A 2020-as Giro záloga

Tetszhalott állapotából éledezik a magyar kerékpársport, s néhány elszánt embernek köszönhetően terjed és fokozódik a jó értelemben vett bringás őrület.

2019. 06. 07. 14:12
null
Valter Attila a hazai remények megtestesítője Fotó: CCC Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Tour de Hongrie egyik fantasztikus következménye az is, hogy jövőre Magyarországról rajtol a Giro d’Italia. Meggyőződésem, hogy ha az elmúlt években nem tudtuk volna ilyen színvonalasan megrendezni a magyar körversenyt, semmi esélye nem lett volna a Giro ideérkezésének” – szólta el magát a kedden rajtoló magyar Tour tegnapi sajtótájékoztatóján Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Modern nyelvezetben erre mondhatjuk: így működik a szinergia. Egyszerűbben, tetszhalott állapotából éledezik a magyar kerékpársport, s néhány elszánt embernek köszönhetően terjed és fokozódik a jó értelemben vett bringás őrület. Ebbe a körbe tartozik Princzinger Péter, a magyar szövetség elnöke, aki tegnap így jellemezte a magyar körversenyt: „A kerékpársport ünnepe a Tour de Hongrie, nincs szégyenkeznivalónk a hasonló kategóriájú külföldi versenyekkel összehasonlítva. És hogy milyen lenne a sportágunk a magyar körverseny nélkül? Mint a labdarúgás az NB I vagy a Bajnokok Ligája nélkül. A zászlóshajó hiányozna a magyar kerékpársportból, amely által számos ajtó nyílik meg.”

a hazai remények megtestesítője
Fotó: CCC Team

Négy éve, amikor újraindították a kilencvenhat éves története során többet szünetelő, mint ahányszor – eddig harminckilencszer – megrendezett Tour de Hongrie-t, a szervezőknek lehettek kétségei afelől, van-e igény magyar körversenyre. Mára beérett a munka gyümölcse, Eisenkrammer Károly, a viadal főszervezője elégedetten mondta, hogy a Tour de Hongrie ma már Európa rangos, egyhetes viadalai közé tartozik.

Ugyanezt erősítette meg Valter Attila, a jelen talán legmagasabban jegyzett magyar kerékpárosa. A CCC Development Team tagja tavaly – még a Pannon Cycling Team színeiben – éppen a magyar Touron hívta fel magára a figyelmet. A szakemberek benne látják a legnagyobb reményt arra, hogy – Bodrogi László után második magyarként – betörhet a háromhetes körversenyek mezőnyébe. S inkább előbb, mint később; ha már jövőre Magyarországon lesz a Giro rajtja, a Grande Partenza. Mellette Dina Márton (Kometa) és Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) dédelgethet Giro-álmokat, előbbi szintén rajthoz áll a Tour de Hongrie-n.

Mintha az idei útvonalat kettejük kedvéért állították volna össze, kimondottan sok lesz a hegyi szakasz; s ez nem önirónia… A kerekesek kétszer felmásznak a Dobogókőre, szinte végigtekernek az Északi-középhegységen, s a negyedik napon a Kékestetőn lesz hegyi befutó. Jövő vasárnap pedig stílszerűen Székesfehérváron koronázzák meg a győztest.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.