Páros évek boldog bajnokai

Babos Tímeának és Kristina Mladenovicnak így együtt ez volt a 10. tornagyőzelme, jól megy nekik Melbourne-ben, mert 2018-ban győztek, s tavaly is döntőt játszottak.

Ch. Gáll András
2020. 02. 01. 8:18
Tennis - Australian Open - Women's Doubles Final
Megérdemelten lett az év legjobbja a magyar, francia duó Fotó: Kim Hong-Ji Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez még a vártnál is könnyebb volt! és Kristina Mladenovic tegnap Melbourne-ben megnyerte az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság női páros döntőjét, a magyar–francia duó hetvenkét perc leforgása alatt 6:2, 6:1-re verte az első helyen kiemelt Hszie Szu-vej–Barbora Strycová (tajvani–cseh) kettőst, az uralkodó wimbledoni bajnokokat. A győztes duó ezzel harmadik Grand Slam-tornáját nyerte meg a 2018-as Australian Open és a 2019-es Roland Garros után. Babos az első magyar teniszező, aki életében legalább három GS-tornán diadalmaskodott.

– Van itt valami a levegőben, amiért szeretünk visszajönni Melbourne-be – nyilatkozta Babos, nem gondolván, hogy most, pár nappal az erdőtüzek okozta füstfelhő miatt kissé áthallásos ez a mondat. – Valahányszor Ausztráliában játszunk, egyre jobb a teljesítményünk.

Egy magyar és egy francia lány puszilja az ausztrál bajnokság serlegét
Fotó: Reuters

Megéri megnyerni a női párost Melbourne-ben, a bajnok duó 760 ezer ausztrál dolláron, mintegy 155 millió forinton osztozik. Összehasonlításképpen: azért, hogy eljutott a negyedik fordulóig a férfi egyesben, 300 ezer dollárt, durván hatvanmillió forintot kasszírozott.

Babosnak és Mladenovicnak így együtt ez volt a tizedik tornagyőzelme, jól megy nekik Melbourne-ben, mert 2018-ban győztek, s tavaly is döntőt játszottak. Most a brisbane-i torna megnyerésével melegítettek az Australian Openre, amelyen játszmaveszteség nélkül száguldottak át.

Babosék meccse után az osztrák Dominic Thiem és a német Alexander Zverev vette birtokba a centerpályát a Melbourne Parkban. Előbbi 26 éves, utóbbi 22, tehát az új hullámot képviselik, a 39. évét taposó Federerrel, a 33 éves Nadallal vagy a 32 éves Đokovićcsal összehasonlítva. Az ötödik helyen kiemelt bécsújhelyi fiú ugyan elvesztette az első szettet a nála egy fejjel magasabb, orosz származású hamburgival szemben, de aztán megnyerte a következő három játszmát – az utolsó kettőt rövidítésben – a pokoli hőségben. Ezzel bekerült a vasárnapi döntőbe, ahol a nyolcadik melbourne-i diadalára készülő szerb Novak Đoković lesz az ellenfele.

A tét hatalmas mindkettejük számára – túl a több mint négymillió ausztrál dolláros első díjon –, mert ha a szerb győz, akkor átveszi az első helyet Rafa Nadaltól a világranglistán, míg Thiem sikere azt jelentené, hogy hétfőtől ő a harmadik a rangsorban, megelőzve Federert. A női egyes döntőjét ma a spanyol Garbiñe Muguruza és az amerikai Sofia Kenin vívja.

Férfi egyes elődöntő: Thiem (osztrák, 5.)–Zverev (német, 7.) 3:6, 6:4, 7:6 (7-3), 7:6 (7-4). Női páros döntő: Babos–Mladenovic (magyar–francia, 2.)–Hszie Szu-vej–Barbora Strycová (tajvani–cseh, 1.) 6:2, 6:1.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.