Gyerekként ki nem állhatta a rá váró ellenfelet a Vidi edzője

A Fehérvár fennállása második legnagyobb különbségű győzelmét aratta a nemzetközi porondon azzal, hogy 5-0-ra kiütötte a moldovai Petrocub Hincestit az Európa-konferencialiga harmadik fordulójának első, hazai meccsén. A továbbjutás eldőlt, s az is ismert, hogy Vidi a negyedik fordulóban a mezőnyhöz akkor csatlakozó Kölnnel játszik a főtáblára jutásért. Michael Boris, a piros-kékek vezetőedzője elárulta, gyerekkora óta nem kimondottan szimpatizál a német csapattal.

Magyar Nemzet
2022. 08. 05. 9:24
null
Labdarúgó Konferencia-liga - MOL Fehérvár FC-Petrocub Hincesti Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogy korábban már nyilatkoztam, Rot-Weiss Essen-szurkoló vagyok gyermekkorom óta, nincsenek különösebben jó viszonyban a kölniekkel, de így is nagyon sokan kerestek már Németországból a sorsolás óta jegyek miatt, vagy csak úgy általánosan érdeklődtek, szóval sokat volt a héten töltőn a telefonom. De nem szeretnék erről bővebben beszélni egyelőre, elsősorban természetesen most arra koncentrálunk, hogy a Honvéd ellen jól szerepeljünk, majd bebiztosítsuk a továbbjutást a moldovai visszavágón – tért ki, igaz, kissé kelletlen, már a következő fordulóra a klubja honlapjának nyilatkozva Michael Boris, a Fehérvár vezetőedzője, miután a csapata 5-0-ra kiütötte a moldovai Petrocub Hincestit az Európa-konferencialiga harmadik fordulójának első, hazai meccsén.

Persze nem illik előre inni a medve bőrére, de ez a párharc már aligha tartogat meglepetést. Az már korábban biztos volt, hogy ha továbbjut, a rájátszásként is emlegetett negyedik fordulóban a Vidi a Kölnnel találkozik.

Öt csapat, öt nagyágyú csatlakozik a mezőnyhöz ekkor – a Köln mellett a spanyol Villarreal, az olasz Fiorentina, az angol West Ham United és a francia Nice –, és a fehérváriak éppen kifogták az egyiket. Két könnyebb ellenfél után – a Vidi a második fordulóban az azeri Gabalát verte ki – fel van adva a lecke.

A Petrocub Hincesti persze – figyelem, jóléttől tobzódó magyar klubok! – a körülmények áldozataként sem tudott méltó ellenfele lenne csütörtök este a Vidinek.

Miként amiatt Alexei Savinov vezetőedző is kesergett a találkozót követő sajtótájékoztatón, a moldovai csapat busszal utazott Székesfehérvárra, ami bizony minimum tizenöt órás út.

Ráadásul a csapatból hiányzott három kulcsember, így egy 17 éves játékos is pályára lépett. A Hincesti így is jól kezdte a meccset, volt egy kapufája, aztán kipukkadt, avagy érvényesült a Vidi taktikája.

Remek a csapatszellem

– Az első húsz perc nem teljesen úgy sikerült, ahogy elterveztük, utána azonban a gólommal megszereztük a vezetést. Úgy éreztem, hogy a gól után felszabadultunk és ez a játékunkon is meglátszott. Előzetesen nem gondoltam volna, hogy ilyen nagy arányú győzelmet arathatunk, de természetesen nagyon örülünk neki, hogy a szurkolóink előtt öt gólt szerezve tudtunk nyerni. Remek a csapatszellem az öltözőben, amiben a vezetőedzőnek is nagy szerepe van, remélem, hogy ez a jövőben is meglátszik majd az eredményeinken. Vasárnap újabb fontos meccs vár ránk a bajnokságban, meg kell vernünk a Honvédot, az addig hátralevő napokban pedig a regenerációra is nagy hangsúlyt kell majd fektetnünk – nyilatkozta az első gólt szerző

– Mindig más élőben tapasztalni egy másik országból érkező ellenfelet a nemzetközi meccseken, mert hiába nézte meg egy megfigyelőnk a helyszínen is a Petrocubot a múlt héten, illetve mi is láttuk a felvételeket, de a pályán mindig kell egy kis idő adaptálódni az ellenfélhez – mondta a kezdeti nehézségekről Boris Michael nagyvonalúan, majd a játékosait dicsérte:

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy nem álltunk meg a kétgólos vezetésünk birtokában és mentünk tovább a harmadik, negyedik, ötödik gólért is. Letámadtunk, előrefelé védekeztünk és nyilván lehetne hibákat találni az ötgólos siker ellenére is, vannak azért olyan esték, amikor lehet egy kicsit élvezni is a győzelmet az elemzések mellett. Úgy gondolom reális a különbség a meccs képe alapján, de most már a Honvéd elleni bajnoki van a szemünk előtt.

Feltűnő volt, hogy a Vidit végig buzdították a szurkolói, amire a vezetőedző külön is kitért:

– A szurkolók már az előző szezonban is mögöttünk voltak, akkor is, amikor nem jöttek az eredmények.

Úgy érzem, hogy egyre jobb a kapcsolat közöttük és a csapat között, szeretünk itthon játszani.

Persze Pakson is sok Vidi-szurkoló volt a vendégszektorban ott vasárnap. Szerdán találkoztam is velük, a lefújás után pedig minden meccs után megköszönjük a játékosokkal együtt a szurkolást, de ezúton is köszönjük nekik a mai biztatást!

Ismerjük a klisét, mindig csak a következő meccsre szabad koncentrálni, tehát vasárnap előbb a Honvéd elleni bajnoki, aztán a moldovai visszavágó (utazás külön géppel, nem busszal), de közben azért meg lehet kezdeni az ismerkedést a Kölnnel is.

Eldőlt a Kisvárda sorsa is

Sajnos, a másik magyar csapat sorsa is eldőlni látszik, a Kisvárda 3-0-s vereséget szenvedett a norvég Molde otthonában. Török László, a várdaiak vezetőedzője joggal kifogásolja, hogy az első hazai találatot les előzte meg. 

Kikapott, méghozzá hazai pályán, a mindkét határon túli, magyar bázisú csapat is: A DAC 1-0-ra a román FCSB-től, a Sepsi OSK 3-1-re a svéd Djurgardentől. 

Lovrencsics Gergő csapata, a Hajduk Split nyert, együttese, az FC Basel viszont kikapott az a 3. forduló első meccsén az Ekl selejtezőjében. A Hajduk 3-1-re verte hazai pályán a portugál Guimaraest. A találkozón Lovrencsics a 77. percben, 2-1-es állásnál lépett pályára. A svájci Basel a dán Bröndby otthonában szenvedett 1-0-s vereséget. A magyar válogatott csapatkapitánya a 82. percben csereként állt be.

Borítókép: Van mit ünnepelni Fehérváron (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.