időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Rejtélyes belharc az öttusázóknál: a versenyző támad, a kapitány hallgat

Szilágyi László
2022.08.10. 07:17 2022.08.10. 08:31
Rejtélyes belharc az öttusázóknál: a versenyző támad, a kapitány hallgat

Ha éppen nem a sportág jövőjéért aggódnak, a hazai öttusasport szereplői akkor is gondoskodnak némi feszültségről. A jelenlegi legjobb formában lévő női versenyző, az egyiptomi világbajnokságon második helyen végzett Gulyás Michelle és edzője, Tibolya Péter éppen megbuktatni készül Kállai Ákos szövetségi kapitányt. A korábbi sportállamtitkár, Simicskó István feladata lesz elsimítani az ellentéteket, erre legközelebb a jövő heti elnökségi ülésen lesz lehetősége. Szeptemberben hazai rendezésű Eb következik – jelen állás szerint nem a legjobb hangulatban.

A sportágba begyűrűző konfliktus eddig elsősorban a világversenyek előtti kerethirdetésekben érte el a forráspontot, illetve tavalyelőtt a nyílt színen is megmérkőztek az ellenérdekelt felek. A szövetség akkori elnöke, Bretz Gyula olimpiai bajnok kihívóval, Mizsér Attilával találta magát szemben, de Szöul aranyérmese, az őt támogató, szintén olimpiai bajnok Fábián László és az egykori versenyző, jelenleg az UTE öttusa-szakosztályának vezetője, Tibolya Péter nevével fémjelzett reformszárny alulmaradt a tisztújításon. 

Mizsérék személycseréket sürgették a szövetségi kapitányi poszton, de Bretz győzelme, később a sportág jövőjével összefüggő össznépi aggodalom miatt úgy tűnt, lekerül a kérdés a napirendről. Azonban a nyári világbajnokság után robbant a bomba. 

Gulyás Michelle
Fotó: Nuno Goncalves

Túl nagy ziccer volt Tibolya Péternek, hogy két UTE-versenyző is érmet szerzett az alexandriai vb-n, a jelen legsikeresebb magyar öttusázója, a 21 éves Gulyás Michelle ezüstöt, az első felnőtt versenyén induló Szép Balázs bronzot. A szakosztály-igazgató több platformon is hangoztatta: ellehetetlenült az együttműködés Kállai Ákossal, a női válogatott szövetségi kapitányával. 

A sportági berkekben úgy tartják, a két szakember között régóta feszült a viszony. A KSI-ben edző világ- és Európa-bajnok, tavaly 28 évesen visszavonult Földházi Zsófia Újpestre csábítása volt az első csörte a felek között. Gulyás Michelle esete csak fokozta a feszültséget.

 Tibolya Péter a Sportrádióban mesélte el először a tanítványa történetét. Úgy tudjuk, a versenyző és a kapitány között nem volt megfelelő a kommunikáció.

– Két héttel a vébé előtt Michelle koronavírusos lett. Az edzőkollégákkal próbáltuk megfelelő állapotba hozni. Aztán az edzőtáborból sírva hívott, hogy a szövetségi kapitány olyanokat terjeszt róla, amik nem igazak. Nem szeretném ezeket részletezni, de felháborító dolgokról beszélünk. Ezek tükrében a második hely csodálatos eredmény – kezdte a sokat sejtető véleményét Tibolya, majd kemény kritikával illette a szövetséget.  

A szövetségtől semmilyen szakmai támogatást sem kapunk. Nincsen stratégia, óriási a feszültség a versenyzők és a szakma között. Benne van az alapszabályzatban, hogy a szövetségi kapitánynak látogatnia kell az edzéseket, de szerintem azt sem tudja, hogy hol van az UTE-pálya. Ezek nem megengedhetők egy szervezetben. Nem árt, ha a versenyzők érzik, hogy a szövetség értük van. A klubokban azért komoly szakmai munka folyik, ennek köszönhetők az eredmények 

– sorolta a kifogásokat.

Majd kimondta, ami a sportág meghatározó szereplői szerint egyáltalán nem meglepő: – Nem vagyunk hajlandók a női kapitánnyal együtt dolgozni a jövőben. Ha nem tudnak segíteni, az rendben van, azt azonban nem tudjuk elfogadni, ha hátráltatnak minket. Ezért nem tudunk együttműködni vele a továbbiakban sem. Nem megyünk edzőtáborba, sehova, ahol ő is ott van – fogalmazott Gulyás edzője.

A májusban Bretz Gyula örökébe lépett új szövetségi elnök, a 2012 és 2014 között a sportállamtitkárságot vezető Simicskó István feladata lesz, hogy ezt a megörökölt konfliktust megnyugtatóan rendezze. Nem lesz egyszerű az ügymenet: egyebek mellett azért sem, mert Tibolya után Gulyás Michelle is egyértelműen fogalmazott. A vb-ezüstérmes versenyző megerősítette: Kállai Ákos hátráltatta a felkészülését, ugyan a sérelmeit nem részletezte, de eljátszott a gondolattal, hogy mi lett volna, ha zökkenőmentesen alakul a ráhangolódása a nagy versenyekre.

Kállai Ákos véleményének örömmel helyt adnánk, de a kapitány nem tartja elegánsnak a sajtón keresztül történő üzengetést, szerinte nem időszerű a nyilvános kibeszélés, mert a jövő héten szerdán esedékes elnökségi ülésen napirenden lesz az ügy, és ott ki-ki elmondhatja a saját álláspontját. 

Szeptemberben Székesfehérváron rendezik az Európa-bajnokságot, nem ártana addig tisztázni a nézeteltéréseket. 

 

Borítókép: Az első számú magyar öttusázó nem kíván együttműködni a szövetségi kapitánnyal (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.