Huszonkét magyar a pályán, nosztalgiameccs az NB I-ben

Az első osztály deklaráltan csak hazai futballistákat foglalkoztató két csapata, a Vasas és a Paks játssza a második forduló nyitómeccsét a labdarúgó NB I-ben. Huszonkét magyar a pályán, hasonlóra hosszú évekkel ezelőtt volt példa legutóbb.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 12:54
null
2022.07.31 Paks. Paksi FC MOL Fehérvár FC NB I-es labdarúgás. Fotó:Makovics Kornél Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban éveken át a Paks volt az egyetlen üdítő kivétel a labdarúgó NB I-ben, amely csupán magyar futballistákat foglalkoztatott. E nyáron csatlakozott mellé a Vasas, amely – jól felfogott érdekből – kitart az eddigi felfogása mellett, s a másodosztályból feljutva az elsőben is szintén kizárólag magyar játékosok alkotják az együttes keretét.

Ebből következik, hogy a péntek esti Vasas–Paks találkozón csupa magyar labbdarúgó lesz a pályán, még akkor is, ha netán valamelyik edző cserére szánja rá magát.

Érdemes eltűnődni azon, legutóbb mikor volt hasonlóra példa az NB I-ben. Nos, úgy gyanítjuk, hogy még a 2014–15-s idényben. Az volt az utolsó olyan bajnokság, amikor még tizenhat csapat alkotta a mezőnyt.

Akkoriban a Paks mellett az egy idény erejéig az első osztályban megmártózott – aztán két év alatt ugyanúgy az NB III-ban visszasüllyedt, mint ahogy feljutott – Dunaújváros is rendszeresen tizenegy magyar játékossal állt ki, noha akdt egy-két légiósa.

Akkor még a harmadikként zárt MTK-nak, a negyedik DVSC-nek is csupán mutatóban volt egy-egy külföldi játékosa, s a Loki is többször kitehette volna a száz százalék magyar táblát. De ugyanezt mondhattuk el a hetedik Diósgyőrről, a nyolcadik Győrről, a kilencedik Kecskemétről, a tizenegyedik Pécsről, a tizenkettedik Nyíregyházáról, a tizennegyedik Haladásról és a Dunújváros mögött utolsóként kiesett Pápáról is.

A mezőnyt szűkíteni kellett tizenhatról tizenkettőre. A két utolsó, a Dunaújváros és a Pápa kiesett, s szinte kapóra jött, hogy licencproblémák miatt a Kecskemét, a Nyíregyháza, a Győri ETO és a Pécs sem indulhatott a következő, 2015–16-os idényben.

A légiósok akkortól, 2015 nyarától kezdték elárasztani a magyar labdarúgás első vonalát. Kétségtelen, hogy az NB I színvonala azóta emelkedett, klubcsapataink – a Ferencvárossal az élen – a nemzetközi porondon is jobban megállják a helyüket.

Felettébb kétséges, hogy lesz-e újabb fordulat, a nemzetközi tendencia azt mutatja, hogy immár nem csupán az európai elitben, hanem az alatt is egyre növekszik a légiósok aránya. Amíg ezt a magyar válogatott teljesítménye nem sínyli meg, addig inkább csupán érzelmi kifogást emelhetünk. Ám látható, az NB I egyre kevésbé képes betölteni azt a rendeltetését, hogy piacképes magyar játékosokat neveljen ki, így van okunk aggódni a jövő miatt.

Egyelőre érjük be a Vasas–Paks nosztalgiarangadóval. Hátha a többi klub is rákap az ízére. 

NB I, 2. forduló:

Péntek:
Vasas–Paks 20.00

Szombat:
Debrecen–Kecskemét 20.00

Vasárnap:
Kisvárd–Mezőkövesd 15.30
Puskás Akadémia–Újpest 17.45
Fehérvár–Budapest Honvéd 20.00

A szombatra kiírt ZTE–Ferencvárosi meccset elhalasztották.

A mérkőzéseket az M4 Sport, illetve az M4 Sport+ élőben közvetíti.

Borítókép: Paksi öröm a nyitó fordulóban a Vidi elleni győzelem apropóján (Fotó: Makovics Kornél)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.