Már csak a NOB mentheti meg a lovaglást – ha akarja

November 18-át fontos határidőként jelölte meg több forrás is az öttusa, azon belül kiemelten a lovaglás mint tusa jövőjét befolyásoló feszült döntési folyamatban. Nos, a nemzetközi szövetség, az UIPM csütörtöki hírlevelében lényegében hitet tett a változtatás mellett. Mostantól a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezében van a lovaglás, helyesebben a sportág sorsa, mert jelenleg azt sem jelenthetjük ki, hogy – több tradicionális sportághoz hasonlóan – az öttusa szerepel-e a 2028-as Los Angeles-i játékok programjában.

2021. 11. 18. 13:14
MAROSI Ádám
Marosi Ádám verőhiba nélkül teljesítette a lovaglást Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Inside the Games szaklap nyomán többek között lapunk is november 18-át jelölte meg a következő fontos határidőként az öttusa jövőjét érintő vitában, mondván, e napon kell a Nemzetközi Öttusaszövetségnek (UIPM) hivatalos javaslatot küldenie a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) arról, maradjon-e a lovaglás a tusák sorában.

Határozat helyett az UIPM csupán egy hírlevelet tett közzé. Igaz, az abban foglaltak meglehetősen sokatmondóak. Már maga az írás címe is beszédes: „Az UIPM hivatalos támogatást kap a tagszövetségektől az ötödik tusa ügyében.”

A hírlevél azzal kezdődik, hogy az UIPM összesítette az egyes tagszövetségek álláspontját, több mint ötven nemzet élt ezzel a lehetőséggel. Az UIPM megismétli, nem önhatalmúlag, hanem az egyes tagszövetségek véleménye alapján állt elő azzal a javaslattal, hogy a 2028-as játékoktól kezdődően a lovaglást cseréljék le másik sportágra. Nos, ez a kitétel némileg sántít, hiszen a magyar szövetséget is meglepetésként érte a november 4-én napvilágot látott tervezet.

A cikk idézi több tagszövetség (köztük a francia, a kínai és az egyiptomi), továbbá a kétszeres olimpiai bajnok, jelenleg az orosz válogatott edzőjeként dolgozó Andrej Mojszejev véleményét – mindannyian a változtatás mellett tesznek hitet.

– A közlemény szerint valamennyi kontinentális szövetség a változtatás mellett kötelezte el magát, igaz, Európa megosztott – jellemezte a jelenlegi helyzetet az érdeklődésünkre Gallai István, a magyar szövetség főtitkára.

Megkímélve ettől, helyette mondjuk ki: a lovaglás ez alapján kikerül a tusák közül. Legalábbis az UIPM szándéka szerint. 

A lovaglás ügye még sincs teljesen veszve. A végső szót ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mondja ki.

– Az UIPM-nek november 24-ig kell megküldenie végleges javaslatát a NOB programbizottságának. Igen, nagyon úgy tűnik, hogy a nemzetközi szövetség elnöksége nem kíván változtatni korábbi álláspontján. Kissé szerencsétlen az időzítés, hogy az UIPM közgyűlését csak ezt követően, november 27-én hívják össze. A NOB programbizottsága december elsején ül össze, és szintén megteszi a maga javaslatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának, amely december hetedike és kilencedike között tanácskozik. E fórumon lényegében megszületik a végleges döntés, de a NOB a pekingi téli játékok idején még tárgyal róla – vázolta a folyamatot Gallai István.

Hozzátehetjük, a NOB természetesen nem csupán az öttusa, hanem valamennyi sportág jövőjét megvitatja, lehet még meglepetés, hiszen jelenleg egyetlen sportág helye sem biztos a Los Angeles-i programban, noha természetesen leszűkíthető a veszélyeztetett sportágak köre.

A lényeg, hogy tiltakozással, lobbitevékenységgel, sportdiplomáciai nyomásgyakorlással mostantól már csupán a NOB-ot érdemes megcélozni, bár a megnyilatkozások alapján e szervezet is jelenleg inkább a lovaglás lecserélését pártolja.

Gallai István amondó, ha a folyamat már nem is fordítható vissza, legalább a változás időpontját kellene kitolni.

– A jelenlegi ifjúsági generáció már rengeteg időt, energiát áldozott a lovaglásra, ám a tagjai pályafutása a párizsi olimpián még kevésbé, inkább csak Los Angelesben teljesedhet ki. Ha már elkerülhetetlen a változás, akkor úgy kellene bevezetni, hogy a sportágat választó fiatalok ötödik tusaként már a majdani új sportágat kezdjék el az alapoktól – említett egy fontos körülményt.

De hogy mi lehet az a bizonyos új sportág, a tekintetben a főtitkár sem mer találgatásokba bocsátkozni, igaz, azt megerősíti, az UIPM szándékai szerint a NOB égisze alá jelenleg nem tartozó, tehát valamelyik „modern” sportág lehet a kiválasztott. 

Helyzetbe hoznák az e-sportot

Lapunkban nyilatkozva a korábbi olimpiai és világbajnok Mizsér Attila a lovaglást kiváltandó a lehetséges jelöltek között megemlítette az e-sportot, amely kétségtelenül megfelel annak a kitételnek, hogy jelenleg nem szerepel a hivatalos olimpiai sportágak sorában. Sőt hosszú távú tervezetében maga a NOB is körvonalazta, hogy nyitni kíván a fiatalok és ekképpen szükségszerűen a digitalizáció irányába. A probléma nem egyszerű, hiszen a sakk – amely egyszerre tekinthető tradicionális és e-sportnak is – éppen azért nem kerülhetett be az olimpiai sportágak körébe, mert az űzéséhez nem kapcsolódik fizikai aktivitás. Ezt a kérdést az e-sportágak estében is vizsgálni kell, valamiképpen vegyes, hibrid megoldásra törekedve.

Borítókép: ugrat Tokióban. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.