A Ferencváros győzelmével tovább él a meghökkentő magyar sikersorozat

A Ferencváros csütörtök este 1-0-ra nyer a francia Nice ellen az Európa-liga alapszakaszában. Miközben a francia futballt nyilvánvalóan a magyar fölött jegyzik, a klubfutballban ez az utóbbi bő évtizedben nem jelentkezik: 2010 óta minden magyar–francia kupapárharcból a magyar csapat jött ki jobban, a Ferencváros mellett a Győri ETO és a Videoton is megörvendeztette a hazai szurkolókat az ötödik topliga képviselőjével szemben.

2024. 10. 25. 10:38
Labdarúgó Európa-liga - Ferencváros TC-OGC Nice magyar francia
A Ferencváros játékosai a legújabb, francia csapat elleni magyar sikert ünneplik Fotó: MTI/Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Ferencváros a papírformát érvényesítette a Nice elleni sikerével. A francia futballt minden szempontból a magyar fölött jegyzik, a Nice keretének összértéke közel négyszerese a Ferencváros hasonló mutatójának. Az elmúlt évek alapján azonban tulajdonképpen a tendencia érvényesült azzal, hogy a magyar klub az európai porondon francia riválisa fölé kerekedett.

RAMÍREZ, Cristian; MUHAMMAD ALI Labdarúgó Európa-liga - Ferencváros TC-OGC Nice magyar francia
Cristian Ramírez is kivette a részét a Ferencváros győzelméből (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A valószínűtlen magyar sikersorozat 2010-ben kezdődött, amikor a Pintér Attila irányította Győri ETO a hazai 1-0-s vereség után Montpellier-ben 1-0-s sikerrel kiharcolta a tizenegyespárbajt, azt pedig Tokody Tibor győztes lövése zárta le. A Montpellier soraiban ott volt a későbbi világbajnok Olivier Giroud is, az ETO mégis kifogott a franciákon.

A sort Videoton folytatta két további El-selejtezőn: 2017-ben a Bordeaux-t búcsúztatta 2-2-es összesítéssel, idegenben lőtt góljának köszönhetően, majd 2020-ban, immár Fehérvár néven a Reims ellen jutott tovább 0-0 után tizenegyespárbajban – a koronavírus-járvány miatt csak egy meccsből állt a selejtezős párharc.

A legutóbbi sikereket pedig a Ferencváros érte el. 2022-ben, az Európa-liga csoportkörében Monacóban 1-0-ra nyert Vécsei Bálint góljával, majd a hazai 1-1-es döntetlennel éppen a Monaco ellen biztosította be a csoportelsőségét.

Most pedig a Monaco ősi riválisa, a Nice ellen is nyert a Ferencváros, tovább folytatva a franciák elleni magyar sikersorozatot.

A francia bajnokság a topligák közé tartozik?

A franciák nagyon vágynak arra, hogy az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokság mellett a Ligue 1-t is a topligák közé sorolják, de természetesen ez a kérdés nem dönthető el objektív tényekkel.

Mindenesetre a magyar csapatok elleni mérleg maximum ellenérv lehet. Ugyanebben az időszakban, azaz 2010 óta a négy legerősebb bajnokság képviselői ellen nem jött öt párharcból egyszer sem jött össze a továbbjutás – bár idén a Puskás Akadémia csak tizenegyesekkel vérzett el a Fiorentina ellen.

Csoportkör-, illetve alapszakaszbeli meccseken pedig két győzelem, öt döntetlen és tíz vereség a mérleg, s tovább élesedik a kontraszt a francia csapatok elleni sikerekhez képest, ha hozzátesszük, hogy mind a Debrecen 2010-es, Sampdoria elleni, mind a Ferencváros 2021-es, Leverkusen felett aratott győzelme az aktuális El-csoportkör utolsó fordulójában, már tét nélküli meccsen született.

Az ötödik topliga képviselői ellen viszont szárnyalnak a magyar csapatok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.