A szurkoló joga és felelőssége

A Fehérvár FC gyorsan kiheverte az Európa-liga-kudarcot, vasárnap végig fölényben futballozva — Hodzic és Futács két-két góljával — 4-2-re legyőzte az újonc Kaposvárt a labdarúgó NB I első fordulójában. A Ferencváros Debrecen elleni mérkőzését a holnapi, zágrábi BL-meccsre tekintettel elhalasztották. A nyitány legnagyobb meglepetését a Puskás Akadémia aratta az Újpest feletti, idegenbeli sikerrel.

2019. 08. 05. 15:06
null
Ezekiel Henty (balra) két, Balázs Benjámin egy gólt szerzett az Illovszky-stadionban Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második félidő közepén jártunk. Az Újpest a sokadik helyzetét dolgozta ki, miközben a lelátóról szólt a becsmérlő rigmus: „Ku…va gyenge!” A helyzet persze kimaradt, mint egy kivételével az összes többi. A 69. percben Knezevic gólja aztán eldöntötte a mérkőzést. Az ellenséges légkörben az Újpestnek esélye sem volt fordítani. A félreértések elkerülése végett a fővárosi együttes volt a pályaválasztó – azért kell ilyen körmönfontan fogalmazni, mert a Szusza-stadion felújítása miatt a lila-fehérek angyalföldi albérletben, az Illovszky-stadionban rendezték a mérkőzést.

Nem akarjuk erőn felül megvédeni Nebojsa Vignjevics együttesét, de a lilák olykor – az első félidő második és a második félidő első felében – gyorsan, gólra törően, akár azt is mondhatjuk, tetszetősen futballoztak – csak éppen a Puskás Akadémia rúgta a gólokat.

Jól tudjuk, a labdarúgásban ez dönt. De ha felemlegetünk egy másik közhelyet, miszerint a szurkoló a győzelmet nem várhatja el, csupán azt, hogy kedvencei mindent megtegyenek annak érdekében, akkor az újpestieknek nincs okuk szégyenkezni. Szokták mondani, szeretet és gyűlölet egy tőről fakad, csupán az érem két oldala – nos, az újpesti drukkerek maguk sem tudják, hogy fej vagy írás. A türelem viszont cseppet sem erényük, már az első fordulóban lelkileg padlóra küldték a csapatukat.

Ezekiel Henty (balra) két, Balázs Benjámin egy gólt szerzett az Illovszky-stadionban
Fotó: MTI/Illyés Tibor

– Megvan a joguk ahhoz, hogy elmondják a véleményüket a játékról vagy bárkiről. Most nem számítottam erre, de korábban már átéltem ezt – beszélt a maró kritikáról Vignjevics. Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője az idegenben aratott a 3-1-es dacára sem volt maradéktalanul elégedett: „Nagyon örülök, fontos volt a jó kezdet. Csak az bánt, hogy még szerezhettünk volna még egy vagy két gólt, erre megvoltak a lehetőségeink. Sajnálom, hogy a csapat megelégedett az eredménnyel.” Majd nem átallotta a találkozó kimenetelét eldöntő negyedik találat szerzőjét, Knezevicet bírálni, mondván, volt olyan időszak, amikor lazsált a meccsen.

A felvidéki származású tréner nemcsak ezzel hozott új szemléletet, hanem azzal is, hogy a kezdőbe jelölte a csupán 17 éves Radics Mártont, aki végigjátszotta a találkozót. – Nagyon sok jó, saját nevelésű labdarúgót láttam a Puskás Akadémiánál az elmúlt hat hétben. Radics Márton egyből meggyőzött arról, hogy jó játékos, akivel törődni kell. De ugyanez igaz Kiss Tamásra vagy Huszti Andrásra is. Ahogy korábban is mondtam, ki szeretném használni a Puskás Akadémia potenciálját, fél év alatt több akadémistát is be szeretnék építeni a kezdőcsapatba – mondta ezzel kapcsolatban Hornyák Zsolt.

Ha már fiatalítás, amellett se menjünk el szó nélkül, hogy Vasile Miriuta Kisvárdán egy 18 éves játékosnak, Kovácsréti Márknak – aki unokája – szavazott bizalmat. – Amikor ide kerültem, három nap után láttam, hogy remek játékos, csodálkoztam, hogy az előző idényben egyszer sem léphetett pályára. Én is voltam fia­tal, és boldog voltam, ha lehetőséget kaptam. Mikor kell kipróbálni a fiatalokat, ha nem tizennyolc évesen? Talán harmincéves korukig tartalékoljuk a tehetségeket? – válaszolt a döntését firtató kérdésre Miriuta.

Lám, némi friss szemlélet javára válhat a magyar futballnak.

NB I, 1. forduló, eredmények

Újpest FC–Puskás Akadémia 1-3, Illovszky Rudolf Stadion, 2707 néző, v.: Vad II. Gólszerzők: Balázs B. (52.), illetve Henty (13., 31.), Knezevic (69.).

Mezőkövesd–ZTE 1-0, Mezőkövesd, 2245 néző, v: Erdős. Gólszerző: Zivzivadze (20.).

Kisvárda–Paksi FC 1-0, Kisvárda, 2128 néző, v.: Bogár. Gólszerző: Grozav (79.).

Diósgyőr–Bp. Honvéd 2-1, Miskolc, 6139 néző, v.: Bognár. Gólszerzők: Tajti (45., 11-esből), Sesztakov (75.), illetve N'Gog (37., 11-esből).

Mol Fehérvár FC – Kaposvári Rákóczi FC 4-2, Székesfehérvár, 2881 néző, v.: Solymosi. Gólszerzők: Futács (5., 62.), Hodzic (16., 40.), illetve Ádám M. (7., 45+2.).

A Ferencváros–Debrecen mérkőzést az FTC nemzetközi klubkötelezettségei miatt elhalasztották.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.