Megérdemli-e Dzsudzsák Balázs, hogy a válogatott rekordere legyen?

Nem akart lavinát elindítani Dzsudzsák Balázs, mégis azt tette, amikor kikotyogta, hogy októberben visszatérhet a magyar labdarúgó-válogatottba egy búcsúmeccs erejéig. Jelentőségteljes dologról van szó, ugyanis ezzel nemcsak Király Gábor, hanem Bölöni László rekordját is megdöntené, ő lenne a legtöbbszörös válogatott magyar a világon. Jár-e Dzsudzsáknak az, ami Bozsik Józsefnek megadatott, de Gera Zoltánnak például nem?

2022. 08. 05. 6:56
null
DVSC-VERES RIVNE jótékonysági labdarúgó mérkőzés 20220724 Debrecen Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Képen: Dzsudzsák Balázs #19 Fotó: Czinege Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi tudósítás szerint vastaps fogadta debreceni szurkolók előtt tett bejelentését, amikor elárulta, hogy ígéretet kapott rá, októberben újra magára öltheti a válogatott mezt, amelyet legutóbb 2019. november 19-én, a Wales elleni rossz emlékű 2-0-s vereségkor viselt Cardiffban a 108. alkalommal.

Ez volt az a meccs, ami után szövetségi kapitány a lemondását fontolgatta, de végül maradt és nagy változtatásokat eszközölt, ezek egyik áldozata pedig a csapatkapitány volt, aki azóta nem volt a keret tagja. Az eredmény, ha nem is indokolható egy az egyben Dzsudzsák kihagyásával, de ismert: 

Rossi megújult válogatottja remekelt a tavalyi Eb-n, és feljutott a Nemzetek Ligája A divíziójába, amelyben négy forduló után vezeti a csoportját a német, olasz, angol trió előtt.

Ebben a helyzetben nyilvánvalóan jelképes lenne csupán a 35 éves Dzsudzsák válogatottba való visszatérése. Elismerése annak, hogy jó tíz évig elképzelhetetlen volt nélküle a csapat, hogy 42 év után megszerezte az első magyar gólt Románia ellen román földön , hogy a két gólja miatt a frászt kapta a pályán

Hogy valóban lesz-e Dzsudzsák 109-szeres válogatott, az egyelőre – ígéret ide vagy oda –, erősen képlékeny, ugyanis jelenleg még lekötött mérkőzése sincsen a magyar válogatottnak októberre. Ugyanakkor ha összejön Dzsudzsáknak a búcsúmeccs, azzal ő lesz a legtöbbszörös válogatott magyar a világon – tehát határainkon innen és túl egyaránt.

Közismert, hogy Király Gábor 108-szoros válogatottként, csúcstartóként vonult vissza, és az ő rekordját állította be Dzsudzsák az említett Wales elleni meccsen. Király előtt is volt azonban 108-szoros válogatott magyar labdarúgó, igaz az erdélyi Bölöni László Románia színeiben teljesítette ezt a számot. Dzsudzsák tehát nemcsak Király, hanem Bölöni „magyar rekordját” is megdöntené.

Megérdemli-e Dzsudzsák (vagy bárki), hogy ne a teljesítményének köszönhetően, hanem egy gálaszagú búcsúfellépéssel döntse meg a csúcsot? – tehetjük fel a jogos kérdést. Emiatt is érdemes megvizsgálni az őt megelőző két magyar rekorder történetét.

Király utolsó, tehát 108. válogatott találkozója ugyancsak búcsúmérkőzés volt. A 2016-os Eb-n gyakorlatilag elköszönt a válogatottól, nem is volt ott az azt követő őszi vb-selejtezőkön, de novemberben a Svédország elleni barátságos meccsen (0-2) a pályán búcsúzott, aminek a gesztusértékét jelezte, hogy a 28. percben átadta a helyét Megyeri Balázsnak, aki két perccel később rögtön gólt kapott.

Király Gábor Hertha
Király Gábor immáron a Hertha  nagykövete Fotó: Hertha BSC

A kapus előtt sokáig Bozsik József volt a csúcstartó 101 mérkőzéssel, és az utolsó válogatott fellépése neki is búcsúzásra szánt esemény volt. Az Aranycsapat emblematikus alakja 1962. április 18-án az Uruguay ellen 1:1-re végződött mérkőzésen góllal köszönt el a közönségtől 80 ezer ember előtt a Népstadionban, és akkor mindenki úgy tudta, hogy ezzel 100-szoros válogatott lett – csupán a halála után 22 évvel derült ki, hogy valójában 101-szer szerepelt a nemzeti csapatban.

Nincsen egyértelmű hagyománya vagy sormintája a válogatottbeli búcsúmeccseknek, ami alapján megítélhető lenne, hogy kinek jár és kinek nem. Általában a korszakot meghatározó egyéniségeknél kerül egyáltalán szóba, de a létrejötte függ az aktuális hangulattól, helyzettől és magától a játékostól is. például nem szeretett volna búcsúmeccset, erről néhány éve lapunknak nyilatkozott.  

– Sosem szerettem az ilyen jellegű felhajtást – jelentette ki a Fradi 70-szeres válogatott, európai ezüstcipős legendája. – Ha nem is léptem pályára, köszöntöttek egyébként az Üllői úton az egyik válogatott mérkőzés előtt. Mészöly Kálmán akart nekem ekképpen kedveskedni, de én minél gyorsabban túl akartam rajta esni, ki sem mentem a kezdőkörbe, megbújtam a Springer-szobor mögött, ott vettem át sietősen az ajándékot.

Az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián viszont két évvel az 1972-es Eb után tért vissza a válogatottba, hogy méltóképpen elbúcsúztassák. A Császár 1974. május 29-én csapatkapitányként vezette pályára az együttest, majd a 15 perc után lecserélték a Jugoszlávia ellen 3-2-re megnyert székesfehérvári találkozón. 

Albert egy héttel később már a Budapest–Vidék öregfiúk-mérkőzésen játszott, miután visszavonult és a Fradi technikai vezetője lett.

A közelmúlt egyik legjobb magyar labdarúgója, Gera Zoltán az eredeti tervek szerint szintén a pályán búcsúzott volna a Puskás Aréna 2019 novemberi stadionavatóján, ám az Uruguay elleni 2-1-es vereség nem lehetett Gera 98. válogatott találkozója, mert Rossi kapitány úgy értékelte, hogy mivel több mint egy éve nem játszott és nem is edzett, nem tudna nemzetközi szintű teljesítményt nyújtani.

Az NB I nyitófordulójában gólt szerző és játékban lévő Dzsudzsák előtt nincs ilyen akadály, és ha abból indulunk ki, hogy korábbi rekorderek válogatottságát is megtoldották egy-egy bónuszmeccsel, tőle sem szabad sajnálni. Másfelől viszont Bozsik és Király nem egy ilyen mérkőzéssel döntötte meg a csúcsot.

Így hát: Dzsudzsák 109 – ha akarjuk, belekötünk, ha akarjuk, megünnepeljük. 

Borítókép: Dzsudzsák Balázs a Debrecen mezében (Fotó: Czinege Melinda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.