Bayern–Bayer rangadó: Xabi Alonso vizsgamunka előtt

Három forduló után már csupán két százszázalékos csapat akad a német labdarúgó-bajnokságban, a Bayern München és a Bayer Leverkusen. A két együttes péntek esti mérkőzése tehát rangadó a javából. A meccs pikantériája, hogy a vendégek mestere, Xabi Alonso általános véleményként a bajorok figyelmét is felkeltette, idővel ő lehet a Bayern edzője. A bajoroknak gondot jelent, hogy Manuel Neuer visszatérése továbbra is csúszik, a Bayern München kapusa nem edzett a csapattal.

2023. 09. 15. 9:02
Xabi Alonso
Xabi Alonso Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München befolyását szükségtelen ecsetelni a német labdarúgásra. A válogatott, a Nationalelf válsága, az abból való kilábalás összefügg a Bayernnel. Hansi Flick menesztése a válogatott éléről új helyzetet teremtett. Átmenetileg Rudi Völler vette át a csapatot, és a németek meglepő sikerként 2-1-re legyőzték Franciaországot, de a végleges megoldás elképzelhetetlen a Bayern nélkül. A hírek szerint Julian Nagelsmann a legesélyesebb a szövetségi kapitányi tisztségre, csak éppen még mindig szerződés köti a Bayernhez, igaz, a bajorok elengednék, ha a szövetség (DFB) átvállalná az edző hétmillió eurós fizetését. Ugyanakkor a müncheniek kispadján Thomas Tuchel sem érezheti magát biztonságban, hiszen a Bayernt 2020-ban Bajnokok Ligája-győzelemre vezető Hansi Flick is felszabadult azzal, hogy elküldték a válogatottól. S van itt még valami, helyesebben valaki: a bajorok a Bild információi szerint megkülönböztetett figyelemmel kísérik Xabi Alonso ténykedését a Leverkusen vezetőedzőjeként, sokak szerint idővel a spanyol tréner – aki 2014–17 között a Bayern játékosa volt – lehet a hosszú távú megoldás, csak még rutint kell szereznie.

Xabi Alonso, Bayern München, Bayer Leverkusen
Xabi Alonso játékosként három évet húzott le Münchenben. Forrás: Twitter

Xabi Alonso jól ismeri a Bayern Münchent

Xabi Alonso már az előző idényben letette a névjegyét. Egy éve, október 5-én nevezték ki a Leverkusen élére a svájci Gerardo Seoane helyett. Gatyába rázta a Bayert, amely a bajnokságot végül a hatodik helyen zárta, tehát ott van az Európa-liga főtábláján, s ugyanebben a sorozatban egészen az elődöntőig menetelt, emlékezetes módon a nyolcaddöntőben éppen a Ferencvárost búcsúztatva. A Leverkusen az új évadot nagyszerűen kezdte Xabi Alonso irányításával, három forduló után százszázalékos eredménnyel áll, így várja a Bayern elleni rangadót. Xabi Alonso egyszerre áll intelligens és temperamentumos edző hírében.

 

Mikor tér végre vissza Manuel Neuer?

A bajorokat ez a kérdés foglalkoztatja a leginkább. A válogatott kapusa, a szivárványos antihős tíz hónapja szenvedett súlyos sérülést. Tegyük hozzá, felelőtlenül, a saját hibájából: síelés közben szakadt el a térdszalagja. A Bayern akkor kilátásba helyezte, hogy csökkenti a kapus fizetését, de persze mindennél fontosabb volt Neuer felépülése. Amire még mindig várni kell. A kapus az elmúlt hetekben már együtt edzett a csapattal, de ugyancsak a rendre jól értesült Bild információi szerint a hét közben ismét külön munkát végzett, mert a térde nem bírja a terhelést, így a pénteki rangadón továbbra is Sven Ulreich helyettesíti.

Manuel Neuer, Bayern München, Bundesliga
Manuel Neuer továbbra sem lehet a Bayern segítségére. Fotó: Bild/Robert Gongoll

Sallai kulcsszerepben, Schäfer mellett is sérült

A Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg a Borussia Dortmundot fogadja szombaton a német labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójában. Mindkét csapat rapszodikus formát mutatott eddig, a Dortmund a válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésén csalódást keltő döntetlent játszott odahaza az újonc Heidenheimmel, míg a Freiburg Stuttgartban súlyos, 5-0-s vereséget szenvedett.

Sallai mindenesetre jó formában várja a mérkőzést, a magyar válogatott 26 éves támadója múlt csütörtökön, a szerbek elleni Eb-selejtezőn gólpassz adott, majd vasárnap a csehek ellen gólt szerzett.

 

együttese, a Hoffenheim az előző két találkozóját megnyerte, ezúttal pedig az egypontos Köln otthonában folytathatja jó sorozatát. A magyar védő csapata eddigi három találkozóján három félidőt játszott, legutóbb a Wolfsburg legyőzésekor végig pályán volt, s végigjátszotta a válogatott két meccsét is.

továbbra sem bevethető az ötödik helyen álló Union Berlinben, amely a hozzá hasonlóan hatpontos Wolfsburghoz látogat. A kupagyőztes RB Leipzig az Augsburgot fogadja, ugyancsak szombaton. A lipcsei együttesben a kapus hosszú kihagyása után egyre közelebb kerül a visszatéréshez, a csapatkapitány Willi Orbán ugyanakkor a magyar válogatott vasárnapi, csehek elleni találkozóján térdsérülést szenvedett, és legalább tízhetes kihagyásra kényszerül.

Bundesliga, 4. forduló

péntek:
Bayern München-Bayer Leverkusen 20.30

szombat:
SC Freiburg-Borussia Dortmund 15.30
1. FC Köln-TSG 1899 Hoffenheim 15.30
FSV Mainz-VfB Stuttgart 15.30
RB Leipzig-FC Augsburg 15.30
VfL Wolfsburg-Union Berlin 15.30
VfL Bochum-Eintracht Frankfurt 18.30

vasárnap:
FC Heidenheim-Werder Bremen 15.30
SV Darmstadt 98-Borussia Mönchengladbach 17.30

Az állás:
 1. Bayer Leverkusen           3 11- 3  9 pont
 2. Bayern München             3  9- 2  9
 3. VfB Stuttgart              3 11- 5  6
 4. RB Leipzig                 3 10- 4  6
 5. Union Berlin               3  8- 5  6
 6. TSG 1899 Hoffenheim        3  7- 5  6
 7. VfL Wolfsburg              3  5- 4  6
 8. SC Freiburg                3  3- 6  6
 9. Borussia Dortmund          3  4- 3  5
10. Eintracht Frankfurt        3  3- 2  5
11. Werder Bremen              3  4- 5  3
12. FC Augsburg                3  7- 9  2
13. VfL Bochum                 3  3- 8  2
14. 1. FC Köln                 3  2- 4  1
15. FC Heidenheim              3  4- 7  1
16. Borussia Mönchengladbach   3  5- 9  1
17. FSV Mainz                  3  2- 9  1
18. SV Darmstadt 98            3  2-10  0
 

Borítókép: Xabi Alonso munkában (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.