Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Melyik csapat lehet a magyarok következő ellenfele? Hét lehetőség is van

A magyar válogatott vasárnap este 1-0-ra nyert Skócia ellen Csoboth Kevin góljával, így még életben tartotta továbbjutási esélyeit a foci Eb-n. A sorsunk viszont már nem a saját kezünben van, s hét különböző forgatókönyv is létezik a folytatásra. Ezek közül az egyik, hogy a magyar válogatott kiesik, de mi erre gondolni sem akarunk. A legvalószínűbb, hogy jön ismét Cristiano Ronaldo és Portugália, de játszhatunk akár Románia vagy Szlovákia ellen is a negyeddöntőért.

2024. 06. 24. 10:00
20240623 Németország 
foci Eb MN Magyarország Skócia EB labdarúgás varga barnabás magyar válogatott szoboszlai dominik
A magyar válogatott vasárnap győzelmet ünnepelhetett, a továbbjutásért legalább keddig izgulni kell Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már-már búcsút kellett intenünk az Európa-bajnokságnak, amikor jött a Skócia elleni mérkőzés századik perce, amelyben Csoboth Kevin megszerezte a foci Eb-k történetének legkésőbbi, rendes játékidőhöz (azaz nem a kétszer tizenöt perces hosszabbításhoz) tartozó gólját. A gólszerző is hangsúlyozta: a vasárnap este az ünneplésé volt, a győztes pillanatot meg kellett élni. Hétfő reggel viszont elkezdődött a számolgatás és a szurkolás időszaka: a magyar válogatott bejuthat a foci Eb egyenes kieséses szakaszába, ám immár nincs saját kezében a sorsa.

Csoboth Kevin Skócia magyar válogatott foci Eb 2024
Csoboth Kevin ünnepel, a góljának köszönhetően a magyar válogatott még reménykedhet a továbbjutástban (Fotó: Mirkó István)

Ahogy arról már írtunk is, reális esély arra van, hogy a B, C és F jelű csoportok harmadik helyezettjénél lesz jobb a mieink mérlege (3 pont, 2-5-ös gólkülönbség). Ebből a három csoportból kell legalább kettőnek számunkra kedvezően alakulnia, hogy a magyar válogatott folytathassa Eb-szereplését.

A B csoport utolsó fordulóját hétfő este rendezik, a C csoport utolsó meccseit kedden, az F csoport zárását szerdán, valamennyi esetben 21.00-kor kezdődnek a meccsek. Azaz lehet, hogy három nappal Csoboth Kevin gólja után is még izgulni fogunk.

Spanyolország tehet értünk, de aligha lesz az ellenfelünk

A B csoportban Spanyolország már biztos csoportelső, s mint ilyen, csoportharmadik ellen fog játszani a legjobb tizenhat között. Ez az ellenfél azonban csak akkor lehetne a magyar válogatott, ha a mieink mellett a B és a C jelű csoport harmadikja is továbbjut, azaz a D és az E jelű négyes közül legalább egyikből csak két csapat jut tovább.

Ehhez valószínűtlen forgatókönyvre lenne szükség, amelyek közül még a legreálisabb a hollandok Ausztria elleni ötgólos sikere…

Spanyolország tehát inkább csak elméletileg lehetséges ellenfél, viszont tehet a magyar válogatottért, ha hétfő este számára már tét nélküli meccsen nem kap ki Albániától. Ahhoz, hogy a B csoport harmadikjánál jobb legyen a mérlegünk, emellett az is kell, hogy Horvátország ne nyerjen a címvédő olaszok ellen, vagy ha mégis, akkor ezt legalább négy góllal tegye.

Románia vagy Szlovákia ellen is folytathatja a magyar válogatott

Ha a B csoport harmadikja mégis megelőz minket, akkor még marad egy reális forgatókönyv: a C csoport és az F csoport számunkra kedvező alakulása. Ebben az esetben az E csoport győztesével játszanánk.

Az E csoportban mind a négy válogatott három ponttal áll két forduló után, azaz innen bárki jöhet: Románia, Szlovákia, Ukrajna vagy a 2016-os Eb-hez hasonlóan Belgium is lehet a magyar válogatott ellenfele a nyolcaddöntőben.

Ez lenne a legideálisabb forgatókönyv, főleg akkor, ha a belgák helyett valamelyik szomszédunk jutna nekünk. Ukrajna három éve a leggyengébb mérlegű továbbjutó volt, aztán viszont a svédek ellen bejutott a legjobb nyolc közé.

örülne a magyaroknak

A másik két reális, számunkra kedvező forgatókönyv esetén az F csoport győztesével játszana a magyar válogatott. Ez már biztosan Portugália, amellyel a legutóbbi két Eb-n is összefutottunk.

Cristiano Ronaldo mindkét meccsen duplázott ellenünk, a rekordot jelentő tizennégy Eb-góljából a legtöbbet a magyar válogatott kapujába lőtte. Igaz, a két csoportmeccs közül az egyik, a 2016-os így is döntetlennel ért véget.

S persze a hat lehetséges ellenfél mellett hetedik opcióként az is elképzelhető, hogy nem játszunk már több meccset az Eb-n. De erre egyelőre ne is gondoljunk, ha már a Skócia elleni győzelemmel a magyar válogatott kiharcolta, hogy reménykedhet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.