Nem Haaland, nem Mbappé: az idei első BL-mesterhármas a szerzőjét is meglepte

Bár nem szokás a topligák közé sorolni, a portugál labdarúgó-bajnokság az elmúlt kilenc idényből nyolc alkalommal adott csapatot a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába. A Porto szerdán az Antwerpen otthonában aratott 4-1-es győzelemmel lépett egyet a jó sorozat folytatása felé. A portugálok hőse a brazil Evanilson volt, aki csereként beállva a BL idei kiírásának első mesterhármasát szerezte.

2023. 10. 26. 8:46
Evanilson
FC Porto's Brazilian forward #30 Evanilson Barbosa celebrates scoring his team's third goal during the UEFA Champions League Group H football match between Antwerp (BEL) and FC Porto (POR) at The Bosuilstadion in Antwerp on October 25, 2023. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP) Fotó: AFP/KENZO TRIBOUILLARD
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája tavalyi kiírásában három játékosnak jött össze a mesterhármas, s a Mohamed Szalah, trióból egyik név sem jelentett meglepetést. Idén egy kevésbé ismert labdarúgó, a brazil Evanilson jegyezte az első BL-triplát, az ő kiváló második félidős góltermésének köszönhetően a Porto fordított és 4-1-re nyert Antwerpenben. Evanilson az első két fordulóban nem lőtt gólt, ennek ellenére a harmadik után már néhány társával együtt vezeti a BL góllövőlistáját.

Sergio Conceicao Porto Evanilson BL mesterhármas
Sergio Conceicao örül, az általa becserélt Evanilson mesterhármasig jutott a BL-ben (Forrás: X/FC Porto)

– Különlegesen boldoggá tesz a Bajnokok Ligájában elért mesterhármas. Ez nem esik meg túl gyakran, és el sem tudtam képzelni, hogy nekem sikerül – mondta Evanilson, akit természetesen a meccs legjobbjának is megválasztottak. Igaz, a brazil hozzátette, hogy az a díj minden Porto-játékosnak jár, hiszen a társak nélkül nem jutott volna el a triplázásig.

Evanilson a mesterhármassal azonnal a BL-góllövőlista élén találta magát, noha a csoportkör első két fordulójában nem talált a kapuba. Igaz, sok lehetősége nem is volt rá, a Sahtar elleni nyitányt sérülés miatt kihagyta, a Barcelona ellen kevesebb mint fél órát kapott. Sőt, Antwerpenben is csak csere volt, az első félidő hajrájában, 1-0-s hátrányban lépett pályára.

– Ha Evanilson kezdett volna, nem adott volna nekem annyit, mint a kispadról beszállva, eleve így építettük fel a mérkőzést – dicsérte önmagát is a Porto vezetőedzője, Sergio Conceicao.

Evanilson triplájával a Porto jó pozícióban tartotta magát a továbbjutásért folytatott harcban, s erre a portugál futballnak szüksége is van, a Benfica két egymást követő negyeddöntő után idén szenved, s a Braga sem áll továbbjutó helyen.

Bajnokok Ligája csoportkör, 3. forduló, szerdai mérkőzések:

E csoport:
Feyenoord (holland)–Lazio (olasz) 3-1
Celtic (skót)–Atlético Madrid (spanyol) 2-2

Az állás: 1. Feyenoord 6 pont, 2. Atlético 5, 3. Lazio 4, 4. Celtic 1.

F csoport:
PSG (francia)–AC Milan (olasz) 3-0
Newcastle United (angol)–Dortmund (német) 0-1

Az állás: 1. PSG 6 pont, 2. Dortmund 4, 3. Newcastle 4, 4. Milan 2.

G csoport:
RB Leipzig (német)–Crvena zvezda (szerb) 3-1
Young Boys (svájci)–Manchester City (angol) 1-3

Az állás: 1. Manchester City 9 pont, 2. Leipzig 6, 3. Young Boys 1, 4. Crvena zvezda 1.

H csoport:
Barcelona (spanyol)–Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1
Antwerpen (belga)–Porto (portugál) 1-4

Az állás: 1. Barcelona 9 pont, 2. Porto 6, 3. Sahtar 3, 4. Antwerpen 0.

Ki lőtte a legtöbb gólt a Bajnokok Ligájában?

Azzal, hogy immár Lionel Messi , és Karim Benzema sem Európában játszik, mindössze két korábbi BL-gólkirályt láthatunk ebben az idényben a sorozatban. Robert Lewandowski egyelőre egy, Erling Haaland két gólnál jár idén, utóbbihoz hasonlóan a legutóbbi világbajnokság legeredményesebb játékosa, Kylian Mbappé is két találatot jegyez.

A góllövőlista élén hét játékos áll három góllal, közülük Evanilson az egyetlen, akinek ez kevesebb mint száz játékperc alatt jött össze. Rajta kívül (Manchester City), (Arsenal), Álvaro Morata (Atlético Madrid), Rasmus Höjlund (Manchester United), Brais Méndez (Real Sociedad) és (Real Madrid) jár három találatnál az idei kiírásban.

Borítókép: Evanilson (középen) parádéjához asszisztáltak a társak (Forrás: AFP/KENZO TRIBOUILLARD)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.