Hat magyar labdarúgóval és „új Bayernnel” rajtol a Bundesliga

Többek között berlini derbivel kezdődik a Bundesliga 2022–2023-as idénye, amelyben folytatódhat a Bayern München egyeduralma. Hiába távozott ugyanis Robert Lewandowski, a bajorok szokatlanul aktívak és eredményesek voltak az átigazolási piacon. Hat magyar labdarúgó várja a rajtot, a dobogóesélyes Lipcsében hárman sztenderd kezdők lehetnek.

2022. 08. 05. 15:10
Sadio Mané
Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két igazán jelentős arca volt a Bundesligának az elmúlt években, a Bayern Münchenben és a Dortmundban. A nyáron mindketten elhagyták Németországot, a lengyel sztár szappanoperába illő huzavona után Barcelonában, a norvég pedig apja egykori klubjában, a Manchester Cityben kötött ki. Az érintettek azonban jól reagáltak a helyzetre, 

és főleg Münchenben már kevés könny hullik Lewandowski elvesztése miatt, ami fura, mivel idényenként negyven találat esett ki a bajor gólgyárból.

– Nincs sok csatár a világon, aki negyven gólt tud lőni évadonként, a legutóbbi idényben a Bayernen kívül csak a Real Madridnak volt ilyen támadója – utalt Julian Nagelsmann vezetőedző Karim Benzemára. – Ugyanakkor lesznek megoldásaink Lewandowski pótlására, sok olyan játékosunk van, akik tudnak elöl játszani. Megváltozik a stílusunk, újfajta Bayernt láthatnak majd a nézők, és én már alig várom, hogy ezt a csapatot láthassam.

Európa leggyorsabb támadósora

Nos, múlt héten a Német Szuperkupán ötgólos ízelítőt adott a Bayern abból, hogy Lewandowski nélkül is képes találatokat elérni. Az egyik legnagyobb rivális, az RB Leipzig otthonában aratott 5-3-as győzelem jó előjelnek számít, és bár nagy valószínűséggel ebben az idényben a Bayernnek nem lesz klasszikus centere, ez jól is elsülhet. 

Hogy így legyen, abban sokat segíthet a Liverpooltól igazolt aki a Leipzig ellen góllal debütált, továbbá a támadósort erősíti a Rennes-től szerződtetett, új Thierry Henrynak kikiáltott, mindössze 17 éves Mathys Tel is. Mellettük Kingsley Coman, Leroy Sané és Serge Gnabry rohamozhat ezentúl szabadabban, így az biztos, hogy a sebességgel nem lesz gondja Nagelsmann csapatának.

– A támadóalakzat a kontinens leggyorsabbja, amit a tizenhét élvonalbeli rivális számára nem lesz egyszerű levédekezni – figyelmeztetett a Bayern korábbi elnöke, Karl-Heinz Rummenigge. Igaza lehet.

De Ligt a legfontosabb szerzemény

Münchenben azonban nemcsak a Lewandowski-krízis kezeléséért veregetik Hasan Salihamidzic sportigazgató vállát, ugyanis a csapat a középpályán és a védelemben is erősödött. Az Ajaxból igazolt holland válogatott Ryan Gravenberch a Joshua Kimmich, Leon Goretzka kettősnek jelent komoly konkurenciát, az ugyancsak Amszterdamból érkező Noussair Mazraoui pedig a jobb szélen lehet olyan lendületes felfutó védő, mint a balon Alphonso Davies.

A legértékesebb bajor szerzemény ugyanakkor a Juventustól 67 millió euróért megvett Matthijs de Ligt, aki a védelem új főnöke lesz.

Ezt a szerepet korábban töltötte be a Bayernben, ám ő tavaly a Real Madridba távozott, és űrt hagyott maga után. Ezt a megüresedett tért foglalhatja el a holland válogatott sztárja, aki vezérnek született, 18 évesen már az Ajax történetének legfiatalabb csapatkapitánya volt. A Bayern sokat erősödött, nehéz elképzelni, hogy ne szerezze meg zsinórban a tizenegyedik német bajnoki címét is.

Rákkal küzd a Haaland-utód

Pedig a nagy rivális Dortmund is belehúzott a nyáron, a Haalandért kapott 60 millió eurót okosan próbálta visszaforgatni a csapatba. A norvég góljait két támadóval igyekeznek pótolni: egyikük a Salzburgtól érkező, már német válogatott tehetség, Karim Adeyemi, másikuk pedig Sebastien Haller, aki az előző idényben holland gólkirály volt az Ajax színeiben. Más kérdés, hogy Haller egy ideig biztosan nem játszhat: a felkészülés során kiderült, hogy rosszindulatú hererákja van, kemoterápiás kezelésre szorul, de a mielőbbi gyógyulásában bíznak.

A Dortmund gyenge pontja korábban a védelme volt, a legutóbb idényben az első nyolc helyezett közül a sárga-feketék kapták a legtöbb gólt. A Bayern befogásához ezt a csapatrészt rendbe kellett tenni, amit két német válogatott belső védő érkezésével kívántak megoldani: Niklas Süle épp a rivális Bayernből ingyen, Nico Schlotterbeck pedig a Freiburgbtól került Dortmundba húszmillió euróért.

Hat magyar várja a rajtot

Továbbra is a Bundesligában van a magyarok legnépesebb tábora Európában. A Bayern és a Dortmund mellett a dobogó legnagyobb esélyesének az RB Leipziget tartják, amelynek a kezdőjében és helye megkérdőjelezhetetlen, de az új idényben is egyre többször lehet vezére a csapatnak – a Német Szuperkupán gólpasszal kezdte meg az idényt, ami apró vigasz lehetett a vereségre.

Jól indult az évad számára is, aki múlt héten góllal segítette a Freiburgot a Német Kupa első fordulójában a másodosztályú Kaiserslautern ellen hosszabbításban kicsikart győzelemhez. Sallainak az előző idénye felemás volt, az ősszel gödörben volt, a tavasszal remekelt, remélhetőleg most ott folytatja, ahol abbahagyta.

Az Union Berlinben célja, hogy stabil Bundesliga-játékossá váljon, miután az első fél évében inkább csak a tanulópénzt fizette meg a sérülései mellett. Papíron egy hatodik magyar labdarúgó is van a mezőnyben, bár 

Dárdai Márton (Dárdai Pál középső fia) már a német U21-es válogatott tagja, de talán teljes mértékben még nem veszett el a magyar futball számára. 

A húszéves védő a tavasszal kegyvesztett volt a Herthánál, de a klub mégsem adta el a nyáron, így hiába vált el hivatalosan is több mint 25 év után a berlini klubtól, a Hertha, úgymond, a családban maradt.

Bundesliga, 1. forduló:

Péntek: Eintracht Frankfurt–Bayern München 20.30 (tv: Aréna 4) 
Szombat: Union Berlin–Hertha 15.30 (tv: Aréna 4), Mönchengladbach–Hoffenheim 15.30, Wolfsburg–Werder Bremen 15.30, Bochum–Mainz 15.30, Augsburg–Freiburg 15.30, Dortmund–Leverkusen 18.30 (tv: Aréna 4)
Vasárnap: Stuttgart–Leipzig 15.30 (tv: Aréna 4), Köln–Schalke 17.30 (tv: Aréna 4)

Borítókép: Sadio Mané immáron a Bayern München mezében (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.