Xavi rávilágított a gondra: Ez az egyetlen sportág, ahol ez így van

Xavi, a Barcelona vezetőedzője felvetette, a mérkőzések során meg kellene állítani az órát, amikor nincs játékban a labda, hogy véget vessenek az időpazarlásnak a futballban, amely a spanyol élvonalban különösen nagy problémát jelent.

Magyar Nemzet
2022. 08. 18. 18:14
Barcelona v Rayo Vallecano - La Liga Xavi
BARCELONA, SPAIN - AUGUST 13: Barcelona's coach Xavi Hernandez during the match between FC Barcelona and Rayo Vallecano at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 13, 2022. Adria Puig / Anadolu Agency (Photo by Adria Puig / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: Anadolu Agency via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Barcelona vezetőedzője, Xavi is támogatja azon kezdeményezést, hogy a futballmérkőzések során az óra megállításával vethetnének véget az időpazarlásnak. A katalán szakember a nyáron megerősített csapata múlt szombati, Rayo Vallecano elleni 0-0-s döntetlenje után fakadt ki az értékes játékpercek pocsékolása miatt, majd javaslatot tett, hogy állítsák meg az órát, amikor a labda nincs játékban. 

– Szerintem nevetséges ez a helyzet, és ezt most nem csak a Rayo miatt mondom. Azt gondolom, hogy a miénk az egyetlen sportág, ahol nem játsszuk végig a megadott időt. Talán nem szeretnénk igazságos játékot? Egy ilyen változtatás véget vetne a csalásoknak – osztotta meg a nézetét a 42 éves tréner.

A spanyol élvonalban az időpocsékolás különösen nagy gondot jelent. A La Liga első fordulójában átlagban 52 percet és 31 másodpercet töltött játékban a labda, míg a maradék 38 percet a reklamálások, a videóbíró használata, az ápolás és a földön fekvő játékosok lábra könyörgése töltötte ki. Az említett hétvégén az Almería–Real Madrid mérkőzésen láthattak a nézők a legtöbbet a valós futballból, 58 percet, a Betis–Elche találkozón pedig a legkevesebbet – mindössze 48 percet.

Az AS táblázatban foglalta össze az első forduló statisztikáit.

MérkőzésValós játékidőA meccs hosszaHosszabbítás (első félidő)Hosszabbítás (második félidő)
Osasuna–Sevilla51:3699:0036
Celta–Espanyol51:49102:24210
Valladolid–Villarreal54:5398:0635
Barcelona–Rayo54:01104:2159
Cádiz–R. Sociedad51:30101:0029
Valencia–Girona50:23101:0047
Almería–Real Madrid58:33100:1346
Athletic–Mallorca52:5294:5314
Getafe–Atlético51:4395:1123
Betis–Elche47:5897:1943

 

A spanyol a másik négy topligával összehasonlítva a sor végén kullog. A Premier League közönsége jár a legjobban, Angliában több mint két perccel többet van a játékban a labda, mint a La Ligában. A spanyol bajnokság játékvezetői az elvesztegetett időt azzal próbálják kompenzálni, hogy a félidők végén több percet hosszabbítanak, mint más ligákban.

BajnokságValós játékidő
Premier54:39
Ligue 154:19
Serie A54:18
Bundesliga53:19
La Liga52:31

 

Az időpocsékolás megelőzése érdekében a La Liga játékvezetőit arra utasították, hogy beszéljenek kevesebbet a futballistákkal, illetve, hogy ne engedjék vissza azokat a játékosokat a pályára, akik a visszatérésük után feltehetően újra sérülést színlelnének.

A korábban a Premier League-ben bíráskodó Mark Clattenburg is egyetért Xavi véleményével: – Azt hiszem, hogy a megoldást a hatvanperces mérkőzések jelentenék, amelyeknél megállítanák az órát. Pierluigi Collina (a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség játékvezető bizottságának vezetője – a szerk.), a FIFA és annak szabályalkotó testülete (IFAB – a szerk.) jelenleg is vizsgálja ennek a lehetőségét. Ez működik a kosárlabdában is, beválhatna a futballban is – véli az egykori bíró.

 

Borítókép: Xavi nem találta örömtelinek a Rayo Vallecano elleni bajnoki mérkőzést (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Adria Puig)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.