A revans után bizakodhatunk

Többféleképpen is lehet címkézni a magyar jégkorong-válogatott nottinghami sikerét. Először is, bejutott az olimpiai selejtező utolsó körébe, másodszor, revansot vett Nagy-Britannián, harmadsorban pedig kissé tartalékosan is igazolta a tartását. A 2022-es pekingi ötkarikás részvétel persze továbbra is inkább csak álom, de a jövőt újra bizakodva tervezhetjük.

2020. 02. 11. 7:06
Rajna Miklós
Rajna Miklós volt a magyar válogatott legjobbja Nottinghamben Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar jégkorong nehezen kiheverhető kudarcai közé tartozik a britektől a két évvel ezelőtti budapesti világbajnokságon elszenvedett vereség, a dudaszó előtt tizenöt másodperccel beszedett találat, amely meghiúsította a feljutást az elitbe.

A két csapat az előző évben ráadásul mintha távolodott volna egymástól: mi épphogy bennmaradtunk a divízió I/A-ban, a britek viszont nem estek ki a legjobbak közül. Ezért jelentős siker, hogy Nottinghamben, tehát nekik hazai pályán 4-1-re legyőztük őket. Mégpedig kissé tartalékos csapattal.

Ahogy előzetesen megírtuk, Svédországban, illetve Finnországban szereplő légiósaink, mondhatjuk, a válogatott három legjobbja, Sebők Balázs, Bartalis István és Galló Vilmos klubjaik kérésére kihagyták a tornát, hiányzott továbbá a Csehországba igazolt Jesse Dudás, valamint két kapus, a sérült Vay Ádám, illetve Hetényi Zoltán. Aztán kidőlt Kóger Dániel és Benk András is.

Rajna Miklós volt a magyar válogatott legjobbja Nottinghamben
Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás

Talán úgy volt megírva, hogy éppen egy kapus, a 2015-ös krakkói feljutásból oroszlánrészt vállalt, de azóta kissé a peremre szorult Rajna Miklós volt a magyar válogatott legjobbja. A DVTK hálóőre 97,2 százalékos hatékonysággal védett, a vasárnapi mérkőzés bizonyos periódusai azokat az időket idézték, amikor Szuper Levente teljesítményén állt vagy bukott a magyar csapat szereplése.

– Most jól ment, ám nincs ez mindig így, akadnak jobb és rosszabb időszakok. Ezúttal az egész csapat remekelt. Úgy dolgoztunk, ahogy kell, egy gólon tartottuk az elithez tartozó ellenfelet – beszélt Rajna szerényen a maga és a társai teljesítményéről.

– Revansot vettünk. – Jarmo Tolvanen, a mieink szövetségi kapitánya nem éppen egy hűvös finn távolságtartásával értékelte a találkozót. Majd nyomatékot adva a szavainak, azt is megjegyezte, két éve is mi voltunk a jobbak. Brit kollégája nem egészen így látta, szerinte egyszerűen a forgandó szerencse jegyében most a magyar válogatott nyert.

Sofron István, aki immár az együttes egyik veteránja, nemcsak vissza-, hanem előre is tekintett. – Nagyon kijárt nekünk a siker. Bennem mély nyomokat hagyott a budapesti világbajnokság, ezért külön öröm, hogy most a briteket ejtettük ki.

Harminckét éves leszek, ez az utolsó esélyem az olim­piára, amire kijutni sokkal nagyobb tett, mint a feljutás az elitbe. Ilyen önfeláldozó csapatjátékkal és remek kapusteljesítménnyel lesz esélyünk Rigában is – fogalmazott a jó produk­cióját góllal megkoronázó szélső.

S akkor nézzük, mi is vár ránk. A selejtező utolsó körét augusztusban rendezik. A magyar válogatott Lettországgal, Franciaországgal és Olaszországgal került egy négyesbe.

A csoportból csak a győztes jut ki a 2022-es olim­piára. Mindhárom riválist magasabban jegyzik, a modern magyar hoki legnagyobb bravúrja lenne a pekingi részvétel kivívása. De ezt még ráérünk latolgatni. Áprilisban a ljubljanai divízió I/A vb-n kell helytállni. A most megszerzett lendülettel ez is könnyebben fog menni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.