák védő szerencsére tudta folytatni a találkozót.

A 19. percben a Fradi megszerezhette volna a vezetést. Laidouni pazar labdát emelt Tokmac elé, ő egyből középre tálalt, Boli tüzelt 12 méterről. Mokin védett, éppen Zachariassen elé ütötte a labdát, aki képtelen volt három méterről a kapuba lőni. Ha megemeli a labdát, a kazah kapusnak esélye sem lett volna.

A folytatásban is talán a Fradi birtokolta többet a labdát, de a Tobol olykor veszélyes ellentámadásokat vezetett. A 39. percben Kairov és Boli adott elő különös duettet. Először az előbbi, majd utóbbi huppant a földre színészkedve, ami tömeges kakaskodáshoz, lökdösődéshez vezetett, de a különben is jól dirigáló horvát játékvezető, Bel egy-egy sárga lappal határozottan rendet tett.

Az 57. percben Tagibergen löketét védte Dibusz, az esélyesebb FTC nem tudott fölénybe kerülni. A 62. percben Csercseszov kettős cserére szánta rá magát, Boli és Zachariassen helyett Marquinhost és Bassey-t küldte be. Később bejött Esiti (Vécsei helyett) és Wingo (Botka) is, s bizony ráfért a frissítés a még érezhetően idény eleji formában futballozó Ferencvárosra. Sajnos, a Tobol nem akart elfáradni, persze igaza van Csercseszovnak, komoly előny, hogy a tavaszi–őszi rendszerű kazah bajnokság zajlik, a Tobol tehát játékban van.

Komoly helyzetig nem is jutott az FTC a második félidőben, ahogy szerencsére a hazai csapat sem. A 0-0-s döntetlent igazságosnak mondhatjuk. Egyben megfelelő eredménynek is.

Egy hét sok idő a szezon elején, jövő szerdán, hazai pályán, már most garantáltan telt ház előtt a Fradinak muszáj kiharcolni a továbbjutást. Ennél azonban mindenképpen több kell.

Nehéz volt...

– Nehéz meccs volt, erre készültünk, ez is történt. Nehéz volt hatékonyan játszani, de megtettük, amit lehetett. Minden mérkőzésnek vannak nehéz pillanatai, de ezeket a részleteket most nem osztom meg önökkel, magunk között természetesen átbeszéljük ezeket. Úgy gondolom, hogy ikszes meccs volt, nekünk és ellenfelünknek is voltak jó lehetőségei. A Tobol teljesítményéről nem tudok nyilatkozni – így értékelte a találkozót az Üllői út 129 portálnak Sztanyiszlav Csercseszov, az FTC vezetőedzője.

– Bosszantó, hogy nem tudtunk gólt szerezni, holott a mérkőzés első húsz-huszonöt percében többször is megvolt rá a lehetőségünk – Milan Milanovics, a Tobol vezetőedzője. – A Ferencváros azonban érezhetően erős rivális, számos légióst alkalmaz, és jó futballt játszik. A BL-párharcnak ez volt az első félideje, a másodikat Budapesten játsszuk, ott kell eldöntenünk a továbbjutás kérdését. Egy hét van hátra a visszavágóig, most nem tudom megmondani, milyen taktikával lépünk pályára, egy azonban biztos: bátor játékot kérek majd labdarúgóimtól.

Borítókép: Tokmac kissé öncélúan futballozott (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.